Αρχική Μόνιμες Στήλες Μουσικά Πορτραίτα Astor Piazzolla

Astor Piazzolla

0
https://www.mylefkada.gr/2013/march/Piazzolla.jpg

https://www.mylefkada.gr/https://www.mylefkada.gr/wp-content/uploads/2013/03/Piazzolla.jpg

Γράφει η Μαρία Γιαννικοπούλου.

« Μου άρεσε να βλέπω την έκφραση των μουσικών όταν έπαιζαν. Αν άρεσε σε εκείνους, ήμουν ευτυχής».

Ο «Βασιλιάς του Τάγκο», γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1921 στο Mar del Plata της Αργεντινής. Οι γονείς του Vicente “Nonino” Piazzolla και Asunta Manetti, ήταν μετανάστες από την Ιταλία. Σε ηλικία 4 ετών μετακομίζουν οικογενειακώς στην Νέα Υόρκη. Ακούγοντας τους δίσκους του πατέρα του, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το παραδοσιακό αργεντίνικο τάγκο, τη τζάζ, αλλά και την κλασική μουσική.

Στα οχτώ του χρόνια ο πατέρας του, του δωρίζει ένα μπαντονεόν , στο οποίο σύντομα ξετυλίγει το ταλέντο του. Η γνωριμία του με τον Carlos Gardel, εξέχουσα φυσιογνωμία του αργεντίνικου τάγκο, ήταν καθοριστική για τον Piazzolla. Το 1936 επιστρέφουν στην Αργεντινή, όπου ξεκινάει να παίζει σε διάφορες ορχήστρες. Δύο χρόνια μετά, μετακομίζει στο Μπουένος Άιρες, όπου μαθητεύει κοντά στον γνωστό Αργεντίνο συνθέτη, Alberto Ginastera.

Με τη σύνθεση της «Συμφωνίας του Μπουένος Άιρες», συμμετέχει σε διαγωνισμό και κερδίζει υποτροφία για να μαθητεύσει στο Παρίσι με την διάσημη συνθέτρια Nantia Boulanger. Έτσι, μετακομίζει στο Παρίσι μαζί με τη γυναίκα του, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Η Boulanger διέκρινε το μοναδικό του ταλέντο, το οποίο ο ίδιος είχε «καλύψει» πίσω από κλασικές μουσικές επιρροές και τον βοήθησε να βρει το προσωπικό του στυλ στη μουσική.

Το 1955 επιστρέφει στην Αργεντινή δημιουργώντας το Οκτέτο «Μπουένος Άιρες», παίζοντας πλέον μόνο τάγκο. Εκτός από το αυτό το γκρουπ, είναι μαέστρος και μπαντονεονίστας και σε πολλά άλλα σχήματα, παίζοντας συνθέσεις του και διασκευές. Η μουσική του αντιμετωπίζεται με κάποια δυσπιστία στην πατρίδα του, όπου εκεί «τα πάντα μπορούν να αλλάξουν, εκτός από το τάγκο», τυγχάνει όμως μεγάλης αποδοχής στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Το 1990 παθαίνει θρόμβωση και στις 4 Ιουλίου του 1992, πεθαίνει στο Μπουένος Άιρες.

Ο Piazzolla είναι γνωστός για τη δημιουργία του «Nuevo Τango» ( νέο τάγκο). Με τις συνθέσεις του, προκάλεσε επανάσταση στο παραδοσιακό αργεντίνικο τάγκο, στο οποίο ενσωμάτωσε στοιχεία της κλασικής και τζάζ μουσικής. Χρησιμοποίησε περίπλοκες συγχορδίες, έντονες διαφωνίες, εκτεταμένες συνθετικές μορφές, καινοτόμους ρυθμούς, νέα ηχοχρώματα και τεχνικές των οργάνων. Όλα αυτά απαιτούσαν υψηλή δεξιότητα και καλλιτεχνική κατάρτιση των μουσικών, γι’ αυτό και διάλεγε τους καλύτερους μουσικούς για τα σχήματά του. Ακόμα χρησιμοποίησε όργανα όπως σαξόφωνο, φλάουτο, ηλεκτρική κιθάρα, ντραμς που δεν χρησιμοποιούταν στο παραδοσιακό τάγκο.

Έχει γράψει 3000 περίπου έργα, ανάμεσά τους και μουσική για τον κινηματογράφο, από τα οποία έχει ηχογραφήσει τα 500.

Astor Piazzolla-Manos Hadjidakis

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία του συναυλία ήταν στις 3 Ιουλίου 1990, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζηδάκι, στο Ηρώδειο.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε δύο από τις πιο γνωστές συνθέσεις του.

Adios Nonino” ,κονσέρτο για μπαντονεόν, αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα του Nonino

Oblivion” (“Ξεχασμένος”), αργό, μελαγχολικό έργο του Piazzolla, το οποίο δεν κατατάσσεται στα Τάγκο του

[1] Αερόφωνο πληκτροφόρο μουσικό όργανο, ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αργεντινή. Μοιάζει αρκετά με το ακορντεόν, όμως είναι μικρότερο σε μέγεθος και έχει  κουμπιά αντί για πλήκτρα.

[1] Μουσικό σύνολο που αποτελείται από 8 μέλη

Προηγούμενο άρθροΣυμμετοχικοί θεσμοί και τοπική ανάπτυξη
Επόμενο άρθροΚατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα