Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Έρχεται στη Λευκάδα “Η Τρελή του Σαγιό” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Έρχεται στη Λευκάδα “Η Τρελή του Σαγιό” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

0

Η ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΣΑΓΙΟ

του Jean Giraudoux 

Το έργο:

Η Ωρελί, μια εκκεντρική  μποέμ Παριζιάνα, μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας μαφιόζων επιχειρηματιών να σκάψουν συθέμελα το Παρίσι για να αντλήσουν το πετρέλαιο που φημολογείται ότι κρύβεται στο υπέδαφός του. Γνωρίζοντας την απληστία των επιχειρηματιών για εύκολο χρήμα, η Ωρελί, καταστρώνει ένα σχέδιο για να τους εξαφανίσει: πρώτα διαδίδει πως γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται το πετρέλαιο και έπειτα, με τη συνεργασία των φίλων της, περνάει τους μαφιόζους από μια δίκαιη δίκη και στο τέλος τους οδηγεί σε ένα σκοτεινό υπόγειο, όπου υποτίθεται ότι κρύβονται αμύθητα κοιτάσματα πετρελαίου. Τυφλωμένοι από την απληστία τους, οι μαφιόζοι επενδυτές, πείθονται εύκολα και εγκλωβίζονται στο σκοτεινό υπόγειο. Έτσι, η Ωρελί, έχει τη μοναδική ευκαιρία να τους εξοντώσει όλους και να προτείνει έναν κόσμο ελευθερίας και αλληλεγγύης απέναντι στην τυραννία του χρήματος.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Ο κόσμος είναι σκληρός και άδικος, όχι μόνο εξαιτίας της απληστίας και του κυνισμού των δυνατών, αλλά και λόγω της αδιαφορίας και του εφησυχασμού των υπολοίπων. Η ζοφερή κατάσταση στη χώρα μας απαιτεί ίσως μια πιο θαρραλέα στάση ζωής. Γι’ αυτό το «Άρμα Θέσπιδος» επέλεξε τη θαρραλέα «Τρελή του Σαγιό», του  Jean Giraudoux, γιατί τώρα μας χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, μια εκκεντρική μποέμ παριζιάνα που θα σηκώσει ανάστημα απέναντι στις τρελές απαιτήσεις των ισχυρών και γιατί, η υπόθεση του έργου, άντληση πετρελαίου και επενδύσεις, είναι ένα υπαρκτό μελλοντικό σενάριο για την πόλη μας, όχι πολύ μακρινό. Σ’ αυτήν την παράσταση, η τρελή του Σαγιό, δεν είναι μια ημίτρελη άστεγη, αλλά μια εκκεντρική ακτιβίστρια που τα βάζει με όλους και με όλα, αψηφώντας τον κίνδυνο. Όλοι οι χαρακτήρες παρουσιάζονται στην υπερβολή τους. Άλλοτε είναι εκκεντρικές φιγούρες, από τον κόσμο των ονείρων και της ουτοπίας και άλλοτε από τον τυραννικό κόσμο του χρήματος. Οι ηθοποιοί  τρέχουν πάνω-κάτω στην σκηνή, σαν ήρωες του βωβού κινηματογράφου. Χωρίς σταματημό. Σε κατάσταση απόλυτης εξωστρέφειας. Ένα υπερφυσικό σωματικό θέατρο, γιατί, τελικά, «η Τρελή του Σαγιό», είναι μια υπερφυσική κωμωδία. Και αυτό που θέλει από μας η Ωρελί είναι ίσως δύσκολο, αλλά αισιόδοξο.

Ταυτότητα της Παράστασης:

Μετάφραση: Μίνωα Βολανάκη

Διασκευή – Δραματουργική  Επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά-κοστούμια:  Θάλεια Ιστικοπούλου

Κίνηση:  Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Κολλυροπούλου, Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Διονύσης  Κλάδης,  Βιβή Αλεξάνδρου.

«Άρμα Θέσπιδος», για Τρίτη χρονιά κοντά στους δημότες της πόλης μας. Με 250 παραστάσεις και 25 χιλιάδες θεατές, δικαιώνει τον σκοπό που είχε θέσει ο Δήμος και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.: να πάει το καλό θέατρο ως εκεί που δεν έχει παιχτεί ποτέ θεατρική παράσταση.

Με παραστάσεις υψηλής ποιότητας, με επαγγελματισμό και αξιόλογους συντελεστές, προσέφερε την αισθητική που απαιτεί η τέχνη και το χαμόγελο που έχει ανάγκη ο λαός μας, στις συνοικίες της πόλης, στα χωριά, στα Σχολεία και τα Ιδρύματα. Έχει  τη φιλοσοφία ότι: «δεν θα λέει ελάτε στο θέατρο, αλλά, έρχεται το θέατρο κοντά σας», γιατί η τέχνη και το θέατρο δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη για τον απλό πολίτη που  δυσκολεύεται. Και του το οφείλουμε. Με ένα συμβολικό εισιτήριο και στις περισσότερες περιπτώσεις με ελεύθερη είσοδο, έδωσε τη δυνατότητα να πάνε όλοι στο θέατρο.

Ο κόσμος μας περιμένει και φέτος πιο απαιτητικά. Ανταποκρινόμαστε με νέα, πιο ώριμη παραγωγή, που δεν ξεχνά να προσφέρει απλόχερα την ψυχαγωγία, αλλά και δεν αγνοεί την πραγματικότητα που ζούμε: τη μίζερη ζωή που μας προκαλούν τα συμφέροντα που έχουν ως υπέρτατη αξία το κέρδος, καταστρέφοντας πόλεις, περιβάλλον, τη χαρά της ζωής που δικαιούται ο άνθρωπος.

Και η αισιοδοξία δίνεται στους θεατές και πάλι από τους απλούς ανθρώπους της υπόθεσης για να βρουν τη δύναμη να ξεσηκωθούν, να ανατρέψουν σχέδια κερδοσκόπων, να τιμωρήσουν, να διεκδικήσουν ελεύθερη και χαρούμενη ζωή.

Πέτρος Βάης

Υπεύθυνος του Θεατρικού

Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.  

Προηγούμενο άρθροΟ Δήμαρχος Λευκάδας υπέγραψε τη σύμβαση για το γήπεδο Τσουκαλάδων
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του Δήμου Λευκάδας για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου