Αρχική Top Stories Μια ποιητική βραδιά στο παλιό σχολειό των Τσουκαλάδων

Μια ποιητική βραδιά στο παλιό σχολειό των Τσουκαλάδων

0

IMG_9573

Στη γενέθλια γη τους τιμήθηκαν πέντε εν ζωή ποιητές και ποιήτριες από το χωριό των Τσουκαλάδων. Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2015 ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Τσουκαλάδων διοργάνωσε την εκδήλωση «Ποιήματα στο Ηλιοβασίλεμα» στο παλιό σχολείο των Τσουκαλάδων με φόντο το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και την απεραντοσύνη του Ιόνιου Πελάγους.

DSC00138

DSCN9429

Η φιλόλογος Τιτίνα Ροντογιάννη άφησε ανοικτή την πόρτα της ποίησης για το κοινό έχοντας μια ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα παρουσίαση της εκδήλωσης με προσωπικό ύφος.

IMG_9569

Παρουσιάστηκαν κατά αλφαβητική σειρά οι ποιητές Βρεττός Λάμπρος, Ροντογιάννης Παναγιώτης, Σταματέλος Κώστας, Σταματέλου Νόνη, Τυπάλδου Αγγελική.

DSCN9421

Οι δεσποινίδες Γράψα Χριστίνα, Μεσσήνη Βίβιαν και Τυπάλδου Πόπη πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση δίνοντας μια ευχάριστη νότα στη βραδιά.

IMG_9576

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσουκαλάδων Θανάσης Βεργίνης που ευχαρίστησε ποιητές και κοινό για την παρουσία τους και τόνισε την σημασία της πραγματοποίησης της εκδήλωσης στο χώρο του παλιού σχολείου, στον οποίο γίνονται προσπάθειες επισκευών.

Ήταν μια συγκινητική και ιδιαίτερη βραδιά με ποιητικό και λαογραφικό ενδιαφέρον που την απόλαυσαν τόσο οι Τσουκαλαδιώτες όσο και το υπόλοιπο κοινό.

Ειρήνη Βονιτσάνου

IMG_9605

Τέλος επειδή μας άρεσε ιδιαίτερα ο χώρος πραγματοποίησης της εκδήλωσης κλείνουμε αυτή τη δημοσίευση με το ποίημα της Νόνης Σταματέλου «Το παλιό μας σχολειό»

Τα πεύκα σκύβουν τα μεσάνυχτα  στο μαξιλάρι μου
Κι’ ο ύπνος μου συνεχίζεται στο πέλαγος.

Με το σώμα ελαφρύ
πάνω απ’ τους λόγγους.
Με τα χελιδόνια να σπαθίζουν το μαΐστρο.
Κι’ οι φωνές των παιδιών
να ματώνουν τις μνήμες,
αντηχώντας θλιβερά
απ’ τα σπασμένα τζάμια
του παλιού μας σχολειού.

Βιβλία φθαρμένα, θρανία βουβά,
σκελετοί που διαβαίνουν αμίλητοι,
νεράιδες που χορεύουνε καταμεσήμερο
στης κουκουβάγιας το κοντρί…

Κι’ ένα ηλιοβασίλεμα πορτοκαλί
να στρώνει μελαγχολικό χαλί
στο τέλος της νιότης…

DSC00155

Ακολουθούν τα βιογραφικά των ποιητών και φωτογραφικό υλικό του Κώστα Βεργίνη και της Ειρήνης Βονιτσάνου.

DSC00185

Βρεττός  Λάμπρος

Ο Λάμπρος Βρεττός γεννήθηκε στους Τσουκαλάδες της Λευκάδας το1931. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας. Από το 1986  είναι συνταξιούχος και ζει στην Πάτρα.  Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με την ιστορία, την πεζογραφία και την ποίηση.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο,  ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, εφημερίδες και ανθολογίες. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις, κυρίως στην Πάτρα, στα πλαίσια των φιλολογικών βραδιών της Εταιρίας Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδας και των εκδηλώσεων του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδας, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών.

