Αρχική Μόνιμες Στήλες Περί ψυχολογίας Καλοκαίρι και… έφτασαν λοιπόν οι διακοπές!!!

Καλοκαίρι και… έφτασαν λοιπόν οι διακοπές!!!

0
Vacation-Time

Vacation-Time

Γράφει η Σοφία Μεσσήνη.

Μπροστά στο άκουσμα της λέξης «διακοπές», ενδόμυχα οι περισσότεροι σκεφτόμαστε το καλοκαίρι, άδεια από την δουλειά, χαλάρωση και ό,τι άλλο έχει ο καθένας ανάγκη να απολαύσει.

Όπως για τους μικρούς μαθητές που αναμένουν με μεγάλη χαρά το διάλλειμα τους από τα μαθήματα για να κάνουν κάτι διαφορετικό που τους ευχαριστεί, έτσι και για τους ενήλικες οι διακοπές κατά κύριο λόγο διακόπτουν την έντονη και απαιτητική καθημερινότητα και προσθέτουν μια πινελιά διαφορετικών στιγμών στη ζωή. Είναι μέρες που προσφέρονται για να βιώσουμε ηρεμία, ανεμελιά και χαλάρωση που ακόμα και το σώμα μας έχει τόσο ανάγκη. Η κατάσταση του σώματός μας άλλωστε είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογική μας διάθεση, καθώς το ένα επηρεάζει το άλλο. Για παράδειγμά, το άγχος μας για την οικονομική μας κατάσταση σχετίζεται πολλές φορές με πονοκεφάλους, εξάντληση, αϋπνία και υψηλή πίεση. Έτσι, τα ευεργετικά οφέλη των διακοπών είναι μεγάλα τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Οι διακοπές αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο ευεξίας για τον οργανισμό μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που κάνουν συστηματικά διακοπές αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ευκολία τις δυσκολίες τους και έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Το γεγονός ότι κάποιος κάνει διακοπές δίνει μια ποιότητα στη ζωή του. Το είδος των διακοπών δεν έχει καμία σημασία. Είτε προτιμήσει κανείς να επισκεφτεί το εξοχικό του, ή το σπίτι των γονιών του στο χωριό, είτε να κάνει camping είτε να επιλέξει ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο, η αξία των διακοπών παραμένει η ίδια. Το όφελος που μπορούμε να έχουμε κάνοντας διακοπές, είναι ανεξάρτητο από το ποσό των χρημάτων που μπορούμε να δαπανήσουμε. Αυτό που διαφοροποιεί τις πιο πάνω επιλογές είναι το πώς θα αξιοποιήσει ο καθένας από εμάς τον ελεύθερο χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του για να περάσει καλά.

Όμως οι διακοπές πάντοτε τελειώνουν και συχνά επέρχεται κατάθλιψη ή το λεγόμενο σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές. Αν και οι επιστήμονες της ψυχικής υγείας δεν αποδέχονται επισήμως τον όρο, το σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές φαίνεται ότι πλήττει πολλούς ανθρώπους και όταν συνυπάρχει μάλιστα με άλλες ψυχολογικές διαταραχές χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Η συμπτωματολογία του μοιάζει πολύ με αυτήν της κατάθλιψης και το σύνδρομο αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους συνήθως τις πρώτες μέρες της επιστροφής στη δουλειά. Το άτομο αισθάνεται μια γενικευμένη αδυναμία και αδιαθεσία που συνοδεύεται από ένα αίσθημα κενού. Επιπλέον, μπορεί να υποφέρει από αϋπνία, καθώς επίσης να νοιώθει υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας. Παρατηρείται μία αδυναμία συγκέντρωσης, απάθεια και ανία ως προς την εργασία, αδυναμία λήψης αποφάσεων καθώς και επιθετικότητα.

Ως επί το πλείστον, οι διάφορες πτυχές της ζωής του ατόμου επηρεάζονται. Είναι πολύ πιθανό το άτομο να μην μπορεί να οργανώσει σωστά το χρόνο του με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις να συσσωρεύονται μαζί με τις ήδη υπάρχουσες εκκρεμότητες. Ακόμη, οι σχέσεις με τους γύρω του μπορεί να επιδεινωθούν. Τα πιο κοντινά πρόσωπα στον εργασιακό χώρο αλλά και στο σπίτι μπορεί να υποστούν τις συνέπειες. Σε προσωπικό επίπεδο το άτομο δεν έχει πραγματική επίγνωση του τι του συμβαίνει, απλά την αίσθηση ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

Εν κατακλείδι, οι διακοπές αποτελούν ένα καλό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο με πολύ-επίπεδες θετικές επιδράσεις. Ωστόσο, ακόμη και μια τέτοια δύσκολη εποχή κρίσης και πιεστικών καταστάσεων, δεν θα έπρεπε να αποτελούν το μοναδικό προσωπικό κίνητρο, εφόσον δεν είναι υγιές για έναν άνθρωπο να βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση αναμονής τη μισή χρονιά για τις διακοπές του και την άλλη μισή να απογοητεύεται που τελείωσαν.

messini sofia diafimisi odigos

Προηγούμενο άρθροΗ παρέλαση του Φεστιβάλ Φολκλόρ με τον φακό της Φαίης Ραυτοπούλου
Επόμενο άρθροΑγριάδα, Αγρόπυρο το έρπον