Αρχική Μόνιμες Στήλες Κατά Μάρκον Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 7ο) – Νταμιάνα (Turnera diffusa)

Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 7ο) – Νταμιάνα (Turnera diffusa)

Γράφει και επιλέγει ο Μάρκος Νικητάκης

0

Η Νταμιάνα (Turnera diffusa) είναι ένας μικρός θάμνος που ευδοκιμεί στη Κεντρική και Νότια Αμερική, το Μεξικό και την Καραϊβική. Οι καρποί της έχουν τη γεύση σύκου, ενώ τα μικρά κίτρινα άνθη της είναι πολύ αρωματικά (το άρωμα τους θυμίζει το χαμομήλι).

Αναγνωρίζεται κυρίως ως φυσικό διεγερτικό σεξουαλική, ΧΩΡΙΣ τοξικότητα. Στο ύψος του φτάνει μέχρι τα 60 εκατοστά και τα χρήσιμα μέρη του είναι τα αποξηραμένα εναέρια τμήματα.

H χρήση της Νταμιάνας έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Οι Mayas και οι Aztecs χρησιμοποιούσαν την Νταμιάνα ως γενικό τονωτικό του σώματος. Στην γλώσσα των Mayas, η Νταμιάνα ονομαζόταν mis kok – μεταφράζεται ως «σκούπα του άσθματος». Οι αυτόχθονες της Αμερικάνικης Ηπείρου συνήθιζαν να πίνουν τσάι από φύλλα Νταμιάνας, καθώς θεωρούσαν πως το φυτό είχε έντονες αφροδισιακές ιδιότητες. Κάποιες φυλές Ινδιάνων συνήθιζαν να καίνε φύλλα Νταμιάνας στη κεντρική φωτιά του καταυλισμού, προκειμένου να προωθήσουν την «ερωτική διάθεση» μεταξύ των νεαρών μελών της φυλής. Ο πρώτος Ευρωπαίος που φέρεται να «παρατήρησε» και να κατέγραψε τις αφροδισιακές ιδιότητες της Νταμιάνας (1699), είναι ο Jesus Maria de Slavatierra – ένας Ισπανός ιεραπόστολος που υπηρέτησε στο Βόρειο Μεξικό.

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Η νταμιάνα θεωρείται ότι κατέχει καταπραϋντικές, ήπια καθαρτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί στην κατάθλιψη, στη νευρική δυσπεψία, στη δυσκοιλιότητα, στη συνουσιακή ανεπάρκεια και ειδικότερα στην αγχώδη νεύρωση με κυρίαρχο τον σεξουαλικό παράγοντα. Έχει διουρητικές ιδιότητες καθώς τονώνει τα νεφρά.

Παραδοσιακά η Νταμιάνα χρησιμοποιείται ως αφροδισιακό. Θεωρείται πως αντιμετωπίζει την στυτική δυσλειτουργία και πως αυξάνει τη σεξουαλική ορμή τόσο στους άνδρες, όσο και τις γυναίκες. Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με την ιδιότητα αυτή της Νταμιάνας (λ.χ. η εύρεση y-cadineneand και 1,8-cineole, συστατικών που θεωρείται πως ευνοούν την παραγωγή τεστοστερόνης), εντούτοις δεν υπάρχουν συστηματικές κλινικές έρευνες που να τεκμηριώνουν αυτή την άποψη. Οι έρευνες έχουν γίνει κυρίως πάνω σε πειραματόζωα (αρουραίους), στις οποίες πραγματικά φάνηκε πως η Νταμιάνα αυξάνει τη σεξουαλική διάθεση και των δύο φύλων.

Σας προτείνουμε στη περίπτωση αυτή, να δείτε και τις ιδιότητες του βοτάνου Μαραπουάμα.

Αφέψημα: Προσθέστε ένα κουταλάκι αποξηραμένων φύλλων σε μία κούπα νερό που έχετε βράσει (μέχρι 3 φορές την ημέρα). Η χρήση της Νταμιάνας δεν έχει αναφερθεί να έχει παρενέργειες και θεωρείται πως μπορεί να καταναλωθεί για μακρύτερα χρονικά διαστήματα

Μάρκος Νικητάκης – [Πηγές]

Προηγούμενο άρθροΗ Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας προβάλλει την ταινία “Carol”
Επόμενο άρθροΗ Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για το Γυμνάσιο και Λ.Τ. Βασιλικής