Αρχική Μόνιμες Στήλες Κατά Μάρκον Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 9ο) – Τριγωνέλλα (Trigonella foenum-graecum)

Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 9ο) – Τριγωνέλλα (Trigonella foenum-graecum)

Γράφει και επιλέγει ο Μάρκος Νικητάκης

0

 

Η Τριγωνελλα (Trigonella foenum-graecum) είναι γνωστή με τις ονομασίες τριγωνίσκος, τήλι, ντηλιλίνα, ντοντιλίνα, στροφύλι, μοσχοσίταρο, τσιμένι.

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούμε τους σπόρους και τα επίγεια τμήματα. Σε μορφή σκόνης χρησιμοποιείται και ως μπαχαρικό. Στην Κίνα χρησιμοποιούν τους σπόρους και την σκόνη του φυτού, τα οποία θεωρούν αφροδισιακά και θερμαντικά για τα νεφρά και τα αναπαραγωγικά όργανα. Αυτό ίσως οφείλεται στις στεροειδείς σαπωνίνες που περιέχουν οι σπόροι και κατά συνέπεια η αλεσμένη σκόνη τους που μοιάζουν πολύ με τις ανθρώπινες σεξουαλικές ορμόνες.
Οι σπόροι της τριγωνέλλας περιέχουν εκτός από τις στεροειδείς σαπωνίνες (κυρίως διοσγενίνη ), 30% κολλώδεις ουσίες (πολυσακχαρίτης γαλακτομαννάνης), 20% πρωτεΐνες, χολήνινη, αλκαλοειδή, 8% έλαια, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες Α, Β και C.

Μεγάλη θρεπτική αξία: Οι σπόροι της τριγωνέλλας είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά. Είναι μια πλούσια πηγή χολίνης, διοσγενίνης και τιγογενίνης. Περιέχει επίσης ένα ευρύ φάσμα μετάλλων όπως, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Για το στήθος: Είναι το όνειρο κάθε γυναίκας να βρει μια φυσική λύση που θα κάνει το στήθος της να φαίνεται μεγαλύτερο και την μέση της πιο λεπτή.

Αν και ακούγεται απίστευτο, η τριγωνέλλα μπορεί να διεγείρει την αύξηση του μαστού στις γυναίκες επειδή περιέχει φυτοοιστρογόνα, τα οποία επηρεάζουν την ανάπτυξη των μαστών και την κατακράτηση νερού στους ιστούς. Μπορείτε, είτε να κάνετε μασάζ το στήθος σας, είτε και να την πιείτε ως τσάι.

Για μασάζ του μαστού, αγοράστε σπόρους τριγωνέλλας σε οποιοδήποτε μαγαζί με φυτικά προϊόντα. Μουλιάστε τους σπόρους σε νερό όλη τη νύχτα. Το πρωί, κάντε μασάζ το στήθος σας με το νερό αυτό.

Για το τσάι, βάλτε δύο κουταλάκια του γλυκού από σπόρους τριγωνέλλας σε 2 λίτρα νερό. Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού, σκεπάστε και αφήστε το για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στραγγίξτε το. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι και φρέσκο λεμόνι για να κάνετε τη γεύση πιο ευχάριστη. Πιείτε το πολύ δύο φλιτζάνια την ημέρα.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Αυτός ο πολύτιμος σπόρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η Δυτική βοτανολογία το χρησιμοποιεί ως τσάι για την αποβολή της περίσσειας βλέννας από τα ιγμόρεια, το λαιμό και το στήθος.

Η τριγωνέλλα ως σκόνη δρα ως καθαρτικό, λιπαίνει το έντερο, και μειώνει τον πυρετό.. Η τριγωνέλλα προάγει την παραγωγή γάλακτος στους μαστούς σε θηλάζουσες μητέρες. Είναι καλό για τα μάτια και για φλεγμονές και διαταραχές των πνευμόνων.
Το βότανο δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, τονωτικό και γαλακταγωγό. Είναι χρήσιμο για την τοπική θεραπεία και τη μείωση της φλεγμονής σε καταστάσεις όπως τραύματα, ερεθισμένες πληγές, συρίγγια και όγκοι.
Η τριγωνέλλα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για ορισμένα ζητήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη.

Λόγω του αμινοξέος 4-υδροξυ-ισολευκίνη που περιέχει, η οποία ελέγχει την απελευθέρωση της ινσουλίνης, η τριγωνέλλα αποκαθιστά την ισορροπία των επιπέδων σακχάρου και στους δύο τύπους διαβήτη (1 και 2). Η σύγχρονη έρευνα υποστηρίζει επίσης την παραδοσιακή χρήση της τριγωνέλλας στη μείωση και τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ένας μέσος όρος 50 γρ. πρόσληψης τριγωνέλλας την ημέρα, οδηγεί σε 30% βελτίωση μέσα σε 10 ημέρες.

Επίσης, η τριγωνέλλα είναι πολύτιμη για τις καρδιαγγειακές ασθένειες, επειδή μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και βοηθά στην προστασία έναντι της αθηροσκλήρωσης. Για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών ζητημάτων, η συνιστώμενη δόση είναι 10-20 γρ. την ημέρα.

Ένα εξαιρετικό τονωτικό για την πέψη

Αφέψημα: Σιγοβράζουμε 10γρ σπόρους σε ένα φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Τα αποτελέσματα της χρήσης του βοτάνου εμφανίζονται γρήγορα, η όρεξη στους ασθενείς μεγαλώνει και σε λίγο χρονικό διάστημα αισθάνονται εκπληκτική ευεξία και ζωντάνια.

Δεν το λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί δρα διεγερτικά στη μήτρα.

Μάρκος Νικητάκης – [Πηγές]

Προηγούμενο άρθροΗ ονοματολογία της FYROM και τα συλλαλητήρια
Επόμενο άρθροΚοπή πίτας του Ευκλέα