Αρχική Μόνιμες Στήλες Μπρος-πίσω Οι παπαρούνες του κήπου

Οι παπαρούνες του κήπου

photodispca8y6bwb-thumb-large

Γράφει ο Ηλίας Τσάκαλος.

(αυτός ο κόσμος κοιμάται. είναι κρίμα να τον ξυπνάμε. είναι κρίμα να τον ξυπνήσουμε. το ξυπνητήρι θα την ………πληρώσει και πάλι!!!!)

Το αφιερώνω στους  Ναιναίδες βουλευτές του κοινοβουλίου να το έχουν και να το χαίρονται.

Το τι μπορεί να  μάθει κανένας  στην ζωή του δεν λογαριάζεται. Αν τύχει μάλιστα και  ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου και δεν τον ενδιαφέρουν μόνο τα λεφτά και δεν έχει συνδυάσει τη ζωή του με τις ηλίθιες επιτυχίες των δικαστηρίων που συχνά κρύβουν ένα σωρό κομπίνες και παλιανθρωπιές,  μαθαίνει τόσα όσα δεν γνωρίζουν ούτε οι παπάδες που τους δόθηκε το μυστήριο της εξομολογήσεως.

Ας δούμε λοιπόν κάτι απ΄ όλα.

Καθόμουνα στον καφενέ  με τον κόσμο που επιμένει να ζει  καφενόβια. Ο κόσμος αυτός είναι  απίθανος. Ακούς  το πιο περίεργο και μαθαίνεις το πιο απίθανο από ανθρώπους που δεν τους πιάνει το μάτι σου. Μου αρέσει να συχνάζω σε τέτοιους καφενέδες γιατί εκεί δεν χρειάζεται να κρατάς ξιφίδιο και ούτε να φυλάγεσαι από βόμβες βυθού. Κοσμάκης άνετος, καθαρός, μεροκαματιάρης, απόμαχος της ζωής, γεμάτος πείρα που την έλαβε στο αμόνι της ζωής συχνάζει και συζητάει τα πάντα από κουτσομπολιό (μανούλα μου τι είναι το αντρικό κουτσομπολιό!) μέχρι εξωτερική πολιτική των υπερδυνάμεων.

Είναι όνειρο να ψάχνεις να βρίσκεις ώρες για να ικανοποιείς  αυτήν την ανάγκη σου μια και γεννήθηκες από απλούς ανθρώπους και δεν γουστάρεις τα μεγαλεία …

Η κουβέντα άρχισε άξαφνα. Το πνεύμα , έτσι λέγεται αυτός που ανάβει φωτιές, ρώτησε:

– Πουλάνε στα ρολογάδικα ξυπνητήρια;

Αιφνιδιάστηκαμε. Ξύσαμε τα κεφάλια μας. Κοιταχτήκαμε μεταξύ μας με απορία. Κάναμε μια γκριμάτσα  και σιωπήσαμε.

Δικηγόρε  άφησε αυτούς είναι μπούφοι. Πουλάνε τα ρολογάδικα ξυπνητήρια;

Ανέβασα  τους ώμους μου και έσφιξα τα χείλη μου κάνοντας τον χαρακτηριστικό μορφασμό της απορίας. Τι να του απαντήσω; Ρολόγια πουλάνε οι Κινέζοι και τα σούπερ μάρκετ; Τι ήθελε να πει; Η απορία μου δεν βρίσκονταν στην ερώτηση , αλλά στην απάντηση που ήθελε να ακούσει  για να απλώσει τον τραχανά της συζήτησης  το Πνεύμα.

Να σου λύσω εγώ την απορία δικηγόρε. Οι ρολογάδες σταμάτησαν να φέρνουν ξυπνητήρια γιατί κοστίζει λιγότερο να αγοράσεις καινούργιο από το να φκιάξεις ένα παλιό!! Κατάλαβες ;

Και γυρνώντας στους άλλους τους είπε :

εδώ δεν καταλαβαίνει αυτός και θέλετε να καταλάβετε εσείς;

Μπήκα αμέσως στο νόημα και τον ρώτησα

δεν μου λες  τι χρειάζονται τα ρολόγια;

Για να ξυπνήσουν τα ζωντανά.

Δεν κοιμούνται!

Κοιμούνται και παρακοιμούνται. Δεν τους βλέπεις;

Για λέγε να σε ακούσουμε .

Κι άρχισε να διηγείται τα παρακάτω:

Θυμάστε που οι γυναίκες  κάποτε στους κήπους είχαν πάντα  κάτι  ιδιότροπες  παπαρούνες με χοντρά πράσινα φύλλα που τα βάζανε στις πίτες. Θυμάστε, δεν μπορεί να μην τις θυμάστε, αυτές τις παπαρούνες που κάνανε μεγάλα ροζ και άσπρα λουλούδια  ολοχρονικίς. Έλα τώρα δεν είναι κανένας σας απ΄ το Παρίσι. Οι παπαρούνες αυτές, αν τις έσπαγες, έβγαναν ένα άσπρο ζουμί σαν το γάλα. Το θυμάστε. Θυμάστε που κάνανε έναν χοντρό καρπό γιομάτο άσπρους σπόρους; Όλα τα θυμάστε. Εκείνο που δεν ξέρετε είναι πως  έχετε ποτιστεί μικροί απ΄ τις μανάδες σαν ουκ ολίγες φορές. Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το ξέρετε. Μπορεί να μην τον ξέρεις και εσύ δικηγόρε που πήγες στα μεγάλα σκολειά; Λοιπόν. Τις  παπαρούνες αυτές  τις  μεταχειρίζονταν μοναχά οι γυναίκες. Δεν ξέρετε γιατί. Αυτές  κανόνιζαν τα πάντα  στα σπίτια  οι άντρες απλά ήταν κατ΄ όνομα αφεντάδες. Να τι κάνανε τις παπαρούνες.

