Αρχική Μόνιμες Στήλες Ομορφιά Περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο δέρμα

Περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο δέρμα

0
445772

445772

Τι είναι το ευαίσθητο δέρμα και μήπως έχω κι εγώ;

Καμία άλλη δερματική πάθηση δεν είναι τόσο παρεξηγημένη όσο το ευαίσθητο δέρμα. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού αναφέρει πως παρατηρεί δερματική ευαισθησία κατά καιρούς. Για να καταλάβετε αν έχετε ευαισθησία στο δέρμα, πρώτα πρέπει να καταλάβετε τις αιτίες που τις προκαλούν.
Το ευαίσθητο δέρμα είναι μια γενετικά κληρονομούμενη κατάσταση που εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα με πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, συνήθως με βορειοευρωπαϊκή καταγωγή. Το ευαίσθητο δέρμα εμφανίζει συχνά ερυθρότητα, είναι πολύ λεπτή η επιδερμίδα και ίσως να εκδηλώνει έντονα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργίας ή άσθματος.
Στην ουσία οι περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από ευαισθητοποιημένο δέρμα. Η πάθηση δεν είναι αποτέλεσμα γενετικής, αλλά αποτελεί αντανάκλαση του περιβάλλοντος, του τρόπου ζωής και της φυσιολογίας μας. Η μόλυνση, το άγχος, το αλκοόλ, η ανεπαρκής διατροφή και η υπερβολική απολέπιση μπορούν να προκαλέσουν την ευαισθητοποίηση του δέρματος.
Τα ευχάριστα νέα είναι πως το ευαισθητοποιημένο δέρμα μπορεί να θεραπευτεί. Τα δυσάρεστα νέα είναι πως αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η αντίδραση του δέρματος μπορεί να καταλήξει σε μόνιμη κυτταρική καταστροφή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει την πρόωρη γήρανση.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο «ευαίσθητο» και στο «περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο» δέρμα;

Σε επαγγελματικό επίπεδο, το δέρμα που ευαισθητοποιείται από το περιβάλλον ερεθίζεται εύκολα και δεν είναι ικανό να αντέξει το υπερ – ερεθισμό από τις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες όπως είναι η μόλυνση, οι ξαφνικές μεταβολές στο κλίμα και στην υγρασία και σε συγκεκριμένα συστατικά καλλυντικών. Ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού γεννιέται με γεννητικά ευαίσθητο δέρμα, οι περισσότεροι άνθρωποι με προβλήματα ερυθρότητας, κνησμού και φλεγμονών είναι στην πραγματικότητα θύματα περιβαλλοντικών επιδράσεων.
Από την άλλη μεριά, ένα «αλλεργικό δέρμα» είναι αποτέλεσμα μιας αντίδρασης του ανοσοποιητικού μας συστήματος προς ένα συγκεκριμένο συστατικό ή μια περιβαλλοντική επίδραση. Το αλλεργικό δέρμα συχνά παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα με το ευαισθητοποιημένο δέρμα, αλλά είναι πιο δύσκολο να θεραπευτεί και συχνά χρειάζεται να γίνεται ειδικό αλλεργικό τεστ από αλλεργιολόγο για να εντοπιστεί το αλλεργιογόνο στοιχείο.
Οι άνθρωποι με ευαισθητοποιημένο αλλεργικό δέρμα συχνά αποφεύγουν την φροντίδα για την προστασία του δέρματος λόγω των άσχημων αντιδράσεων στο παρελθόν, ή λόγω του γεγονότος ότι αισθάνονται ότι τα προϊόντα για το δέρμα μπορεί να τους προκαλέσουν επιπρόσθετο ερεθισμό. Αυτό είναι επικίνδυνο λάθος, καθώς το εύθραυστο δέρμα θα πρέπει να προστατεύεται συνεχώς από τους περιβαλλοντικούς ερεθισμούς και την μόλυνση με ειδικά επαγγελματικά προϊόντα. Κατά τις περιόδους που εκδηλώνεται ιδιαίτερη ευαισθησία ή φλεγμονές θα πρέπει να συμπληρώνετε στο πρόγραμμα καθημερινής φροντίδας του δέρματός σας προϊόντα που προσφέρουν άμεση ανάπλαση και προστασία.

Πως μπορώ να αποφύγω τους παθογόνους παράγοντες;

Λίγες μόνο αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι συνήθως αρκετές για να επιλύσουν την ευαισθητοποίηση του δέρματος των περισσότερων ανθρώπων. Σημαντικό ρόλο παίζει η διατήρηση της σωστής λειτουργίας του προστατευτικού φράγματος του δέρματος. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείται το ενυδατικό σας προϊόν μετά από κάθε καθαρισμό και όποτε νοιώθετε το δέρμα σας τραβηγμένο ή ξηρό. Επίσης, να αποφεύγετε πάντα την υπερβολική απολέπιση του δέρματός σας – να θυμάστε πως η υπερβολή δεν είναι ποτέ καλή! Αν παρατηρήσετε ερύθημα ή τράβηγμα που διαρκεί πάνω από μερικές ώρες, πρέπει να διακόψετε τη χρήση του απολεπιστικού σας προϊόντος για λίγες ημέρες.
Η αντιηλιακή προστασία είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική, επειδή το ευαισθητοποιημένο δέρμα είναι ακόμη πιο ευάλωτο στη φθορά που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Τέλος, η αποφυγή των παθογόνων παραγόντων όπως και των καυτών αφεψημάτων, των πικάντικων τροφών, των αλκοολούχων ποτών, της καφεΐνης και της νικοτίνης μπορεί να συμβάλλει στην αναδόμηση του δέρματος σας και στην αποκατάσταση της ανθεκτικότητας του.

Συμβουλές από το «ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΙΤΑΣ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΛΥΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΣΙΑ Ε.Ε.» που επιμελήθηκε η κα Γκικοπούλη Σοφία, υπεύθυνη του τμήματος αισθητικής του κέντρου. Στο χώρο μας μπορείτε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε θεραπεία ή να προμηθευτείτε οποιοδήποτε προϊόν σας ενδιαφέρει.

Προηγούμενο άρθροΑλλαγή προγράμματος κινηματογράφου Απόλλων
Επόμενο άρθροΠενθήμερη Προσκυνηματική εκδρομή στην Λέσβο – Μ. Ασία