Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Ο ρόλος των πολυφαινολών

Ο ρόλος των πολυφαινολών

polifainoles

Οι πολυφαινόλες είναι μια μεγάλη ομάδα φυτοχημικών ουσιών που απαντώνται κατά αποκλειστικότητα στο φυτικό βασίλειο, ενώ η ανεύρεση τους σε ζωικά προϊόντα προέρχεται από την κατανάλωση αυτών μέσω της τροφής των ζώων.

Αποτελούν δευτερογενή προϊόντα μεταβολισμού των φυτών και έχουν σκοπό να ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του φυτού σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία και οι μικροβιακές μολύνσεις. Επιπλέον, επειδή έχουν έντονο χρώμα και οσμή προσελκύουν τα έντομα βοηθώντας έτσι στην αναπαραγωγή των φυτών.

Σύμφωνα με τη χημική τους δομή διαχωρίζονται στις εξής μεγάλες ομάδες:

  • Φλαβονοειδή, τα οποία είναι μια μεγάλη κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που κατατάσσονται σε φλαβονόλες, φλαβόνες, φλαβονόνες, ισοφλαβονοειδή, φλαβανόλες, τις ανθοκυανίνες  και τις κατεχίνες.
  • Φαινολικά οξέα.
  • Στιλβένια, με κύρια αντιπρόσωπο τη ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στα σταφύλια και στο κρασί.

Σε αντίθεση με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία οι πολυφαινόλες δεν θεωρούνται απαραίτητες για τη ζωή του ανθρώπου. Παρόλα αυτά τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία είναι πολλαπλά και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, καθώς έχει φανεί ότι:

  • Έχουν σπουδαία αντιοξειδωτική δράση
  • Αυξάνουν την ελαστικότητα των αγγείων
  • Αναστέλλουν την συσσώρευση αιμοπεταλίων
  • Ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση
  • Προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Επιδρούν στην πέψη των μακροθρεπτικών συστατικών και την απορρόφηση μεταλλικών κατιόντων
  • Παρέχουν προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου
  • Καταπραΰνουν τα  συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
  • Έχουν αντιαλλεργικές ιδιότητες

Τρόφιμα στα οποία έχουν αποδοθεί ευεργετικές επιδράσεις εξαιτίας του υψηλού περιεχομένου τους σε πολυφαινόλες είναι το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί, το κακάο, ο καφές, τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο χρώμα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το τσάι και άλλα αφεψήματα βοτάνων.

Όσο εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με τρόφιμα φυτικής προέλευσης τόσο αυξάνουμε την πρόσληψη των ιδιαίτερα ευεργετικών πολυφαινολών εξασφαλίζοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη των τροφίμων φυτικής προέλευσης.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860