Είπαμε παραπάνω ότι τις χρησιμοποιούσαν στις λαχανόπιτες. Μια καλή λαχανόπιτα πάντα είχε  μέσα και λίγα φύλλα παπαρούνας. Αυτή ήταν η καθημερινή χρήση.

Εκτός απ΄ αυτή οι νέες γυναίκες που ήταν στα ντουζένια τους τις χρησιμοποιούσαν και  μ΄ αυτό τον τρόπο. Από το καρύκι ( τον καρπό) βγάζανε τους σπόρους. Πιάνανε καμιά δεκαριά  από αυτούς τους βάζανε  στο μπρίκι με νερό στην γωνιά. Μόλις  έπαιρνε ένα μπούγιο το νερό το κατεβάζανε. Σουρώνανε  το νερό για να μην έχει σπόρους σε μια σκουτέλα. Δοκιμάζανε αν πίνεται και μετά με  ένα κουταλάκι ποτίζανε τα μικρά παιδιά κι αποκοιμιόντανε ξερά. Μωρέ δεν έβγαζαν άχνα. Τότε οι νοικοκυράδες θέλεις πιάνανε τον  αργαλειό, θέλεις  καθόντανε  στην γωνιά και  κεντάγανε προικιά, θέλεις πηγαίνανε στο κρεβάτι να φχαριστηθούνε τον άντρα τους.

Ώρα τώρα να μάθετε  τι σόϊ πράμα ήταν αυτές οι παπαρούνες που έχουν χρόνια να δούνε τέτοιο πράμα τα μάτια μου. Οι παπαρούνες αυτές ήταν  σαν εκείνες που βγάνουν  οι Τούρκοι  το αφιόνι. Μας έμειναν εδώ απ΄ την Τουρκοκρατία; Ποιος μπορεί να  ξέρει. Πάντως σε ρίχνανε ξερό.

Μόλις τελείωσε την διήγησή του το Πνεύμα τον κοιτάζαμε όλοι σαν χαζοί. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό που μας είπε με την πραγματικότητα. Σε τι μπορούσε να χρησιμεύσει σε μας. Το Πνεύμα μας κοίταξε αυστηρά και είπε :

Βρε με αυτά που τραβάμε τόσα χρόνια με αυτά τα μούτρα που μας κυβερνάνε και με αυτούς τους ναιναίδες που στείλαμε στην Βουλή φαίνεται ότι όλοι είμαστε ποτισμένοι  αφιόνι. Δεν ματάγινε οι πονηροί να μας κυβερνάνε, εμείς να κοιμόμαστε, να μην μιλάει κανείς και να μην παίρνει την σκούπα. Και στην Χούντα κάτι κάναμε . Κι αν δεν κάναμε ψιθυρίζαμε τουλάχιστον. Τώρα σκασμός. Μας θάβουνε και εμείς σκασμός. Άκου εκεί  τα τομάρια να μας λένε ότι θα μας πάρουν τα σπίτια και την περιουσία οι κομμουνιστές  και να έρχονται αυτοί που τα λέγανε αυτά τόσα χρόνια και παριστάνανε τους βαρβάτους εθνικόφρονες και τους στείλαμε στην Βουλή σήμερα να τα χαρίζουν  σε κάθε καρυδιάς καρύδι. Άκου εκεί να μας έχει φορέσει σαμάρι ο Σαμαράς!!!!!!

Γέλασα χαιρέκακα. Το πνεύμα με κοίταξε σοβαρά και μου είπε:

-Άκου να δεις. Ξέρω πως  αυτοί που  βρίσκονται πίσω από τους Ναιναίδες  σκέφτονται όπως την ώρα που σκουπίζω τον κώλο μου στον καμπινέ « μόλις σκουπιστώ θα το πετάξω το κωλόχαρτο».

Κατάλαβα. Ξαναγέλασα  και του είπα

Και τα λόγια και ρολόγια τι τα θέλεις  αφού κοιμόμαστε και φοράμε σαμάρι;

Εκεί πετάχτηκε ο πιο βλάκας από όλους μας  και είπε

Άκου να δεις  κουτάβι τα ρολόγια  θα μας σώσουνε πλέον. Και τα πουλάνε οι Κινέζοι…. Δεν βλέπω προκοπή. Δικηγόρε που σε σπουδάσαμε τι λες;

Βλέποντας ότι η κουβέντα κόντευε να χαθεί  μουρμούρισα:

Αυτός ο κόσμος κοιμάται. είναι κρίμα να τον ξυπνάμε. είναι κρίμα να τον ξυπνήσουμε. το ξυπνητήρι θα την ………πληρώσει και πάλι!!!!