Αρχική Μόνιμες Στήλες Κατά Μάρκον Ο σωρός του Κομπόστ

Ο σωρός του Κομπόστ

0

compost-1

Ο σωρός του κομπόστ αποτελείται από οτιδήποτε ήταν κάποτε φυτό!Πρέπει να έχουμε την σωστή ισορροπία «πρασίνων» και «καφέ». Σε όγκο μία καλή αναλογία για ταχεία κομποστοποίηση είναι 2 μέρη «καφέ» προς 1 “πράσινο”.

Ένας πίνακας υλικών που επιτρέπονται ή απαγορεύονται:

ΠΡΑΣΙΝΑ

Πράσινα φύλλα
Μαραμένα λουλούδια
Υπολείμματα καφέ και
Φύλλα τσαγιού και φακελάκια
Πολτό από χυμούς
Υπολείμματα
Φρούτα
Κοπριά (Μόνο από φυτοφάγα ζώα)

ΚΑΦΕ

Ξερά φύλλα
Υπολείμματα από λαχανικά ( ωμά ή βρασμένα ΟΧΙ Μαγειρεμένα)
Κομμένα κλαδιά (θρυμματισμένα) Πριονίδι, Ροκανίδι (από ξύλο μη εμποτισμένο)
Άχυρο
Χαρτί (θήκες αυγών, κύλινδρος τουαλέτας και κουζίνας, σακούλες μανάβη, χαρτοκιβώτια τεμαχισμένα)
Τσόφλια αυγού (θρυμματισμένα)

ΝΑΙ

Φλούδια μπανάνας, καρπουζιού ή πεπονιού (μόνο τεμαχισμένα σε μικρά
Μπαγιάτικο ψωμί ( θρυμματισμένο )
Χώμα που δεν χρησιμοποιείτε ( σε μικρές ποσότητες διότι επιβραδύνει την
Φλούδια ξηρών καρπών ( σπασμένα )
Κουκούτσια ελιών
Στάχτη από το τζάκι ( συνιστάται να προστίθεται στο κομμένο γκαζόν γιατί απορροφάει την υπερβολική υγρασία )
Τσουκνίδα πριν βγάλει σπόρους ( εξαιρετική πηγή αζώτου )

ΟΧΙ

Φλούδια εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, κλπ)
Φύλλα ευκαλύπτου ( είναι τοξικά )
Φύλλα συκιάς
Πευκοβελόνες ( μέχρι ποσοστό 10 % δεν βλάπτουν )
Νοβοπάν ( περιέχει χαλκό, αρσενικό και χρώμιο )
Χαρτί γυαλιστερό
Χαρτί με χρώμα ή μελάνι
Κρέας και ζωικά προϊόντα γενικώς
Γαλακτοκομικά
Χημικά ( ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα κλπ.)
Άρρωστα φύλλα ή φυτά και ζιζάνια
Περιττώματα ζώων ( σκύλων, γατών )

Και μην ξεχνάτε :

Όσο πιο τεμαχισμένα η θρυμματισμένα είναι τα υλικά που συνιστούν τον σωρό, τόσο γρηγορότερα θα γίνει το κομπόστ. Για την σωστή αξιοποίηση των κλαδεμάτων των κήπων ένας θρυμματιστής είναι απαραίτητος.

Μην βάζετε στον σωρό υλικά που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία όπως π.χ. στάχτη που έχει χημικά, πριονίδι από νοβοπάν ή MDF, εμποτισμένα ξύλα , έγχρωμο η γυαλιστερό χαρτί κλπ. Τα χημικά αντιστρατεύονται την φυσική διεργασία της κομποστοποίησης.

Μην χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα στον κήπο σας. Είναι καταστροφή και για τον υδροφόρο ορίζοντα και για το χώμα. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέθοδοι καταπολέμησης που δεν επιβαρύνουν το

Τώρα που θα έχετε το δικό σας κομπόστ δεν θα χρειάζεστε πλέον χημικά λιπάσματα τα οποία, όπως τονίσαμε και παραπάνω, απεμπλουτίζουν τα εδάφη και μολύνουν το περιβάλλον. Επί πλέον κάνουν τα φυτά λιγότερο ανθεκτικά στις διάφορες ασθένειες με αποτέλεσμα τον φαύλο κύκλο των

Όσο πιο πλούσια τα υλικά που αποτελούν τον σωρό τόσο πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά θα είναι και το κομπόστ σας.

Το κομμένο γκαζόν επειδή έχει πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας μπορεί να δημιουργήσει αναερόβια ζύμωση με αποτέλεσμα την δυσοσμία του σωρού. Είναι λοιπόν προτιμότερο πριν το ενσωματώσετε στον σωρό να το απλώσετε να ξεραθεί κάπως και μετά να το αναμείξετε με τα υπόλοιπα υλικά.

Προηγούμενο άρθροΕρείπια Θαλόντα
Επόμενο άρθροΡεκόρ βροχής φέτος τον χειμώνα – Στην δεύτερη θέση η Λευκάδα!