Αρχική Top Stories Η ετήσια χορευτική παράσταση του Χορευτικού Ομίλου Λευκάδος και του Αγερμού

Η ετήσια χορευτική παράσταση του Χορευτικού Ομίλου Λευκάδος και του Αγερμού

0

Η Λευκάδα έχει μια μεγάλη ιστορία πολιτιστικών συλλόγων πίσω της που προάγουν και προβάλλουν την πολιτιστική της παράδοση και τον πολιτισμό της. Η δημιουργία και νέων, ιδιαίτερα δραστήριων, πολιτιστικών συλλόγων αποτελεί για το νησί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι το πολιτιστικό παρελθόν μας, έχει και μέλλον. Πολύ περισσότερο όταν η συμμετοχή νέων ανθρώπων είναι έντονη και γεμάτη ενθουσιασμό.

Δυο νέοι πολιτιστικοί σύλλογοι δημιουργήθηκαν το φθινόπωρο του 2016 και παρουσίασαν σε μια μεγαλειώδη παράσταση, τους κόπους ολόκληρης της χρονιάς στο Ανοιχτό Θέατρο της Λευκάδας, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου.

Το Στέκι Πολιτισμού Λευκάδας Αγερμός και ο Χορευτικός Όμιλος Λευκάδας παρουσίασαν την παράσταση “Του μύθου διηγήματα, ψυχής χοροπατήματα”, υπό την αιγίδα του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων, με τη φυσική και χορευτική παρουσία της Διευθύντριας Πολιτισμού και Νεολαίας του Ομίλου, κας Γεωργίας Παράσχου. Η κα Παράσχου χαιρέτισε τις προσπάθειες των νεοσύστατων συλλόγων και τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για έναν τόπο η συνέχιση της πολιτιστικής του κληρονομιάς, ενώ πρότεινε και την ιδέα ενός Επτανησιακού Φεστιβάλ που μπορεί να ξεκινήσει από τη Λευκάδα και να παρουσιάσει τον πολιτισμό και την παράδοση των νησιών του Ιονίου.

Στην παράσταση, στην οποία πήραν μέρος όλα τα χορευτικά τμήματα (προσχολικής ηλικίας, σχολικής ηλικίας, ενηλίκων, γυναικών) των δύο συλλόγων (συνολικά 120 χορευτές), παρουσιάστηκαν χοροί από τη Θεσσαλία, τη Δράμα, την Ήπειρο, το Πήλιο, τα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, την  Κρήτη και την Ανατολική Ρωμυλία. Επίσης συμμετείχε και το χορωδιακό τμήμα ενηλίκων του Αγερμού.

Η παράσταση συνδύασε την ελληνική μυθολογία και τους μύθους που αφορούν τις παραπάνω περιοχές. Οι μούσες (η έναρξη έγινε με τον Ύμνο των Μουσών), ο Ιάσονας και το ταξίδι για το χρυσόμαλλο δέρας, ο Διόνυσος και η μεθυσμένη παρέα του, ο Δευκαλιώνας και η Πύρρα, οι μυθικοί σοφοί Κένταυροι του Πηλίου, ο βασιλιάς Αιγαίας, ο γίγαντας Διομήδης, ο μελαγχολικός Ορφέας και η αγαπημένη του Ευρυδίκη, ο Δίας και η παιδική τους ηλικία στα βουνά της Κρήτης δέθηκαν μελωδικά με τους υπέροχους παραδοσιακούς χορούς όλης τη Ελλάδας και τις μοναδικές πολύχρωμες και πλουμιστές φορεσιές μας.

Την παράσταση πλαισίωσαν άψογα οι μουσικοί Οικονόμου Γιάννης (βιολί), Σκουτέρης Πάνος (κλαρίνο-γκάιντα), Στεφανόπουλος Κώστας (λαούτο-τραγούδι), Τσεντούρος Γιάννης (κρουστά), Ελένη Παπαπροκοπίου (τραγούδι). Την επιμέλεια των κειμένων είχε η Ουρανία Γαζή και Αμαλία Κτενά. Αφηγητές ήταν η Τσιάβου Γρηγορία και ο Μυλωνίδης Ευστάθιος. Χοροδιδάσκαλοι από τον Αγερμό ο Γεράσιμος Λογοθέτης, από τον Χορευτικό Όμιλο, η Ευαγγελία Δουβίτσα. Τη χορογραφία έναρξης επιμελήθηκαν οι Γεράσιμος Λογοθέτης και Βασιλική Κορφιάτη.

Δείτε φωτογραφίες από το backstage:

Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση:

 

Πηγή: golefkas.gr

Προηγούμενο άρθροΑστυνομικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές των Ιονίων Νήσων
Επόμενο άρθροΝέος αντιπεριφερειάρχης της ΠΙΝ ο Διονύσιος Μπάστας