Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις «Αγωνία επιβίωσης»: Μια σημαντική εκδήλωση στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών

«Αγωνία επιβίωσης»: Μια σημαντική εκδήλωση στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών

0

þÿ’ÁµÄÄÌÂ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

«Αγωνία επιβίωσης»: Μια σημαντική εκδήλωση στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών

Mε εξαιρετική επιτυχία και μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8), η εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης του μυθιστορήματος του Σπύρου Βρεττού Αγωνία επιβίωσης (εκδ. Γρηγόρη), με την ευκαιρία της 4ης έκδοσης και τη μετάφραση του έργου στην αγγλική γλώσσα.Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Μαϊου 2016, διοργάνωσε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΗ.

Η αίθουσα της Εταιρίας γέμισε από αγαπητούς συμπολίτες μας της Αθήνας, μέλη της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, φίλους, συγγενείς, ανθρώπους της επιστήμης και του πνεύματος, φιλαναγνώστες, συνοδοιπόρους στην «αγωνία επιβίωσης». Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καρούσος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών Αθανάσιος Μελάς, ο Αντιπρόεδρος Άγγελος Χόρτης, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Μιράντα Κουνιάκη-Κορδελλίδη και Πάνος Γ. Ροντογιάννης, από τον Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης ο Πρόεδρος Ευάγγελος Γεωργάκης και η Σούλα Λάζαρη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κ. Αναστάσιος Στέφος και η Γενική Γραμματέας Γεωργία Χαριτίδου, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι Μιχάλης Μερακλής, Ομ. Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας (που ήταν και βασικός ομιλητής ), ο Αθανάσιος Παπάς (Ομ. Καθηγητής της Παιδαγωγικής και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης), ο Νίκος Πετρόχειλος (Ομ. Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας), ο Παναγιώτης Νούτσος, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και η δρ.Μαρία Χατζηγιακουμή, ο συμπολίτης μας Σπύρος Φλογαϊτης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, η Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Νίκος Σιδέρης, γνωστός ψυχίατρος και συγγραφέας, ο Γεώργιος Λεοντσίνης, Ομ. Καθηγητής της Ιστορίας και Πρόεδρος της Εταιρείας Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Ιστορίας, η Καθηγήτρια και Πρόεδρος του ΤΕΙ Λευκάδας Χριστίνα Μπενέκη, ο Γεώργιος Βοζίκας, ερευνητής του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Παραβρέθηκαν επίσης, η γνωστή σκηνοθέτις Άννα Κοκκίνου, ο Λευκαδίτης ποιητής Στέφανος Μεσσήνης, η λογοτέχνις Αργυρώ Βερυκίου-Μπαλντά και ο σύζυγός της Χρήστος Μπαλντάς, οι δικηγόροι Άγγελος και Γιώργος Βρεττός, ο δικηγόρος  Διονύσιος Ρομποτής, οι φιλόλογοι Έκτορας Χόρτης, Πέπη Βερυκίου και Κασσιανή Κούρτη, η Αθηνά Γράψα, η Ελευθερία Μεσσήνη και η Αγγελική Σπηλιά, η πρώην Διοικήτρια του Νοσοκομείου Λευκάδας Μαριάνθη Μεσσήνη, η εκπαιδευτικός Νανά Αραβανή και ο σύζυγός της, η Αλεξάνδρα και η Γεωργία Σάντα, ο Σπύρος και η Ελένη Αργύρη, η Ελένη Βερυκίου και δεκάδες ακόμα αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι από τη Λευκάδα και την Αθήνα.