Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Το φαινόμενο της δίαιτας γιο-γιο

Το φαινόμενο της δίαιτας γιο-γιο

diaita_yoyo_

Ο όρος γιο-γιο επινοήθηκε από τη χαρακτηριστική κίνηση του παιδικού παιχνιδιού και πρωτοχρησιμοποιήθηκε για την περιγραφή της συστηματικής αυξομείωσης του σωματικού βάρους από τον καθηγητή D. Κelly Brownell στο Πανεπιστήμιο του Yale. Το φαινόμενο της δίαιτας ‘’γιο-γιο’’, γνωστό και ως ανακύκλωση του βάρους, χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη απώλεια και επανάκτηση του βάρους. Η κύρια αιτία αυτού του φαινομένου είναι η συχνή εφαρμογή υποθερμιδικών και μη σωστά σχεδιασμένων διαιτών καθώς και η μετέπειτα επιστροφή στον παλιότερο τρόπο διατροφής και τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα την μεγάλη αυξομείωση του σωματικού βάρους. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται τόσο σε υπέρβαρα άτομα, όσο και σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Αυτές οι αυξομειώσεις του βάρους μπορεί να είναι μικρές, της τάξης των 3-5 κιλών, αλλά και μεγαλύτερες π.χ. 10 ή και περισσότερα κιλά. Η ανακύκλωση αυτή του σωματικού βάρους αποτελεί μια πολύ επιβαρυντική διαδικασία, τόσο μεταβολικά όσο και ψυχολογικά. Οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του βάρους επιδρούν αρνητικά στις καύσεις και το μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού και ταυτόχρονα επιβαρύνουν την ψυχική διάθεση και την ψυχική υγεία. Επιπλέον το φαινόμενο γιο-γιο συμβάλλει στην εξασθένιση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μειωμένη πρόσληψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, και σε ένα έντονο αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης.

Οι συχνές αυξομειώσεις του βάρους οδηγούν σε καταβολισμό του μυϊκού ιστού με αποτέλεσμα τη μείωση του μεταβολικού ρυθμού. Ο μεταβολικός ρυθμός καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ρυθμό απώλειας βάρους και όσο πιο αργός είναι τόσο πιο δύσκολα χάνονται τα περίσσια κιλά ενώ παράλληλα δυσχεραίνεται η διατήρηση του βάρους και αυξάνονται οι πιθανότητες επαναπρόσληψης των χαμένων κιλών.

Επιπλέον οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του βάρους και οι συχνές προσπάθειες με εξαντλητικές συνήθως δίαιτες κουράζουν και απογοητεύουν τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρους, οδηγώντας σε εγκατάλειψη της προσπάθειας και καταλήγοντας τελικά σε υψηλότερα επίπεδα κιλών από ότι ήταν αρχικά. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει τα άτομα αυτά σε κατάθλιψη ή/και κοινωνικό αποκλεισμό λόγο της ανασφάλειας και της αισθήματος αποτυχίας που αισθάνονται.

H ανακύκλωση του σωματικού βάρους μέσα από τη διαδικασία της δίαιτας γιο-γιο είναι συχνά η αιτία για την εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων, όπως υπέρταση και υπερλιπιδαιμία, εξαιτίας της γρήγορης επαναπρόσληψης των περιττών κιλών. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι ακραίες υποθερμιδικές δίαιτες και συστήνεται η αλλαγή του τρόπου ζωής, με καλή και σωστή διατροφή και καθημερινή άσκηση, η οποία οδηγεί σταδιακά στην απώλεια και μετέπειτα διατήρηση του σωματικού βάρους.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860