Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Η συμβολή της μεσογειακής διατροφής στην αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας

Η συμβολή της μεσογειακής διατροφής στην αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας

0

Το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας οδηγεί σε συχνές διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, κατά μέσο όρο 20 δευτερόλεπτα κάθε 2-30 λεπτά, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό ύπνο του ατόμου. Αποτελεί μία από τις συχνότερες διαταραχές ύπνου καθώς εμφανίζεται στο 2-4% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί έως και 20-40% σε περιπτώσεις παχυσαρκίας. Τα συμπτώματά της είναι υπερβολικό ροχαλητό, πρωινοί πονοκέφαλοι, κόπωση κατά τη διάρκεια της μέρας, ραθυμία, έλλειψη συγκέντρωσης και αξιοσημείωτη αύξηση βάρους, ενώ σε πιο προχωρημένο επίπεδο μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Πρόσφατη μελέτη (2008, Μασαχουσέτη) έδειξε ότι τα άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με αυτά που κοιμόνταν φυσιολογικά.

Τα αίτια εμφάνισης υπνικής άπνοιας περιλαμβάνουν το φύλο (προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες σε αναλογία 2:1), την ηλικία (προσβάλλει τα γηραιότερα άτομα), τον καιρό (συχνότερο σε χαμηλές θερμοκρασίες), την αρτηριακή πίεση (προσβάλλει 4 στα 5 υπερτασικά άτομα) και το σωματικό βάρος. Ο κύριος παράγοντας επιδείνωσης της διαταραχής αυτής είναι η παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την μελέτη του 2008 η υπνική άπνοια εμφανίστηκε στο 85% των παχύσαρκων ατόμων με το 25% να ανήκει στις πιο βαριές περιπτώσεις κι αυτό συμβαίνει διότι η περίσσεια του λιπώδους ιστού γύρω από το λαιμό φράζει τους αεραγωγούς. Συνεπώς, η απώλεια βάρους ακόμα και κατά 10% μειώνει σε σημαντικό βαθμό τη νόσο.

Έρευνα του πανεπιστημίου της Κρήτης έδειξε ότι τα άτομα που ακολουθούν Μεσογειακή Διατροφή παράλληλα με σωματική άσκηση βελτιώνουν τα περισσότερα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας. Στη συγκεκριμένη μελέτη εξετάστηκαν 40 παχύσαρκοι ασθενείς, εκ των οποίων οι 20 ακολούθησαν Μεσογειακή διατροφή και οι υπόλοιποι 20 άλλου τύπου διατροφή. Και στις δύο ομάδες συστάθηκε η αύξηση τη σωματικής δραστηριότητας, περπατώντας τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν θεραπεία φορώντας ειδική μάσκα στον ύπνο τους, που διοχετεύει σταθερό αέρα στους πνεύμονές τους κατά τη νύχτα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς που είχαν ακολουθήσει την Μεσογειακή δίαιτα εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων της άπνοιας κατά τη διάρκεια του σταδίου REM του ύπνου, ενώ στην ίδια ομάδα παρατηρήθηκε και υψηλότερη συμμόρφωση στη δίαιτα μειωμένων θερμίδων, αύξηση στη σωματική δραστηριότητα και σημαντικότερη μείωση στο κοιλιακό λίπος.

Το Πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση διαιτητικών ινών μέσα από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής αλέσεως και την αποφυγή επεξεργασμένων προϊόντων, την κατανάλωση κόκκινου κρέατος μια φορά την εβδομάδα, πουλερικών δυο, ψαριών και θαλασσινών 2-3, οσπρίων 1-2, λοιπών αμυλούχων προϊόντων 1-2 και κόκκινο κρασί μια φορά την ημέρα, την κύρια πηγή λίπους αποτελεί το ελαιόλαδο.

Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή που όχι απλά μειώνει την ποιότητα ζωής αλλά και το προσδόκιμο. Η απώλεια σωματικού βάρους, παράλληλα με την υιοθέτηση ενός διαιτολογίου που θα βασίζεται στη Μεσογειακή Διατροφή και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, αποτελεί ένα από τα κύρια όπλα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της υπνικής άπνοιας.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθρο“Μαγική Κυριακή” από τον Φίλανδρο
Επόμενο άρθροΕπέστρεψε στους Οκλαχόμα Σίτυ Μπλου ο Ουέλς (vds)