Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Λευκάδιος Χερν και Πιερ Λοτί: Συνάντηση στο 46ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Λευκάδιος Χερν και Πιερ Λοτί: Συνάντηση στο 46ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

0

Eκδοτικό γεγονός των ποιοτικών εκδόσεων Βακχικόν στο 46ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο ήταν η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού, με τίτλο: Λευκάδιος Χερν και Πιερ Λοτί-Συνάντηση στη μαγική μελαγχολία της απόδρασης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 στο Αίθριο του Ζαππείου.

Μια σημαντική φιλολογική εργασία είναι το ενδιαφέρον και πρωτότυπο στη σύλληψή του δοκίμιο της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού, να συστεγαστούν δυο συναρπαστικές περιπτώσεις των ευρωπαϊκών γραμμάτων, που κοινό τους γνώρισμα-όχι το μοναδικό, καθώς η συγγραφέας ανασκάπτει τη βαθύτερη μεταξύ τους σχέση αλλά και τις ετερότητες-, ήταν η απόδραση από τον πολιτισμό της Δύσης, που δεν ανταποκρινόταν στα ψυχικά και ηθικά τους αιτήματα. Διωγμένοι από τη φύση τους προς άλλους μακρινούς και εξωτικούς πολιτισμούς, θα αποθέσουν την ελπίδα της πράυνσης της ψυχής τους ο πρώτος  στον γαλήνιο λυρισμό της Ιαπωνίας και ο δεύτερος στον λάγνο αισθησιασμό της Τουρκίας. Ο Χερν, γεννημένος την ίδια χρονιά με τον Πιερ Λοτί,  θα τον μεταφράσει-μαζί με άλλους Γάλλους συγγραφείς- κατά την παραμονή του στην Αμερική, στη Νέα Ορλεάνη και στη Μαρτινίκα,  και θα γνωρίσει στους Αμερικανούς τη γαλλική λογοτεχνία. Θα ομολογήσει δε ότι τη μεγαλύτερη επήρεια άσκησε πάνω του ο Πιερ Λοτί.

Την εκδήλωση άνοιξε με μια σύντομη αλλά μεστή προσέγγιση του βιβλίου και της εκδοτικής του επιλογής, ο Νέστορας Πουλάκος, εκδότης του Βακχικόν. Πρώτος ομιλητής ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Πετρόχειλος, με πλούσιο, ευφραδή και λυρικό λόγο, ως να μην ήθελε να διαταράξει το περιεχόμενο και το ύφος του βιβλίου, αναφέρθηκε στην ευρηματική συστέγαση από τη συγγραφέα των δύο λογοτεχνών, στην ανάδειξη της κοσμοθεωρίας τους, συμβατής με την ψυχική τους ιδιαιτερότητα, στην έννοια του ταξιδιού και της απόδρασης, στον ρομαντισμό και τη λυρικότητα θεώρησης του κόσμου του 19ου αιώνα. Με συνεχείς αναφορές στο βιβλίο, τεκμηρίωσε την ιδιαίτερη αξία του, τη σημασία του για την κατανόηση της φύσης και του έργου των δύο λογοτεχνών, μέσα στα όρια της ιστορικής εποχής που έζησαν αλλά και στους προσδιορισμούς της ατομικής του μοίρας ο καθένας, υπογραμμίζοντας τη σημερινή του σημασία.

Δεύτερος ομιλητής, ο γνωστός ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης, ο οποίος πέτυχε μια πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση: τη διασύνδεση της φιλολογικής γραφής με την ψυχαναλυτική μετα-γραφή της. Ακολουθώντας δηλαδή τις επισημάνσεις της συγγραφέως-τις οποίες έκρινε ως απόλυτα εύστοχες και επιτυχείς, με τα δικά του εργαλεία θεωρώντας τες-, αξιοποίησε την ψυχαναλυτική μεθερμηνεία τους φωτίζοντας κάτω από το πρίσμα της ψυχανάλυσης τις δύο προσωπικότητες του βιβλίου αλλά και το ίδιο το βιβλίο.

