Αρχική Μόνιμες Στήλες Ομορφιά Χείλη – Ένα ευπαθές σημείο

Χείλη – Ένα ευπαθές σημείο

0
lips

lips

Φροντισμένα χείλη… όμορφα χείλη

Αν είχατε ποτέ υποφέρει από έρπη που δημιουργείται από το κρυολόγημα, γνωρίζετε εκείνη την οικεία αίσθηση τρόμου όταν κοντεύουν να φθάσουν οι κρύοι μήνες του χειμώνα. Προκαλούμενος από την επανεργοποίηση του λανθάνοντος ιού του απλού έρπη, ο έρπης που προέρχεται από το κρυολόγημα μας επισκέπτεται τις πιο ακατάλληλες στιγμές, συγκεκριμένα όταν οι φυσικές άμυνες του σώματος μειώνονται με την έκθεση στον κρύο καιρό, στο υπερβολικό στρες, ή σε άλλες παρόμοιες καταστάσεις.

Από τη προσβολή του έρπη έως τη δημιουργία τραύματος, το ξέσπασμα του έρπη που δημιουργείται από το κρυολόγημα μπορεί συχνά να συνοδεύεται από συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, δημιουργώντας μια δυσάρεστη κατάσταση (είναι επίσης πάρα πολύ μεταδοτικός, γι’ αυτό αν έχετε, είναι προτιμότερο να κρατήσετε τα χείλη σας μόνο για τον εαυτό σας!!!)

Ο έρπης του κρυολογήματος αγαπά τα χείλη, γιατί χωρίς δικούς τους σμηγματογόνους αδένες, τα φιλιά επιτρέπουν τη μόλυνση. Μόνο λίγες ώρες σε κρύο, ξηρό αέρα μπορούν να αποδυναμώσουν τον εύθραυστο υδατικό φραγμό τους. Μπορείτε, ωστόσο, να κρατήσετε τον έρπη του κρυολογήματος μακριά αυτό το χειμώνα αν ξεκουράζεστε πολύ, αν έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, καθημερινή άσκηση και προστατεύοντας τα χείλη σας από τον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες με ειδικά προϊόντα.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τα σκασμένα χείλη. Χωρίς δικούς τους σμηγματογόνους αδένες και με πολύ λεπτή επιδερμίδα, τα χείλη είναι το πιο ευπαθές μέρος του σώματος σας στη ξηρότητα. Διατηρήστε τα απαλά με την κατάλληλη φροντίδα.

Πρώτα απ΄ όλα, όπως έλεγε πάντα η μητέρα, δεν πρέπει να τα δαγκώνουμε! Το γλύψιμο, το γδάρσιμο και με άλλα λόγια η κακή μεταχείριση των σκασμένων χειλιών τα κάνει χειρότερα. Πολύ χειρότερα. Το σάλιο, το οποίο περιέχει ενεργά ένζυμα, στην κυριολεξία όχι μόνο διαλύει τα κύτταρα των χειλιών ενώ αυτά προσπαθούν να αναγεννηθούν αλλά τα σχίζει οδηγώντας τα σε μεγαλύτερα σκασίματα.

Και, αν αυτό δε σας πείσει να κρατήσετε τη γλώσσα σας εκεί που ανήκει, μάθετε ότι τα πολύ ξηρά χείλη μπορεί να γίνουν αιτία πρόκλησης μολύνσεων, συμπεριλαμβανομένου και του ΄Ερπη. Για να ζωντανέψετε ξανά τα χείλη σας, χρησιμοποιείστε το ειδικό προστατευτικό χειλιών με δείκτη προστασίας SPF 15, τον καλύτερό σας φίλο, ιδιαίτερα κατά τους μήνες που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ξηρότητα για να τα προστατεύσουμε από το χάσιμο της υγρασίας και την φθορά από τον ήλιο. Ούτε να σκεφθείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν που να περιέχει λανολίνη, τεχνητό χρώμα ή άρωμα. Θα κάνουν τα χείλη σας να αισθάνονται ωραία βραχυπρόθεσμα, αλλά τελικά θα τα κάνουν πιο ευαίσθητα και πιο ξηρά. Αντί αυτού, επιλέγουμε κάποιο ειδικό αντιηλιακό, το οποίο περιέχει συστατικά φιλικά προς τα χείλη όπως το Carnauba και το κερί μέλισσας (συνθετικό, σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί στο μέλι), όπως επιπλέον αντιηλιακά φίλτρα για πιο ουσιαστική προστασία.

Σκασμένα χείλη; Όχι πιά!

Τρίψτε απαλά τα χείλη σας με κάποιο απολεπιστικό προϊόν, διορθώνοντας το τραχύ άγριο δέρμα των χειλιών. Στη συνέχεια βάλτε το κατάλληλο ενυδατικό προϊόν για να μαλακώσετε και να προστατέψετε τα χείλη.

 


 

Συμβουλές από το «ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΙΤΑΣ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΛΥΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΣΙΑ Ε.Ε.» που επιμελήθηκε η κα Γκικοπούλη Σοφία, υπεύθυνη του τμήματος αισθητικής του κέντρου. Στο χώρο μας μπορείτε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε θεραπεία ή να προμηθευτείτε οποιοδήποτε προϊόν σας ενδιαφέρει.

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη ημεδαπός για παράνομη οπλοκατοχή
Επόμενο άρθροΣτο Νοσοκομείο Λευκάδας οι σοροί των αλλοδαπών