Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Ένα νέο βιβλίο για το Λευκάδιο Χέρν

Ένα νέο βιβλίο για το Λευκάδιο Χέρν

0

praktika-xern

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ

Λευκάδιος Χερν: Ένα διαπολιτισμικό ταξίδι στη ζωή και στο πνεύμα του

Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού (επιστημονική επιμέλεια)

Πραγματική προσφορά για τη βαθύτερη γνωριμία και μελέτη της ζωής, της προσωπικότητας και του έργου του μεγάλου Ελληνοϊρλανδού συγγραφέα και εθνικού συγγραφέα των Ιαπώνων Λευκάδιου Χερν, αποτελεί το βιβλίο αυτό, έκδοση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας και των εκδόσεων Γρηγόρη.

Το βιβλίο –προϊόν της ακάματης προσπάθειας της Σχ. Συμβούλου Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού, που είχε και την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης, περιλαμβάνει κείμενα επιστημόνων και ειδικών ερευνητών και τις βραβευμένες, σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, εργασίες, στα πλαίσια επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Γραφείο της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων, τον Μάιο του 2014, σε συνεργασία με την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, το Μουσικό Σχολείο, το ΚΕΣΥΠ Λευκάδας, την Εταιρεία Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Ιστορίας. Στο βιβλίο παρουσιάζεται  κάθε ενδιαφέρουσα πτυχή και διάσταση της ανθρώπινης και συγγραφικής περιπέτειας του Λευκάδιου Χερν, σε συνάφεια με τους τόπους και τους πολιτισμούς που αναστράφηκε, αναζητώντας την ψυχή του μέσα στην ψυχή ποικίλων πολιτισμών.

Ιδιαίτερα για την εκπαίδευση η περίπτωσή του συνιστά ένα μοναδικό παράδειγμα παιδαγωγικής άσκησης της ψυχικής ανθεκτικότητας, της προσαρμοστικότητας σε ποικίλα περιβάλλοντα και συνθήκες, στην άσκηση- προπάντων – μιας συνέπειας του πνευματικού του προορισμού σε κάθε πολιτισμική «πατρίδα».

 Καθώς και στον τόπο μας προ πολλού η πολυπολιτισμικότητα είναι μια κοινή πλέον εμπειρία του ελληνικού σχολείου, οι αξίες της διαπολιτισμικότητας έρχονται να οικοδομήσουν το σεβασμό και την αποδοχή της ιδιαιτερότητας του διαφορετικού άλλου. Τη δημιουργία μιας κοινότητας συνεργαζόμενων ατόμων που επικοινωνούν ίσοις όροις μεταξύ τους. 

Με την παρούσα έκδοση των Πρακτικών του «Διήμερου Αφιερώματος προς τιμήν του Λευκάδιου Χερν» για τα 110 χρόνια από το θάνατό του, παραδίδεται στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, μια σημαντική συλλογή κειμένων, γραμμένων σε μια γλαφυρή, ευχάριστη και εύληπτη γλώσσα. Το έργο προσθέτει γνώση στην υπάρχουσα ήδη, ισχνή βιβλιογραφία γύρω από τη ζωή και τη συγγραφή του Λευκάδιου Χερν, όπως και για άλλα θέματα συνάντησης του ελληνικού με τον ιαπωνικό πολιτισμό (λόγιο και λαϊκό) – δρόμο ευαίσθητης πρόσληψης, που πρώτος για την ελληνική φιλολογία, άνοιξε ένας «Λευκάδιος».

Προηγούμενο άρθροΤο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας για τις παρεμβάσεις επί της οδού Σικελιανού
Επόμενο άρθροΟι τυχεροί λαχνοί που κλήρωσε ο ΑΕΣ Μαραντοχωρίου