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καρούσος, o oποίος αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της σημασίας του βιβλίου για τις μέρες μας, στις πραγματικές και συμβολικές πραγματικότητες που διαμορφώνει η μυθοπλασία του. Ο καθηγητής Μιχάλης Μερακλής, ο οποίος έχει ασχοληθεί και άλλες φορές με το βιβλίο, διέγνωσε και υπογράμμισε τη φιλοσοφική αλλά και την πολιτική διάσταση του έργου, στοχαζόμενος πάνω στη σχέση τεχνολογίας και ανθρώπου –προβληματική του ίδιου του βιβλίου- και υπογράμμισε ότι μαζί με τις μηχανές και ο άνθρωπος θα πρέπει διαρκώς να ανανεώνει την παρουσία του στον κόσμο. Ενώ αναφέρθηκε προσφυώς στις απόψεις που έχει διατυπώσει ο διακεκριμένος φιλόσοφος  John P. Anton για το μυθιστόρημα αυτό εστιάζοντας τόσο στη συνομιλία τεχνολογίας και ανθρωπισμού όσο και στο καταπληκτικό σκηνικό της τέχνης του συγγραφέα. Ακολούθησε η Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, η οποία προσδιόρισε τη φιλολογική και τη βιωματική σχέση της με το μυθιστόρημα, την ανταπόκριση του έργου στις απόψεις του Γάλλου καθηγητή της Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Michel Butor ότι το σύγχρονο μυθιστόρημα οφείλει να καθοδηγεί τον αναγνώστη προς τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας αλλά να μετατρέπεται ταυτόχρονα και σε ένα νέο είδος ποίησης, επικής και δραματικής. Ανέλυσε στη συνέχεια την έννοια της Αγωνίας επιβίωσης, τεκμηριώνοντας την πολιτική της διάσταση και ερμηνεύοντας τη διαφορετικότητα της έννοιας θάνατος ως ατομικό βίωμα και θάνατοι ως ομαδικό συμβάν, όπως διαγράφονται σε δύο αφηγηματικά επίπεδα μέσα στο συγκεκριμένο έργο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συγγραφέας, Σπύρος Βρεττός. Αναφέρθηκε στην προδρομική σημασία του έργου, καθώς όταν γραφόταν τίποτε σχεδόν δεν προμήνυε τις σύγχρονες πολιτικές και πολιτισμικές μας εμπειρίες. Ανέλυσε τους χαρακτήρες και τους ρόλους των προσώπων, τη φιλοσοφική ένταση του έργου, την προοπτική μιας αισιόδοξης νέας πραγματικότητας, όπως η τέχνη και ο ανθρωπισμός μπορούν να προσφέρουν. Ακολούθησε η αισθαντική ανάγνωση σημαντικών αποσπασμάτων του μυθιστορήματος από τον ποιητή Χάρη Μελιτά, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και τη φιλόλογο και ηθοποιό Μάρθα Παπαδοπούλου, με παρέμβλητα σχόλια του συγγραφέα. Τέλος, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα δημιούργησε ο Γιώργος Μαρινάκης, Γενικός Έφορος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, που συνόδευε στο πιάνο με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες: στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και ιδιαίτερα στον άξιο Πρόεδρό της Κώστα Καρούσο, για τη φιλοξενία, στους εκλεκτούς ομιλητές, στον πιανίστα Γιώργο Μαρινάκη,  στον ποιητή Χάρη Μελιτά, στην ηθοποιό και φιλόλογο Μάρθα Παπαδοπούλου, στον φωτογράφο και σκηνοθέτη Γιάννη Φαλκώνη για την τεχνική υποστήριξη. Στην ευγενική Αντιγόνη για την επιμέλεια της διακίνησης του βιβλίου. Σε όλους και όλες, για την ενθουσιώδη ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, για τη συναισθηματική εγγύτητα και τη μέθεξη σε μια συνάντηση στοχασμού και πνευματικότητας, όπου αναδεικνύεται η ομορφιά των ανθρώπινων σχέσεων.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

Η Πρόεδρος

Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού

Προηγούμενο άρθροΗ Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας σε λιτανεία το 1980 [φωτογραφίες]
Επόμενο άρθροΜε επιτυχία υλοποιήθηκε το Σεμινάριο Πετυχημένης Διαδικτυακής Παρουσίας