Αρχική Top Stories Μια μοναδική μελωδική βραδιά στην πλατεία του Αγ. Ιωάννη με τα νιάτα...

Μια μοναδική μελωδική βραδιά στην πλατεία του Αγ. Ιωάννη με τα νιάτα του τόπου μας

0

DSCN8034

Την Κυριακή 21 Ιουνίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Πανευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής, στην γραφική πλατεία του Αγίου Ιωάννη, πίσω από την Κεντρική Πλατεία της πόλης της Λευκάδας, το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας διοργάνωσε μια εξαιρετική μουσική βραδιά με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου.

Μετά το χαιρετισμό του Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας, κ. Άγγελου Βλάχου, ακολούθησε η παρουσίαση του Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου. Οι μαθητές από το Αγρίνιο και οι ήχοι των παραδοσιακών οργάνων εντυπωσίασαν το κοινό, το οποίο άκουγε εκστασιασμένο την πραγματικά εκπληκτική φωνή της μαθήτριας που τραγούδησε στο τελευταίο μέρος της εμφάνισης του συνόλου.

Στη συνέχεια εμφανίστηκαν το Σύνολο Έντεχνης & Λαϊκής Μουσικής και η Μαντολινάτα του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας. Αμφότεροι καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, με τη Μαντολινάτα, υπό τη Διεύθυνση του Δημήτρη Γιαννικόπουλου, να δημιουργεί μια κατανυκτική ατμόσφαιρα μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Η γραφικότητα της πόλης σε συνδυασμό με τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων μετέτρεψε μια μουσική παράσταση σε αισθαντικό ταξίδι στη Λευκάδα μιας άλλης εποχής.

Ήταν μια υπέροχη βραδιά που όσο το σκοτάδι έπεφτε τόσο η πλατεία γέμιζε. Μια πλατεία που δεν είναι και τόσο επισκέψιμη, θα λέγαμε περισσότερο άγνωστη, παρότι όμορφη με τα γραφικά σπίτια και τις κατάφυτες αυλές και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Έχουμε σχολιάσει θετικά από πέρυσι την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε πλατείες της πόλης, οι οποίες δημιουργούν ένα πολύ διαφορετικό συναίσθημα στο θεατή σε σχέση με κλειστούς χώρους ή το απρόσωπο Ανοιχτό Θέατρο και φέρνουν το κοινό σε επαφή με την γραφικότητα της πόλης που τόσο πρέπει να προβληθεί.

Στα αρνητικά της βραδιάς η απουσία της δημοτικής και περιφερειακής αρχής καθώς και τα άκοπα χορτάρια παραπλεύρως, που ο κόσμος έπρεπε να υπερπηδά. Ανεξάρτητα από τα όποια μικροπολιτικά συμφέροντα ή άλλους λόγους, όταν το Μουσικό Σχολείο της πόλης φιλοξενεί το Μουσικό Σχολείο μιας άλλης πόλης και διοργανώνει μια εκδήλωση σε κάποιο άγνωστο και ιδιαίτερο σημείο της Λευκάδας και φροντίζεις να έχεις το χώρο καθαρό και παρευρίσκεσαι αν μη τι άλλο να χειροκροτήσεις την κοπιώδη προσπάθεια των μαθητών που είναι το μέλλον αυτού του τόπου.

Γιατί εμείς δεν παρευρεθήκαμε γιατί απλά λάβαμε ένα δελτίο τύπου και για να βγάλουμε πέντε φωτογραφίες τους επισήμους και να φύγουμε. Καθίσαμε σε ολόκληρη τη συναυλία για να χειροκροτήσουμε αυτά τα παιδιά που παρά το κοπιαστικό μαθησιακό τους πρόγραμμα αγαπούν τη μουσική και αφιερώνουν αμέτρητες ώρες για να γίνουν καλύτεροι και για να παρουσιάσουν σε εμάς ένα μικρό δείγμα αυτής της προσπάθειας, που σέβεται απόλυτα την μουσική παράδοση του νησιού. Παρευρεθήκαμε για να δείξουμε σε αυτά τα παιδιά ότι σεβόμαστε τον κόπο τους και εκτιμούμε τον πολιτισμό που παράγουν, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, σε ένα νησί που πασχίζει να βρει την πολιτιστική του ταυτότητα. Παρευρεθήκαμε για να χειροκροτήσουμε τις γενιές που μας ακολουθούν και χαιρόμαστε που το μέλλον αυτού του τόπου, που θέλει τόσες αλλαγές, τους ανήκει.

Ειρήνη Βονιτσάνου

Προηγούμενο άρθροΟ δημοτικός χορός «το κάστρο της Βόνιτσας»
Επόμενο άρθροΤα Χορτάτα – Φύλλο 16ο