Αρχική Μόνιμες Στήλες Ομορφιά Ήλιος: Τι πρέπει να ξέρω

Ήλιος: Τι πρέπει να ξέρω

0
girlinsun

girlinsun

Συμβουλές για να χαρείτε άφοβα τον ήλιο!

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της βιταμίνης D – για γερά δόντια και οστά. Άτομα με ανοιχτή επιδερμίδα χρειάζονται λιγότερο χρόνο έκθεσης στον ήλιο για να τη συνθέσουν, ενώ τα άτομα με σκούρο δέρμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Το μαύρισμα είναι προσπάθεια των κυττάρων της επιδερμίδας να αμυνθούν στην υπεριώδη ακτινοβολία… ανοίγοντας μια προστατευτική «ομπρέλα» πάνω από τον πυρήνα τους που περιέχει το πολύτιμο DNA.
Μόλις οι υπεριώδεις ακτίνες έρθουν σε επαφή με το δέρμα τα μελανοκύτταρα ενεργοποιούνται και αυξάνουν δραματικά το ρυθμό παραγωγής μελανίνης.

Οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες είναι 30 φορές πιο προστατευμένες από τις ανοιχτόχρωμες, γιατί διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα μελανίνης
Η διαρκής έκθεση στον ήλιο οδηγεί τα μελανοκύτταρα σε χρόνια υπερπαραγωγή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πανάδων και κηλίδων.
Η έκθεση στην UVB ακτινοβολία, σε ελάχιστες δόσεις ευνοεί τη διαφοροποίηση των κερατινοκυττάρων που δημιουργούν την πάχυνση της κεράτινης στοιβάδας ως επιπρόσθετη άμυνα απέναντι στις επιθέσεις του ηλίου.

Η αυξημένη ευχάριστη διάθεση οφείλεται στην επίδραση του ηλιακού φωτός στην Μελατονίνη. Η ορμόνη η οποία φαίνεται να ευνοεί την μελαγχολική διάθεση συντίθεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και παραμένει σε υψηλά επίπεδα την ημέρα αν δεν υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία. Η παρουσία επομένως της αυξημένης ηλιακής ακτινοβολίας περιορίζει τη δράση της ορμόνης αυτής.

Οι ακτίνες που νιώθουμε ότι μας καίνε είναι οι UVΒ και είναι υπεύθυνες για τα εγκαύματα της επιδερμίδας και για τον καρκίνο του δέρματος.
Οι ακτίνες που δεν νιώθουμε είναι οι UVA. Διαπερνούν τις επιφανειακές στοιβάδες της επιδερμίδας και φτάνουν στη βασική προκαλώντας την φωτογήρανση, η οποία εμφανίζεται δέκα ή είκοσι χρόνια μετά την έκθεση στην ακτινοβολία.
SPF σημαίνει Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας. Ο αριθμός που συνοδεύει τα αρχικά αναφέρεται στην ικανότητα του προϊόντος να αντανακλά ή να απορροφά την ακτινοβολία UVB. Αν για παράδειγμα δέκα λεπτά αρκούν για να εμφανιστεί ένα ερύθημα σε ένα δέρμα χωρίς τη χρήση αντηλιακής προστασίας, με ένα προϊόν που έχει δείκτη προστασίας SPF10, ο χρόνος παραμονής αυξάνεται 10 Χ 10 = 100 λεπτά. Διευκρίνιση: ο δείκτης SPF90 ή 100 δεν είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικός από τον δείκτη SPF30. Το max SPF που απαιτείται για τα πιο ευαίσθητα δέρματα είναι ο δείκτης 32: το δέρμα δεν είναι δυνατόν να δεχθεί περισσότερο από 32 φορές δόση ηλιακής ακτινοβολίας σε μια ηλιόλουστη μέρα. Για το λόγο αυτό η νομοθεσία αλλάζει σταδιακά, για τον περιορισμό της κλίμακας έως το SPF 30+. Επιπλέον ο συνδυασμός πολλών φίλτρων με υψηλές συγκεντρώσεις αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργιών.

Τα χημικά φίλτρα των αντηλιακών απορροφούν τις ακτίνες UV. Τα οργανικά φίλτρα τις αντανακλούν. Και οι δύο κατηγορίες φίλτρων είναι απόλυτα ασφαλείς. Πολλά αντηλιακά περιέχουν συνδυασμό χημικών και οργανικών φίλτρων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ελέγχου καλλυντικών και φαρμάκων Colipa, έχει καθιερώσει τον κοινό για όλες τις εταιρείες, δείκτη SPF ως μονάδα μέτρησης προστασίας από τις ακτίνες UVB, αλλά δεν έχει αντίστοιχη μονάδα μέτρησης για τις ακτίνες UVA. Συνήθως ο δεύτερος αριθμός που εμφανίζεται στις συσκευασίες πολλών αντηλιακών προϊόντων αναφέρεται στην προστασία που παρέχουν από τις ακτίνες UVA.

…και να θυμάστε όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές, για να μπορούμε να χαιρόμαστε όλοι μας την καθαρή θάλασσα και αυτό το καλοκαίρι!

Συμβουλές από το «ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΙΤΑΣ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΛΥΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΣΙΑ Ε.Ε.» που επιμελήθηκε η κα Γκικοπούλη Σοφία, υπεύθυνη του τμήματος αισθητικής του κέντρου. Στο χώρο μας μπορείτε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε θεραπεία ή να προμηθευτείτε οποιοδήποτε προϊόν σας ενδιαφέρει.

Προηγούμενο άρθροΟι Τσουκαλάδες στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκάδας
Επόμενο άρθροΦωτορεπορτάζ του Μ. Γαζή από την 3η βραδιά του Φεστιβάλ