DSC00196

Ροντογιάννης Παναγιώτης

Γεννήθηκε στους Τσουκαλάδες Λευκάδας, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια το Γυμνάσιο Λευκάδας. Πήρε πτυχίο Νομικής ΑΠΘ και μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ως Διευθυντής Διοικητικού. Διαμένει στη Θεσσαλονίκη και το καλοκαίρι στο χωριό.

Γράφει σάτιρες για τα στραβά του κράτους, των πολιτικών και άλλων φορέων με σκοπό την δική του εκτόνωση και την τυχόν διασκέδαση όσων τύχει να τις διαβάσουν ή να τις ακούσουν. Γράφει περιγελαστικά για παθήματα φίλων, γνωστών και άλλων… παθόντων. Σατυρικοί στίχοι και άλλα ποιήματα έχουν δημοσιευθεί σε μερικές εφημερίδες όπως Τσουκαλαδιώτικα, Λευκάδα, Ηχώ της Λευκάδας κ.α. Ποιήματα του δημοσιεύονται ηλεκτρονικά στο https://rontos.wordpress.com/

DSCN9449

Σταματέλος Κώστας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.  Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ασχολείται αυτοδίδακτα με τη Ζωγραφική.

Έργα του

«Στην παραλία της σιωπής», Ποίηση, Αθήνα 1993

«Εν Τω Γίγνεσθαι», Ποίηση, Αθήνα 1998, Εκδόσεις ΙΔΜΩΝ

«Πιστοποιητικό Θανάτου», Ποίηση, Αθήνα 2004, Εκδόσεις ΡΑΓΓΑΒΗ

«Μικρά απογεύματα της βροχής και του Έρωτα», Ποίηση, Αθήνα 2005, Εκδόσεις ΙΔΜΩΝ

DSC00207

Νόνη Σταματέλου

Η Νόνη Σταματέλου γεννήθηκε στους Τσουκαλάδες Λευκάδας. Απόφοιτη της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Ζει στα Γιάννενα. Καθηγήτρια στο 7ο Λύκειο Ιωαννίνων (παλιό Κλασικό). Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
Τιμήθηκε με το 1ο βραβείο για τα ποιήματά της “Μάνα” και “Παιχνίδι αιχμηρό” στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ποίησης Βόλου (2008). Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.
Τον Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις Gutenberg η πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο “Παιχνίδι αιχμηρό”. Η νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο “Σε πύρινη τροχιά” κυκλοφόρησε τον Ιούλιο 2012 από τις εκδόσεις Gutenberg (σειρά “Λάλον ύδωρ”).  Στην ποίηση της Νόνης Σταματέλου βασίστηκε Έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Βλάχου-Πρωτόπαππα με θέμα «Λόγος και χρώμα σε φως θαλασσινό».  Η νέα ποιητική της συλλογή έχει τίτλο ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΩΡΟΥ και θα  κυκλοφορήσει μέσα στο Χειμώνα απ τις εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ. (nonistamatelou.blogspot.com)

DSC00204

Τυπάλδου Αγγελική

Γεννήθηκε στους Τσουκαλάδες Λευκάδας. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο εκεί, ενώ Γυμνάσιο και Λύκειο στη Λευκάδα. Εργάστηκε στην Οικονομική Εφορία Λευκάδας από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Σήμερα ζει στην Πάλαιρο Αιτωλοκαρνανίας, ενώ παράλληλα σπουδάζει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από μικρή διάβαζε ξένους και Έλληνες συγγραφείς και ποιητές και άρχισε να γράφει πεζά, κυρίως όμως ποιήματα, τα οποία δεν δημοσιεύτηκαν όλα. Η πρώτη της ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε το 1999 με τίτλο « Για μια νύχτα που δεν άγγιξα», σημειώνοντας αξιόλογη επιτυχία. Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο της βιβλίο.

Φωτογραφίες του Κώστα Βεργίνη

Φωτογραφίες της Ειρήνης Βονιτσάνου

Προηγούμενο άρθροΗ συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΑνανεώθηκε η ιστοσελίδα των Ραδιοταξί της Λευκάδας