Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Κατεψυγμένα ψάρια, η εναλλακτική λύση!

Κατεψυγμένα ψάρια, η εναλλακτική λύση!

0

suntages_psari

Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και συστήνεται η κατανάλωσή τους τουλάχιστον 2 – 3 φορές την εβδομάδα.

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και αμινοξέα τα οποία είναι απαραίτητα για τη δόμηση και την αποκατάσταση των ιστών και περιέχουν ελάχιστο λίπος. Επιπλέον αποτελούν σημαντική πηγή διάφορων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως βιταμινών A, D, B2, Β12, φωσφόρου, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και σεληνίου, τα οποία ευνοούν την καλή λειτουργία και την υγεία του καρδιαγγειακού και του μυοσκελετικού συστήματος. Τέλος, τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος, ο  σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και η πέστροφα αποτελούν επίσης πολύ καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, των αρθρώσεων και του εγκεφάλου.

Παρά τα αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα ψάρια και τα θαλασσινά μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αποφεύγει την κατανάλωσή τους. Οι συχνότερες αιτίες για αυτό είναι το κόστος αγοράς τους και/ή η δυσκολία εύρεσης φρέσκου ή καλής ποιότητας ψαριού, ειδικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Την λύση σε αυτό αποτελούν τα κατεψυγμένα ψάρια.

Εσφαλμένα πολύς κόσμος πιστεύει ότι τα κατεψυγμένα ψάρια υστερούν ως προς τα θρεπτικά συστατικά τους σε σχέση με φρέσκα και ότι δεν είναι το ίδιο ωφέλιμα. Πλέον όμως με τα σύγχρονα μέσα άμεσης κατάψυξης των ψαριών, συνήθως χωρίς χρήση πρόσθετων συντηρητικών, τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά διατηρούν όλα τα θρεπτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, ενώ ανάλογα με το πόσο σύντομα καταψύχονται μπορεί να είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας σε σχέση με τα αντίστοιχα φρέσκα,  η διατροφική αξία των οποίων μειώνεται αν δεν καταναλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα από την στιγμή που θα ψαρευτούν αφού ξεκινά η διαδικασία της αποσύνθεσης.

trota

Στα πλεονέκτημα των κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών ανήκει επίσης το μικρότερο κόστος αγοράς τους, καθιστώντας το προσιτό σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, καθώς και η διαθεσιμότητα, αφού τα κατεψυγμένα προϊόντα δεν έχουν εποχικούς περιορισμούς και βρίσκονται όλες τις εποχές του χρόνου στα ψυγεία των καταστημάτων. Επιπλέον το κατεψυγμένο ψάρι δεν χρειάζεται να καταναλωθεί άμεσα και μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη του σπιτιού για περίπου 6 μήνες.

Αποφύγετε να αγοράζεται κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά των οποίων η συσκευασία έχει καταστραφεί έστω και μερικώς ή διακρίνεται σχηματισμό πάγου, σημάδι πως το προϊόν είναι πολυκαιρισμένο ή έχει αποψυχθεί και μετέπειτα ξαναψυχθεί. Τα παναρισμένα και προμαγειρεμένα ψάρια ή προϊόντα ψαριού δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα φρεσκο-κατεψυγμένα, αφού λόγο προεργασίας έχουν χάσει μέρος των θρεπτικών τους συστατικών και είναι συνήθως πλούσια σε λίπος και θερμίδες.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροΑποτελέσματα ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα Ιόνια
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση της ΔΕΠΟΚΑΛ για τους παιδικούς σταθμούς