Αρχική Μόνιμες Στήλες Κατά Μάρκον Βλαχοδήμαρχοι

Βλαχοδήμαρχοι

0
mayor

mayor

Γράφει ο Μάρκος Νικητάκης.

Αντέδρασε έντονα ο δήμαρχος της Λευκάδας στον όρο «βλαχοδήμαρχοι» που χρησιμοποίησε σε ομιλία του  ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Κ. Τσίπρας  βεβαίως μίλησε για «τους φθαρμένους βλαχοδημάρχους της Ν.Δ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ» και όχι για όλους τους δημάρχους, αυτό όμως λίγη σημασία έχει γι αυτόν! Έβγαλε όλη του την «επαναστατικότητα» με συνεντεύξεις και ανακοινώσεις. Θεωρήθηκε προσβεβλημένος, γιατί άραγε; Αναγνωρίζει στα χαρακτηριστικά ενός «βλαχοδημάρχου» τον εαυτό του, υπερασπίζεται τους επίορκους συναδέλφους του, κάνει «ηγετική εμφάνιση» που θα του πιστωθεί στο άμεσο μέλλον, τι;

Όταν βγήκε το περίφημο πόρισμα – κόλαφος Ρακιτζή, σύμφωνα με το οποίο η Τοπική  Αυτοδιοίκηση  έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια διαφθοράς και  διαπλοκής, ή όταν ο «πολύς» Θόδωρος Πάγκαλος αναφέρθηκε στους κλέφτες  δημάρχους, γιατί δεν αντέδρασε; Το «κλεφτοδήμαρχος» το κατάπιε αμάσητο, το «βλαχοδήμαρχος» του κόλλησε στο λαιμό;

Την ίδια ώρα γαλάζιες και πράσινες «κοπτοραπτούδες» ψαλιδίζουν μέρα νύχτα τον εκλογικό νόμο έτσι ώστε, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, να σώσουν ότι έχει απομείνει από τους δημάρχους τους. Εδώ γιατί δεν βγαίνει επιθετικά να αντιδράσει; Συμφωνεί με τους «κατά παραγγελίαν» εκλογικούς νόμους, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, τον «βολεύουν» ή δεν τολμά;

Γιατί δεν έβγαλε την «επαναστατικότητά» του εναντίον των μνημονιακών πολιτικών που οδηγούν την Αυτοδιοίκηση στην απαξίωση, την κοινωνία στην καταστροφή και τη δημοκρατία στο περιθώριο;

Γιατί δεν αντέδρασε, αλλά έκλεισε τα μάτια και τα αυτιά, στον κυβερνητικό αυταρχισμό των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και κατέβασε τα χέρια του στην κατάλυση του αυτοδιοίκητου των ΟΤΑ και στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων;

Είναι θεμιτή κάθε αντιπαράθεση, όσο σκληρή και αν είναι αυτή, πάνω σε πολιτικές και σε προγράμματα! Αυτό είναι ίδιον της δημοκρατίας.

Όταν όμως ο οποιοσδήποτε, όλο το διάστημα που πέρασε με τόσο κακό τριγύρω, παρακολουθούσε απαθής κρυμμένος στο «λαγούμι» του, δεν δικαιούται, λέω εγώ, να προσβάλλεται από  μια έκφραση, που χαρακτηρίζει δυστυχώς την αυτοδιοίκηση, και να την κάνει παντιέρα και ευκαιρία για «έφοδο»!

Ορισμός

Τι σημαίνει όμως ο όρος «βλαχοδήμαρχος»;

α) Πρόεδρος κοινότητας ή δήμαρχος μικρού δήμου που συμπεριφέρεται σαν σπουδαίο πρόσωπο, ως φορέας σημαντικής εξουσίας.

Λεξικό Μπαμπινιώτη (2005)

β) Νεόπλουτος και άξεστος χωριάτης. Έκανε λεφτά και το πήρε πάνω του. Δήμαρχος με αυταρχική νοοτροπία και παλιές αντιλήψεις.

Λεξικό Τριανταφυλλίδη

γ) Ο όρος «βλαχοδήμαρχος» χρησιμοποιείται – επίσης – για να χαρακτηρίσει άτομα τα οποία γνωρίζουν τους πάντες, είναι δικτυωμένα, έχουν όλα τα «κονέ» και υπόσχονται ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε αίτημα, ενώ παρόμοια έκφραση είναι ο «γυφτοπρόξενος».

Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συμπεριφορές και μια συγκεκριμένη αισθητική που επιτρέπει τη χρήση του όρου «βλαχοδήμαρχος». Πρόκειται για πολιτευτές, όχι απαραιτήτως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που κορδωμένοι περιφέρονται στα πανηγύρια τάζοντας να φέρουν νερό από τη … Σαχάρα!

Είναι προφανές ότι το πρώτο συνθετικό «βλαχο – » δεν έχει να κάνει με τους Βλάχους οι οποίοι είναι άνθρωποι έντιμοι, φιλότιμοι, πατριώτες και ιδιαίτερα ευφυείς. Αναφέρεται στους ανθρώπους της επαρχίας γενικώς.

Και αυτό διότι  οι υποψήφιοι της επαρχίας είχαν, και εξακολουθούν να έχουν, ένα χαρακτηριστικό που δεν απαντιέται στις πόλεις. Έχουν πιο άμεση, πιο προσωπική σχέση με τους ψηφοφόρους τους και πολύ μεγαλύτερη επιρροή από ότι στα αστικά κέντρα!

Ο «βλαχοδήμαρχος» γνωρίζει τους πάντες και το πιο σημαντικό, γνωρίζει τι χρειάζεται και ταυτόχρονα, τι μπορεί να του προσφέρει ο καθένας. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να πιέζει ή και να εξυπηρετεί διάφορα αιτήματα και έτσι να εξασφαλίζει περαιτέρω υποστήριξη.
Αυτό το τελευταίο για αυτούς βασική προϋπόθεση νίκης σε κάθε εκλογική αναμέτρηση! 
Τα δικαστήρια έχουν τόμους από περιπτώσεις επίορκων δημάρχων. Οι ατασθαλίες στην Τ.Α και πολλές είναι και γνωστές! Τα έργα τεμαχίζονται και δίνονται χωρίς διαγωνισμό σε κολλητούς εργολάβους, οι παρανομίες δεν τιμωρούνται, οι προμήθειες υπερτιμολογούνται, οι διορισμοί ημετέρων ήταν στην ημερήσια διάταξη τα προ κρίσεως χρόνια.

Οι φθαρμένοι βλαχοδήμαρχοι σε αγαστή συνεργασία με τους κολλητούς τους εργολάβους καταληστεύουν δεκαετίες τώρα τα κρατικά ταμεία – δηλαδή όλους μας. Και η τελευταία πινακίδα οδικής κυκλοφορίας έχει κοστίσει τουλάχιστο 1.000 φορές πάνω από την πραγματική της αξία.

Εμείς ως πολίτες είχαμε εκλάβει την  Τοπική Αυτοδιοίκηση  ως γραφείο  ευρέσεως  εργασίας και  εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων. Και  οι «βλαχοδήμαρχοι» έχουν εκλάβει  την  αποκέντρωση  ως εφαλτήριο  εξουσίας και συναλλαγής. Δεν εννοώ οικονομικής, ο σωστός βλαχοδήμαρχος δεν χρηματίζεται, όμως εντάσσει τον εξυπηρετούμενο σε μια λίστα γνωριμιών και κάποια στιγμή, μπορεί να τον καλέσει να εξυπηρετήσει με τη σειρά του, κάποιο αίτημα (εκλογικό κυρίως).

Διεκδικητές

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι δήμαρχοι πρέπει να αναλάβουν έναν ρόλο, να βάλουν τον κόσμο μπροστά και να διεκδικήσουν. Σήμερα κάθε άλλο παρά διεκδίκηση βλέπουμε. Οι περισσότεροι δήμαρχοι που βγήκαν με την υποστήριξη των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ακολουθούν τις επιταγές της κυβέρνησης και του «Καλλικράτη» και τίποτε άλλο.

Στον καιρό των μνημονίων, της καταστροφής του κοινωνικού κράτους, της καταστολής και της διάλυσης της αυτοδιοίκησης, βλαχοδήμαρχος δεν είναι μόνο αυτός, ο κλασσικός των παιδικών μας χρόνων, με τα μπουζούκια, την μερσεντές και την βίλα. Βλαχοδήμαρχος το 2013 είναι αυτός πουχωρίς να λογαριάζει το κοινωνικό κόστος των επιλογών του δηλώνει πιστός συνοδοιπόρος στην εφαρμογή της πιο βάρβαρης πολιτικής, χέρι – χέρι με την κυβέρνηση του Αντώνη και του Βαγγέλη.

Προηγούμενο άρθροTo Φεστιβάλ Φωτογραφίας Ιωαννίνων στην ARTηρία
Επόμενο άρθροΠλειστηριασμός ακινήτων στην θέση Καλλιγώνι