Αρχική Μόνιμες Στήλες Παρεμβάσεις από τον Θ. Γεωργάκη Χαράτσι Χαρατσόπουλον και Ανεζούλι Ανεζουλόπουλον

Χαράτσι Χαρατσόπουλον και Ανεζούλι Ανεζουλόπουλον

0
foroi

FOROI

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης.

 
Στις αρχές του 17ου αιώνα  και συγκεκριμένα περί 1611, η Οθωμανική Αυτοκρατορία επεχείρησε, στον Βαλκανικό χώρο, μια διπλή καταιγιστική αποστολή. Κατά πρώτον προχώρησε σε βίαιο εξισλαμισμό μεγάλων μαζών χριστιανικού πληθυσμού. Ειναι η εποχή που πάρα πολλοί χριστιανοί,  Ελληνες και Αλβανοί, μη δεχθέντες τον εξισλαμισμό, αποσύρθηκαν στα Κασιώπεια όρη της Ηπείρου και δημιούργησαν το περίφημο <<Τετραχώρι>> του Σουλίου, με τα χωριά Σαμονίβα, Αβαρίκο, Κιάφα και Σούλι. Η δεύτερη καταιγιστική πλημμυρίδα των Οθωμανών περιελάμβανε την αύξηση των φόρων, οι οποίοι, από 100 περίπου Άσπρα το 1570, έφτασαν τα 300  Άσπρα το 1611.
 
Αυτή η διπλή  εφόρμηση των Οθωμανών  προκάλεσε αντιδράσεις σε ολόκληρη την Βαλκανική, μα ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Τότε ο επίσκοπος Τρίκκης και Σταγών  Διονύσιος ο Φιλόσοφος, ο οποίος απεκλήθη περιπαικτικά απ’ τους Τούρκους Σκυλόσοφος, ξεσήκωσε τα χωριά της Ηπείρου και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας για τα Γιάννενα, φωνάζοντας, καθ’ οδόν και λοιδορώντας τις αποφάσεις της Πύλης: << Χαράτσι Χαρατσόπουλον και Ανεζούλι Ανεζουλόπουλον>>. Το Ανεζούλι προέρχεται απ’ την τουρκική λέξη nusul  και σημαίνει τον εδικό φόρο που επέβαλαν οι Οθωμανοί στους υπουδούλους, τα έσοδα του οποίου συντηρούσαν τα στρατεύματα κατοχής.
 
Περίπου τα ίδια συνθήματα θα εύρισκαν πιστή εφαρμογή, τετρακόσια χρόνια μετά, με την γιαγαντιαία  και βίαιη δημοσιονομική αναπροσαρμογή, που επιχειρείται στην χώρα μας, την τελευταία τριετία, από έναν άλλο νεοοθωμανό στην νοοτροπία, που δεν είναι άλλος παρά η πανίσχυρη Γερμανία, η οποία οδηγεί τους Έλληνες στην εξαθλίωση, με ανομολόγητο στόχο και σκοπό κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή αυτής της χώρας. Να δούμε, τελικά, ποιός θα αναλάβει  τον ρόλο του σημερινού … Σκυλόσοφου, διότι το πράγμα με τα χαράτσια και τα ανεζούλια έχει φτωχοποιήσει τους πολίτες αυτής της χώρας, με τις οριζόντιες περικοπές, που και πάλι απειλούν οι Τροϊκανοί. Και δεν είναι μακριά ο Σεπτέμβριος, αφού εκ νέου ο λογαριασμός δεν βγαίνει και  τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα σηκώσουν το βάρος περαιτέρω διεύρυνσης της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής.
 
Αυτό ακριβώς το αίσθημα της αδικίας και της ανισοκατανομής των βαρών, είναι που θα  προκαλέσει  την οργή του κόσμου. Πρόκειται για  παγιωμένη στην χώρα κοινωνική αδικία, για την οποία έκανε και πάλι πρόσφατα λόγο ο ΄Ολι Ρέν , όταν τόνισε σε δηλώσεις του πως, στην Ελλάδα,  εξακολουθούν να πληρώνουν τα βάρη οι πολλοί με τα ελάχιστα εισοδήματα, παρά οι αρκετές χιλιάδες με τα μεγάλα εισοδήματα, οι οποίοι εξακολουθούν να φοροφεύγουν.
 
Πρόσφατα ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως η δικομματική κυβέρνησή του  <<έσπασε αυγά>>, εννοώντας καθαρά πως προχώρησε στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Ειλικρινά, οποία ανδριοσύνη να πυροβολείς τον σκοτωμένο! Διότι έτσι όπως είναι απροστάτευτοι στον κρατικό αυταρχισμό  οι τάλαινες δημόσιοι υπάλληλοι και με τον πέλεκυ της επιστράτευσης να επικρέμαται, κάθε φορά πάνω απ’ τα κεφάλια τους, έχουν καταστεί ο ευκολώτερος στόχος. Ναι, ήταν επονείδιστος και κατακριτέος ο τρόπος με τον οποίο τα δύο μεγάλα κόμματα δημιούργησαν το υπερτροφικό δημόσιο, με τις γνωστές πελατειακές σχέσεις. ‘Ομως είναι τραγικώτερο τώρα που αυτοί οι άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία, αφού δημιούργησαν οικογένειες και οικονομικές υποχρεώσεις με τον μισθό που έπαιρναν και  ο βίαιος και ξαφνικός << θάνατος>>  τους οδηγεί στην απόγνωση.
 
Για σπάσιμο αυγών θα υπερκερνούσαμε όλοι, αν ο κ. Σαμαράς μας παρουσίαζε πόσα εισέπραξε το κράτος απ’ την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, απ’ την λίστα Λιχτενστάϊν, απ’ την λίστα των 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν την διετία 2010-2012 περίπου 20 δις στο εξωτερικό, απ’ την πάταξη της φοροδιαφυγής, απ’ την περικοπή μισθών των μελών του Κοινοβουλίου, απ’ την πάταξη της γραφειοκρατίας, που στοιχίζει 7 δις ετησίως στον έλληνα πολίτη και απο τόσες άλλες παθογένειες της δημόσιας ζωής της χώρας, οι οποίες ζουν και βασιλεύουν, σαν ιερά τοτέμ, ενώ το μακρύ σιδερένιο χέρι της εξουσίας, δυστυχώς, αφορά μόνο τους τλήμονες και απροστάτευτους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ο κ. Στουρνάρας, στο πρόσφατο παρελθόν, με έπαρση είχε δηλώσει πως αποφύγαμε την κοινωνική έκρηξη, παρά τα σκληρά μ’ετρα. Ας κοιμάται ανήσυχος, διότι η φτώχεια και η ανέχεια οδηγεί σε ποτάμι οργής την κοινωνική αντίδραση, μέσα απ’ τα σπλάχνα της οποίας όλο και κάποιος … Σκυλόσοφος μπορεί να ξεφυτρώσει. Και τότε όσοι κουκουλοφόροι και αν αμολυθούν , σαν τα γκεσέμια, μέσα στα οργισμένα πλήθη, ο κόσμος δεν θα μασήσει, κατα την αργκώ έκφραση…

Προηγούμενο άρθροPre wedding φωτογράφιση στην Πογωνιά
Επόμενο άρθροΕπιτυχίες για τον Ευκλέα στο Πανευρωπαικό της Βαρκελώνης