Αρχική Μόνιμες Στήλες Κατά Μάρκον Η έλλειψη νερού κοστίζει

Η έλλειψη νερού κοστίζει

0
desert-1108-lg

desert-1108-lg

Γράφει ο Μάρκος Νικητάκης

● Πάνω από 1 δισεκατομμύριο (τα 900 εκατομμύρια σε αγροτικές περιοχές)

άνθρωποι (παγκοσμίως), στερούνται πρόσβασης σε βελτιωμένη παροχή νερού.

● 2,6 δισεκατομμύρια ( τα 2 δισεκατομμύρια σε αγροτικές περιοχές) άνθρωποι (δηλαδή 2 στους 5), στερούνται πρόσβασης σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής.

● 1 στους 3 ανθρώπους δεν έχουν πρόσβαση σε μια απλή τουαλέτα.

● Σχεδόν 425 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 18 ετών, δεν έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένη παροχή νερού. Από αυτά 125 εκατομμύρια είναι κάτω των 5 ετών

● Πάνω από 980 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 18 ετών (280 εκατομμύρια κάτω των 5 ετών), δεν έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής .

● 21,1% των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν καθαρό (ασφαλές) νερό.

● 5.000 παιδιά, κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν καθημερινά από διαρροϊκές ασθένειες.

● Πάνω από 1,5 εκατομμύριο (που αντιστοιχεί στο 18% όλων των θανάτων) παιδιά, κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν ετησίως από διάρροια.

● Ποσοστό 88% των θανάτων, εξ αιτίας διαρροϊκών ασθενειών, σχετίζονται με το νερό και την υγιεινή.

● Η διάρροια, ως συντελεστής της παιδικής θνησιμότητας, είναι η 2η υψηλότερη μοναδική αιτία, μετά την πνευμονία.

● Κάθε επένδυση 1 δολαρίου σε προγράμματα νερού και υγιεινής έχει ανταποδοτικότητα 3 με 4 δολάρια

● 95% (στις αστικές) έναντι 73% (στις αγροτικές περιοχές), είναι η αναλογία

των ανθρώπων με πρόσβαση σε παροχή νερού παγκοσμίως.

● Μετά από τη βελτίωση της παροχής νερού και υγιεινής, το ποσοστό μείωσης των θανάτων από διάρροια ετησίως είναι 66,6%.

● Ετήσιο κόστος για την εκπλήρωση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για το νερό και την υγιεινή μέχρι το 2015 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγές: Έκθεση UNICEF Πρόοδος για τα Παιδιά Νο5 & Νο6, Έκθεση UNICEF για την Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2004, World Health Report 2005, Water for Life WHO/UNICEF, 2005.

Η έκταση της γης είναι 520 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από αυτά, τα 365, δηλαδή ένα ποσοστό 71%, καλύπτονται από νερό. Από αυτό το νερό το 97% είναι το νερό των ωκεανών, το οποίο είναι αλμυρό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το νερό των ωκεανών όμως βοηθάει στη ρύθμιση του κλίματος του πλανήτη, διαλύει απόβλητα από τις δραστηριότητές μας (εργοστάσια κλπ) και βέβαια είναι ο μεγαλύτερος τόπος διαμονής και διαβίωσης πολλών ζωντανών οργανισμών του πλανήτη μας.

Μόνο ένα ποσοστό 2% είναι αποθηκεμένο ως φρέσκο νερό και βρίσκεται στις περιοχές των πάγων, στα χιονισμένα βουνά, στα ποτάμια, τις λίμνες και μέσα στη γη.

Το φρέσκο λοιπόν νερό που μένει για να καταναλώνουμε καθημερινά είναι περίπου 1%. Αυτό το 1% χρησιμοποιούμε για τη γεωργία, τη βιομηχανία αλλά και τις καθημερινές μας ανάγκες.

KATANOMH

Ωκεανοί 97,2%

Παγόβουνα/χιόνια 2,38%

Υπόγεια νερά 0,397%

Επιφανειακό νερό 0,022%

Ατμόσφαιρα 0,001%

Το νερό είναι για τον άνθρωπο βασικό συστατικό για τη διατήρησή του στη ζωή. Αποτελεί επίσης το στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος που περισσότερο τον ελκύει και τον διαμορφώνει, από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας. Τα γλυκά ή φρέσκα ή εσωτερικά νερά είναι πολύ σπουδαία για τις δραστηριότητες του ανθρώπου.

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι προτιμούσε να κτίζει τις πόλεις και τα χωριά του δίπλα σε ποτάμια, λίμνες ή θάλασσες.

Αποτελεί το κύριο συστατικό των οργανισμών του πλανήτη μας. Το 60% του βάρους ενός δέντρου αντιστοιχεί σε νερό, ενώ στα περισσότερα ζώα και φυτά το 65% είναι νερό. Καθένας μας χρειάζεται καθημερινά κάποιες ποσότητες νερού για να ζήσει. Πολύ μεγάλες όμως ποσότητες χρειάζονται για να έχουμε την τροφή μας ή για να ικανοποιήσουμε άλλες ανάγκες μας.

Σήμερα τα μηνύματα που μας έρχονται από άκρη σε άκρη του πλανήτη, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, για αυτό το στοιχείο του φυσικού μας περιβάλλοντος που μας διατηρεί στη ζωή.

Οι επιστήμονες θεωρούν την έλλειψη νερού, ως ένα από τα πλέον ανησυχητικά προβλήματα της νέας χιλιετίας. Τα αποθέματα νερού ανά τον κόσμο δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί μια «επανάσταση» προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Οι επόμενοι πόλεμοι θα γίνουν για το νερό και το πρόβλημα θα είναι εντονότερο στον αναπτυσσόμενο και υπανάπτυκτο κόσμο, όπου ο συνδυασμός της αλματώδους πληθυσμιακής ανάπτυξης, της μόλυνσης και της πενιχρής εκπαίδευσης, έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στο συγκεκριμένο τομέα.

Υ.Γ. Για μας μην ανησυχείτε! Φρόντισε ο δήμαρχος και το δημοτικό του συμβούλιο. Είκοσι χρόνια όμηροι της ΕΥΔΑΠ, πάει να πει του κάθε Γερμανού, Γάλλου, Αυστριακού ή δεν ξέρω τι άλλο επενδυτή – αγοραστή της! Πάει να πει αυξημένα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης πάνω από 100%, πάει να πει ένα κοινωνικό αγαθό (το κυριότερο ίσως) στο έλεος της κερδοσκοπίας! Ομολογώντας την ανικανότητά τους, παρέδωσαν τα πάντα, όχι όμως και την εξουσία! Αυτή την κρατούν σφιχταγκαλιασμένη και τη φυλάνε σαν κόρη οφθαλμού!

Προηγούμενο άρθροΟι εργαζόμενοι Ο.Τ.Α. Λευκάδας για το πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας»
Επόμενο άρθροΗμερήσια εκδρομή στην Ι.Μονή Προυσσού