Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Ο δεκάλογος του ενημερωμένου καταναλωτή για τα τρόφιμα

Ο δεκάλογος του ενημερωμένου καταναλωτή για τα τρόφιμα

trofima

Ο ενημερωμένος καταναλωτής θα πρέπει να επιλέγει τα τρόφιμά του ελέγχοντας τις εξής παραμέτρους:

 

1. Το τρόφιμο να φέρει πιστοποίηση καταλληλότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αναφέρει την χώρα ή τον τόπο παραγωγής ή προέλευσης.

2. Να ελέγχει την ημερομηνία λήξης ή τυχών αλλοιώσεις στο τρόφιμο.

 

3. Να επιλέγει φρούτα και λαχανικά εποχής.

 

4. Να ελέγχει την περιεκτικότητα των συσκευασμένων τροφίμων σε αλάτι και να επιλέγει αυτά με το χαμηλότερο νάτριο.

 

5. Να ελέγχει την περιεκτικότητα των λιπαρών προτιμώντας τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά (ειδικότερα στα γαλακτοκομικά), καθώς και το είδος των λιπαρών προσέχοντας τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα.

– Η ένδειξη «χαμηλό σε λιπαρά» σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει περισσότερα από 3 g λιπαρών ανά 100 g για στερεές τροφές ή 1,5g λιπαρών ανά 100 ml για υγρές τροφές (1,8g λιπαρών ανά 100 ml για το ημιαποβουτυρωμένο γάλα).
– Η ένδειξη «χωρίς λιπαρά» μπορεί να γραφτεί αν το προϊόν δεν περιέχει περισσότερα από 0,5g λιπαρών ανά 100 g ή 100 ml.
– Η ένδειξη «χαμηλά κορεσμένα λιπαρά» σημαίνει ότι το άθροισμα των κορεσμένων και trans – λιπαρών οξέων είναι χαμηλότερο από1,5 g ανά 100 g για στερεές τροφές ή 0,75 g ανά 100 ml για υγρές τροφές. Σε κάθε περίπτωση, το άθροισμα των κορεσμένων και των trans – λιπαρών οξέων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10 % της ενεργειακής αξίας.
– Η ένδειξη «χωρίς κορεσμένα λιπαρά» σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε κορεσμένα και trans – λιπαρά οξέα είναι χαμηλότερη από 0,1 g κορεσμένων λιπαρών ανά 100 g ή 100 ml.

 

6. Στα προϊόντα τύπου light να ελέγχει την ένδειξη του συστατικού που μειώθηκε.

 

7. Να επιλέγει προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες. Η ένδειξη «πηγή εδώδιμων ινών» σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει τουλάχιστον 3 g φυτικών ινών ανά 100 g ή 1,5 g φυτικών ινών ανά 100 kcal ενώ η ένδειξη «υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες» σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει τουλάχιστον 6 g φυτικών ινών ανά 100 g ή 3 g φυτικών ινών ανά 100 kcal.

 

8. Να ελέγχει την περιεκτικότητα των τροφίμων σε ζάχαρη και να επιλέγει προϊόντα φτωχά σε ζάχαρη.
– Η ένδειξη «χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα» σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει λιγότερο από 5 g σακχάρων ανά 100 g για στερεές τροφές ή 2,5 g σακχάρων ανά 100 ml για υγρές τροφές.
– Η ένδειξη «χωρίς σάκχαρα» σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει περισσότερα από 0,5 g σακχάρων ανά 100 g ή 100 ml.
– Η ένδειξη «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα» σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει πρόσθετους μονοσακχαρίτες ή δισακχαρίτες ή άλλο τρόφιμο που χρησιμοποιείται για τις γλυκαντικές του ιδιότητες (π.χ. μέλι).

 

9. Να ελέγχει στις ετικέτες τον τροφίμων για τυχών αλλεργιογόνα σε περίπτωση που υπάρχει κάποια τροφική αλλεργία.

 

10. Να επιλέγει τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά και πρέβιοτικα καθώς και προϊόντα πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.


 

Γαζής Π. Γιώργος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860