Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ

Οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ

0

alkool_0

Η αιθυλική αλκοόλη, δηλαδή το οινόπνευμα που περιέχεται στα ποτά, αποτελεί τοξική ουσία, η οποία όταν ξεπεράσει κάποια επίπεδα συγκέντρωσης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Το αλκοόλ επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα ως καταπραϋντικό και η κατανάλωση του έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζάλης, υπερεκτίμησης των ικανοτήτων, αδυναμία λήψης ορθών αποφάσεων, μείωσης των αντανακλαστικών και διαταραχές στην μνήμη.

Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και επηρεάζεται από το αλκοόλ εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες, τον σωματότυπο και την κατανάλωση τροφής πριν την λήψη του. Ποιο συγκεκριμένα ένα μεγαλόσωμο άτομο μεθάει πιο αργά συγκριτικά με ένα μικρόσωμο άτομο όταν πίνουν τις ίδιες ποσότητες αλκοόλ εξαιτίας του μεγαλύτερου όγκου αίματος που έχει στον οργανισμό του. Το φαγητό από την άλλη μεριά, ειδικά ένα λιπαρό γεύμα, μπορεί να επηρεάσει και να καθυστερήσει την μέθη αφού επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία το αλκοόλ απορροφάται στο αίμα.

Η αυξημένη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σχετίζεται με συχνή εμφάνιση νοσημάτων όπως γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, ηπατικές βλάβες, υπογλυκαιμικά επεισόδια σε διαβητικούς ασθενείς, μειωμένη γονιμότητα και αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, διάφορων μορφών καρκίνου και ψυχιατρικών διαταραχών. Η έκθεση σε πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός καπνίσματος με κατάχρηση αλκοόλης αυξάνει την πιθανότητα για εμφάνιση του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου. Το 80% των επιθηλιακών καρκίνων του στόματος και του οισοφάγου έχουν σχέση με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο και για καρκίνο του μαστού. Για κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνεται καθημερινά από τις γυναίκες, αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του μαστού κατά 6%. Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι η κατανάλωση φαρμάκων, όπως η παρακεταμόλη, πολλά από τα οποία συνεργούν με τη δράση του οινοπνεύματος με σοβαρές επιπτώσεις για το ήπαρ.

Πέρα από τα προβλήματα υγείας, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις όπως η διατάραξη των συζυγικών και οικογενειακών σχέσεων, τα προβλήματα στην εργασία καθώς και στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του πότη και τον κοινωνικό στιγματισμό του. Στη Μ. Βρετανία η αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος θεωρείται η αιτία για το 60% των αποπειρών αυτοκτονίας, το 30% των διαζυγίων, το 40% της ενδοοικογενειακής βίας, και το 20% της κακοποίησης παιδιών. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι το 44% της συνολικής άσκησης βίας οφείλεται στο οινόπνευμα.

Οι ποσότητες οινοπνεύματος που θεωρούνται ασφαλείς και σε ορισμένες περιπτώσεις ωφέλιμες για την υγεία είναι μέχρι ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για τη γυναίκα και μέχρι δύο για τους άνδρες.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση του βιβλίου της Νόνης Σταματέλου “Έλλειψη χώρου” στη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΣυνελήφθησαν δύο ημεδαποί για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Λευκάδα