Αρχική Μόνιμες Στήλες Ομορφιά Οι απειλές της σύγχρονης ζωής για το δέρμα μας

Οι απειλές της σύγχρονης ζωής για το δέρμα μας

0
omorfia-21-3-13

omorfia-21-3-13

Τι μας επηρεάζει και τι μας βοηθάει!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δραστικές και συχνά απότομες αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον αποτελούν σοβαρές απειλές για την υγεία του δέρματός μας. Καθώς αυτή η μεταβατική κατάσταση συνοδεύεται ή οδηγεί συχνά σε βαθιές αλλαγές και στον τρόπο ζωής μας, οι αρνητικές επιδράσεις γίνονται ακόμα πιο έντονες.

Τις προηγούμενες δεκαετίες γίναμε μάρτυρες εκτεταμένων μεταβολών στις καθημερινές μας συνήθειες και πρακτικές. Η ζωή μας είναι συχνά γεμάτη άγχος και πίεση, κάτι που επηρεάζει τόσο την πνευματική όσο και την σωματική μας υγεία. Καθημερινά το δέρμα μας δέχεται τις επιθέσεις εξωτερικών παραγόντων, ενώ δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο για να τις αντιμετωπίσει. Χάνει τη σφριγηλότητά του και δείχνει κουρασμένο, ξηρό, άτονο και όλα αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε πολλές λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ηλικία, το χρόνιο στρες, οι κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο κακός ή ελλιπής ύπνος είναι μερικοί από τους σημαντικούς και καθημερινούς κινδύνους στους οποίους εκτίθεται το δέρμα μας.

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Στο παρελθόν οι ακτίνες UVB αποτελούσαν την κύρια απειλή της επιδερμίδας μας καθώς προκαλούν ορατά εγκαύματα, ενώ είναι σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, περιλαμβανομένης και της περίπτωσης του μελανώματος. Πρόσφατες όμως επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι ακτίνες UVA μπορεί να έχουν εξίσου επικίνδυνες επιπτώσεις όπως και οι ακτίνες UVB. Μεταξύ άλλων οδηγούν σε πρόωρη γήρανση, ενώ ενισχύουν και τις αρνητικές επιδράσεις των ακτινών UVB. Οι επιβλαβείς συνέπειες από τη συνεχή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι πολλαπλές : αποσταθεροποιείται ο φυσικός μηχανισμός άμυνας του δέρματός μας και δέχεται βίαιη επίθεση, ώστε η επιδερμίδα μένει εντελώς απροστάτευτη σε επικίνδυνους εισβολείς και με αυτόν τον τρόπο προκαλείται μη αναστρέψιμη βλάβη. Παράλληλα αυξάνεται η παραγωγή ελευθέρων ριζών και υποσκάπτεται σοβαρά η υγεία της επιδερμίδας – κάτι που επιτρέπει την εισδοχή πολλών καταστρεπτικών παραγόντων.

Το μέλλον της υγείας του δέρματός μας έγκειται σε μια πολύπλευρη προστασία, που απαιτεί το συνδυασμό ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και ενός καθημερινού προγράμματος περιποίησης. Απαραίτητη κρίνεται η χρήση ενός αντηλιακού φίλτρου ευρέως φάσματος και προϊόντων, που περιέχουν ενισχυμένα αντιοξειδωτικά και ενυδατικά συστατικά ώστε να βοηθούν στη φυσική διαδικασία επανόρθωσης του δέρματος, και βέβαια πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση τον ήλιο χωρίς προστασία.

Το ιδανικό προϊόν – «ασπίδα προστασίας» πρέπει να περιέχει ένα κοκτέιλ από συστατικά που θα απαλείφει όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες τις οποίες απειλούν το δέρμα μας και το πολύτιμο αμυντικό σύστημα.

Συγκεκριμένα πρέπει να προσφέρει:
Ένα ευρέως φάσματος αντηλιακό φίλτρο,
Προστατευτικά συστατικά για τη φυσική άμυνα του δέρματος,
Αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες ανεξάρτητα από την αιτία τους ,
Συστατικά κατά των ερεθισμών που καταπραΰνουν και απαλύνουν, και
Βέλτιστη ενυδάτωση, που βοηθά στη διατήρηση του προστατευτικού ενυδατικού ιστού με αποτέλεσμα το δέρμα να «αισθάνεται άνεση».

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη να προστατεύσουμε και να «οχυρώσουμε» το ευαίσθητο δέρμα μας από τους ποικίλους αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες. Για το λόγο αυτό, η βελτίωση της υγείας του δέρματός μας σε συνδυασμό με τη διατήρηση και προφύλαξη της σωστής λειτουργίας του αμυντικού συστήματος πρέπει να αποτελεί μία από τις καθημερινές μας προτεραιότητες.

Συμβουλές από το «ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΙΤΑΣ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΛΥΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΣΙΑ Ε.Ε.» που επιμελήθηκε η κα Γκικοπούλη Σοφία, υπεύθυνη του τμήματος αισθητικής του κέντρου. Στο χώρο μας μπορείτε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε θεραπεία ή να προμηθευτείτε οποιοδήποτε προϊόν σας ενδιαφέρει.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Ξ. Βεργίνη για το ΤΕΙ
Επόμενο άρθροΕπιστολή Θοδωρή Σολδάτου προς τους φοιτητές του ΤΕΙ