Τέλος η συγγραφέας με πυκνό, σύντομο λόγο, αναφέρθηκε στις αξίες που εκπροσωπούν σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές, ο Λευκάδιος Χερν και ο Πιερ Λοτί, στη συσχέτιση της βαρβαρότητας της αποικιοκρατίας κατά τον 19ο αιώνα και της σύγχρονης αγριότητας της παγκοσμιοποίησης, τοποθετώντας τους παραπάνω συγγραφείς-και κυρίως τον Χερν- ως εκπροσώπους ενός ιδεώδους της «αγαθής»-με την αρχαιοελληνική πολιτική σημασία- συμβίωσης, και της διαπολιτισμικής ανθρωπιάς.

 Στην εκδήλωση έδωσαν το συναισθηματικό βάθος και την όλη ατμόσφαιρα του βιβλίου οι εξαίρετες ηθοποιοί Γεωργία Ζώη και Φωτεινή Φιλοσόφου, οι οποίες με την αυθεντικότητα της καλλιτεχνικής τους παρουσίας και το αναγνωστικό τους ήθος «μετέφρασαν» αισθητικά το οδοιπορικό της ζωής των δύο λογοτεχνών που συμπορεύονται στο βιβλίο.

Με γνώση και εύστοχες κριτικές παρατηρήσεις συντόνισε την εκδήλωση ο άξιος Λευκαδίτης σκηνοθέτης και ποιητής Γιάννης Φαλκώνης.

Πολυπληθές ακροατήριο, τίμησε με την παρουσία και την ακρόασή του την εκδήλωση. Ανάμεσά τους, εκ μέρους της Ιαπωνικής Πρεσβείας, η Ms. Yukiko Fujisawa, Πρώτη Γραμματέας του Μορφωτικού Τμήματος της Ιαπωνικής Πρεσβείας και η Ms. Keiko Sato, Δεύτερη  Γραμματέας του Μορφωτικού Τμήματος της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Εκ μέρους της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, η κ. Εύη Ρούτουλα, εκπρόσωπος Ζακύνθου, μέλος της Επιτροπής Εποπτείας της Ιονίου Βιβλιοθήκης και η κ. Γραμματικού, μέλος της Ιονίου Βιβλιοθήκης επίσης. Εκ μέρους της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο Πρόεδρός της ποιητής Κώστας Καρούσος. Εκ μέρους της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, ο Αντιπρόεδρός της Δρ. Άγγελος Χόρτης, Επίτ. Σχ. Σύμβουλος. Η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας Δρ. Άννα Κοψιδά και η Γενική Γραμματέας Κατερίνα Ροντογιάννη. Ο δημιουργός του Ιστορικού Κέντρου «Λευκάδιος Χερν» στη Λευκάδα, και χορηγός πολλών δράσεων για τη διεθνή αναγνώριση του έργου του Λευκάδιου Χερν, Τάκης Ευσταθίου. Ο υπέροχος Ισπανός Ελληνιστής Πέδρο Ολάγια. Η Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη. Ο ποιητής Στέφανος Μεσσήνης. Η φιλόλογος και συγγραφέας Φόνη Πολίτου-Ρέπουλη. Ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νέας Σμύρνης Άγγελος Βρεττός. Οι φιλόλογοι Κασσιανή Κούρτη, Σοφία Ρομποτή, Δήμητρα Καββαδά, Διονυσία Σκλαβενίτη, Αγγελική Σπηλιά, Χρυσάνθη Αγάθου. Η ζωγράφος Γεωργία Τσίπουρα. Ο καλλιτέχνης Γιάννης Μιχαηλίδης. Οι εκδότες του ΒΑΚΧΙΚΟΝ Νέστορας Πουλάκος και Στράτος Προύσαλης, και πολλοί άλλοι, συγγενείς και φίλοι της συγγραφέως και φίλοι του καλού βιβλίου και της ανάγνωσης.

Ο χώρος, η ατμόσφαιρα, η καλοκαιρινή βραδιά, η εγκαρδιότητα και οι συναισθηματικές εκδηλώσεις έδωσαν τον ιδιαίτερο τόνο και την ανθρώπινη ποιότητα στη βραδιά.

Καλοτάξιδο το βιβλίο, ευχόμαστε να βρει τη θέση που του αξίζει στους αποδέκτες του!

Προηγούμενο άρθροΒιβλιοπαρουσίαση στο Πνευματικό Κέντρο: Αποστολή “Περικλής” του Ηλία Θερμού
Επόμενο άρθροΔιαθεσιμότητα φαρμάκων Κοινωνικού Φαρμακείου Λευκάδας και έκκληση για συλλογή φαρμάκων