Αρχική Μόνιμες Στήλες Ομορφιά Διατροφικές συμβουλές για γρήγορο και ασφαλές μαύρισμα

Διατροφικές συμβουλές για γρήγορο και ασφαλές μαύρισμα

0
sunbathing

sunbathing

Μύθοι και αλήθειες!

Ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό είναι και το ιχνοστοιχείο σελήνιο το οποίο συνεργαστικά με τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή και τη βιταμίνη C. Το σελήνιο περιέχεται σε ικανές ποσότητες στην τομάτα, στα θαλασσινά, στα αναποφλοίωτα δημητριακά και το γάλα.

Ο χαλκός διεγείρει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, με τη βοήθεια της οποίας παράγεται η μελανίνη. Συνεπώς για να διευκολύνουμε τη διαδικασία του μαυρίσματος πρέπει να καταναλώνουμε τακτικά τροφές που περιέχουν χαλκό, όπως είναι τα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα μπιζέλια, τα καρύδια και τα σταφύλια.

Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων και των ηλιακών εγκαυμάτων. Περιέχεται σε ικανές ποσότητες στα φασόλια, στα αναποφλοίωτα δημητριακά, τα αβγά, τα καρύδια, τα θαλασσινά και τα ψάρια.

Εκτός από το ελαιόλαδο, η βιταμίνη Ε περιέχεται στις φυτικές μαργαρίνες, στα ψάρια, στο κρέας, στους ξηρούς καρπούς, στη σοκολάτα υγείας και τους σπόρους. Επειδή όμως αυτές οι τροφές, αν και θρεπτικές, έχουν το μειονέκτημα ότι παχαίνουν, καλό είναι να τις καταναλώνουμε με μέτρο για να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα βάρους.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο των βιταμινών Β στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Αυτές περιέχονται σε μια πληθώρα τροφών στην οποία περιλαμβάνονται τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μύθοι και Αλήθειες

Μύθος: η κατανάλωση εσπεριδοειδών εμποδίζει το μαύρισμα
Αλήθεια: η φημολογία αυτή μάλλον οφείλετε στο ότι η βιταμίνη C έχει απολεπιστική δράση, όταν χρησιμοποιείται απευθείας πάνω στο δέρμα. Πράγματι, αν θέλουμε να διατηρήσουμε λαμπερό και αναλλοίωτο το μαύρισμά μας καλό είναι να μην κάνουμε μάσκα ομορφιάς ούτε να χρησιμοποιούμε στο διάστημα αυτό προϊόντα πίλινγκ με ασκορβικό οξύ βιταμίνης C. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώμε πορτοκάλια! Κάθε άλλο μάλιστα καθώς, τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα σύκα, οι φράουλες και οι πατάτες – δηλαδή τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C μας εμποδίζουν μόνο να καούμε από τον ήλιο, χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση, την οποία φυσικά και χρειαζόμαστε!

Μύθος: τρώγοντας καρότα μαυρίζουμε περισσότερο
Αλήθεια: αν αυτό ίσχυε τότε όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φυλής, θα μπορούσαν να μαυρίσουν κάνοντας ηλιοθεραπεία και καταναλώνοντας καθημερινά καρότα! Φυσικά αυτό είναι αδύνατο. Ισχύει όμως ότι το β- καροτένιο συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής μελανίνης και συνεπώς, αν τρώμε τακτικά καρότα ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν άφθονο β – καροτένιο και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε αντηλιακό με τον κατάλληλο δείκτη προστασίας μπορούμε να μαυρίσουμε με ασφάλεια, με την προϋπόθεση πως διαθέτουμε σταράτη επιδερμίδα. Αν έχουμε λευκή επιδερμίδα που στερείται επαρκούς αριθμού μελανοκυττάρων, όσα καρότα και να φάμε, το πιθανότερο είναι πως θα καούμε κάνοντας ηλιοθεραπεία, ακόμα και με την προστασία την οποία μας προσφέρει ένα αντηλιακό με μέτριο προς υψηλό δείκτη SPF.

Μύθος: μπορούμε να επιταχύνουμε το μαύρισμα καταναλώνοντας τροφές πλούσιες στο αμινοξύ τυροσίνη
Αλήθεια: η τυροσίνη που περιέχεται σε διάφορα πρωτεϊνούχα τρόφιμα (κρέας, τυριά) αλλά και στη σοκολάτα, δεν ανήκει στα λεγόμενα απαραίτητα αμινοξέα, καθώς μπορεί να τη συνθέσει ο οργανισμός μας σε ικανοποιητικές ποσότητες. Συνεπώς, η σύνθεση τυροσίνης και κατ’ επέκταση μελανίνης δεν εξαρτάται από τη διατροφή, με αποτέλεσμα ο παραπάνω ισχυρισμός να είναι τελείως εσφαλμένος.

Συμβουλές από το «ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΙΤΑΣ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΛΥΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΣΙΑ Ε.Ε.» που επιμελήθηκε η κα Γκικοπούλη Σοφία, υπεύθυνη του τμήματος αισθητικής του κέντρου. Στο χώρο μας μπορείτε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε θεραπεία ή να προμηθευτείτε οποιοδήποτε προϊόν σας ενδιαφέρει.

Προηγούμενο άρθροΤα ζώδια από την Ζαΐρα
Επόμενο άρθροΤο γάλα…από το Α ως το Ω της ζωής