Αρχική Top Stories Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ιστορίας των φυλακών Λευκάδας

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ιστορίας των φυλακών Λευκάδας

0

DSCN4117

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας το Σωματείο Αποκατάστασης Ιστορικής Μνήμης (Σ.Α.Ι.Μ.) “Ο Μνήμων” Λευκάδας παρουσίασε μια εκδήλωση για την ιστορία των φυλακών της Λευκάδας. Εκ μέρους του Σωματείου καλωσόρισε το κοινό ο κ. Φίλιππος Καράμπαλης κι έδωσε το λόγο στον κ. Θανάση Καλαφάτη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Το 2006 παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης χώρος ιστορικής μνήμης των πολιτικών κρατουμένων εντός του χώρου των νέων δικαστηρίων και κατόπιν αιτήσεως της Επιτροπής αποκατάστασης ιστορικής μνήμης που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία παλιών κρατούμενων των φυλακών Λευκάδας όπως ο Φώντας Κατωπόδης, ο Ποσειδώνας Λογοθέτης, ο Γιώργος Βρεττός, κ.α., πνευματικών και πολιτικών προσωπικοτήτων όπως ο Απόστολος Λάζαρης, ο Αντώνης Ρουπακιώτης, επαγγελματιών όπως ο Σπύρος Θάνος και ο Παντελής Βερροιώτης. Επικεφαλής ήταν ο κ. Θανάσης Καλαφάτης και ο μηχανικός Χρήστος Παπαδόπουλος. Τη θέση της Επιτροπής μετά από ενέργειες πήρε το Σωματείο Αποκατάστασης Ιστορικής Μνήμης (Σ.Α.Ι.Μ.) “Ο Μνήμων” Λευκάδας, το οποίο ανάμεσα στα άλλα καθήκοντα είχε και τη δημιουργία Μουσείου πολιτικών κρατουμένων των φυλακών Λευκάδας. Η ομιλία συνέπεσε με την έκθεση ενθυμημάτων και αρχειακών στοιχείων που αποτελούν το πρώτο υλικό του Μουσείου.

Ο κ. Καλαφάτης έκανε μια περιεκτικότατη παρουσίαση της ιστορίας των φυλακών Λευκάδας, αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Η εισήγησή του χωρίστηκε σε τέσσερα μέρη, καλύπτοντας χρονικά τέσσερις περιόδους, κάνοντας ουσιαστικά αναδρομή στην ιστορία πριν ακόμη την ανέγερση των φυλακών στις αρχές της δεκαετίας του 1900 μέχρι και την κατεδάφιση του κτιρίου το 1985 που όπως τόνισε ήταν ένα μεγάλο ιστορικό λάθος. Για κάθε περίοδο αναφέρθηκε στη σύνθεση των κρατουμένων, πολιτικοί και ποινικοί, στη διοίκηση της φυλακής, στις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, στις αντιδράσεις των κατοίκων και σε άλλα στοιχεία που υπάρχει ήδη μια πληρότητα από τη μέχρι τώρα έρευνα.

Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρισταμένων και επίσκεψη στην έκθεση ενθυμημάτων και αρχειακού υλικού που στεγάζεται στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου, απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύματα εφημερίδων, έγγραφα, ταχυδρομικές επιστολές και γράμματα, χειροτεχνήματα των κρατουμένων, κ.α.

Ειρήνη Βονιτσάνου

Προηγούμενο άρθρο9η αγωνιστική Α΄ ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας
Επόμενο άρθροΡεπορτάζ του ANT1 για τους μαθητές του Καλάμου