Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Ο Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου τίμησε την μνήμη του Άγγελου Σικελιανού

Ο Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου τίμησε την μνήμη του Άγγελου Σικελιανού

0

13307475_568204223340374_6762148126338447236_n

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 ο Πολιτιστικό Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου τιμώντας την μνήμη του μεγάλου Επτανήσιου ποιητή Άγγελου Σικελιανού σε μια κατάμεστη από Επτανήσιους και φίλους αίθουσα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Γαλατσίου,παρουσίασε την ζωή και το έργο του Λευκαδίτη βάρδου.

Μια εκδήλωση ιδιαίτερα προσεγμένη εφάμιλλη της ιστορίας και της προσφοράς στον παγκόσμιο πολιτισμό του Άγγελου Σικελιανού. Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Επτανησιακού Συλλόγου κ. Γιάννης Ζαβιτσάνος η εκδήλωση αυτή δεν είχε γιορτινούς τόνους με ευχές χορούς και γλυκίσματα και φυσικά δεν απευθύνονταν στην κατηγορία εκείνη όσων στόχευαν το γιορτινό της ώρας. Ήταν μια εκδήλωση με διαφορετικό ειδικό βάρος που αφορούσε τις ρίζες της Ελλαδικής κοινωνίας την πολιτιστική μας ιστορία τον αγώνα όλων όσων πάσχησαν λιθαράκι λιθαράκι να στήσουν αυτό που έχει απομείνει σήμερα να μας ξεχωρίζει ανά τον κόσμο. Ήταν μια εκδήλωση για να θυμίσει στους παλιότερους και γνωρίσει στους νεότερους τους πυλώνες και τις αξίες εκείνες που μας καταξίωσαν ως Ελλαδική κοινωνία. Μια εκδήλωση που με σεβασμό στην Ιστορία και τον Πολιτισμό έστεισε η Διοίκηση του Πολιτιστικού Επτανησιακού Συλλόγου της πόλης μας .ως ελάχιστο χρέος σε αρχές και αξίες επωμιζόμενη το βάρος του ονόματος και της προσφοράς μιας από τις μορφές εκείνες που γεννήθηκε ανδρώθηκε και δημιούργησε με την αύρα του Ιονίου την κουλτούρα και τις πολιτιστικές αξίες των Επτανήσων και γενικότερα της Ελλάδας του Άγγελου Σικελιανού.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο πολιτισμός των Ιόνιων νησιών ακολούθησε μία εξελικτική πορεία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα η οποία γιά αρκετούς αιώνες απέκλινε από αυτήν των υπόλοιπων Ελληνικών χωρών. Σε μία περίοδο υψηλής πολιτικής και κοινωνικής ρευστότητας και οικονομικής αστάθειας, είναι σημαντική η αναγνώριση της πολιτιστικής προσφοράς μίας περιοχής της Ελληνικής επικράτειας, η οποία βρίσκεται στον υψηλής γεωπολιτικής σημασίας χώρο του Ιονίου πελάγους – Αδριατικής θάλασσας, και που η μακρόχρονη επαφή των Επτανησίων με το δυτικό πολιτισμό, η οικονομική τους ανάπτυξη και η ειρηνική διαβίωση τουςσυνέβαλαν σημαντικά στο να καταστούν το σπουδαιότερο πνευματικό κέντρο της εποχής γεννώντας και εκτρέφοντας μερικές από τις πιο αισθαντικές ποιητικές ψυχές,μεταξύ των οποίων σημαντική θέση κατέχει ο Άγγελος Σικελιανός .

Συντελεστές της εκδήλωσης
1. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ Καθηγητής φιλόλογος και ηθοποιός απήγγειλε και διάβασε Άγγελο Σικελιανό
2.ΕΛΕΝΗ ΣΕΡΓΙΟΥ Εκπαιδευτικός-ποιήτρια απήγγειλε Άγγελο Σικελιανό
3.ΣΠΎΡΟΣΘΕΙΑΚΟΣ Μέλος το Δ.Σ
4. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΣΤΕΡΆΤΟΥ Μέλος του Δ.Σ
Παρουσιάσαν την ζωή και το έργο του ποιητή
5 ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΣΤΑΣ Μέλος του ΔΣ είχε την τεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης
6. ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ Πρόεδρος ΔΣ είχε την επιμέλεια των κειμένων και την σκηνοθεσία της εκδήλωσης.
7.Ο συντονισμός της εκδήλωσης ανήκε σε όλα τα μέλη του ΔΣ

Παρέστησαν η βουλευτής κ. Ελένη Αυλωνίτου, ο πρώην πρόεδρος της βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Βασίλης Δερεδίνης,η πρόεδρος παιδικών σταθμών κ. Σπηλιοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι.κ.Αγγελική Ζήκου, Μαίρη Δάσκα, Κώστας Μπάστας, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Μαγγανάρης, Χρήστος Κιούπης. Οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ζακυνθίων κ. Διονύσης Κονιτόπουλος, Λευκαδίων κ. Θεοφίλακτος Λογοθέτης και η πρόεδρος της Κερκυραικής Εστίας κ. Λίνα Βέργη.

Από τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς παρέστησαν ο Πρόεδρος των Κρητών κ. Χαρισάκης, των Θεσσαλών κ. Κουσαίτης,των Ρουμελιωτών κ. Σκίρλας των Πελοποννησίων κ. Μπελίτσης και εκπρόσωπος των Ηπειρωτών η κ. Τσιούρη.

Ο Σύλλογος των Επτανησίων όπως ανάφερε κλείνοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος κ. Ζαβιτσάνος θα συνεχίσει την μεγάλη του προσφορά στον ποιοτικό πολιτισμό, στον δρόμο που χάραξαν οι προγονοί του οι πολύ μεγάλοι επιφανείς Επτανήσιοι στα γράμματα και τις τέχνες.

Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε [εδώ]

Προηγούμενο άρθροΔεν αλλάζει η λειτουργία του υποκαταστήματος της Πειραιώς στον Μύτικα
Επόμενο άρθροΔήλωση Θανάση Καββαδά για την άνοδο του Τηλυκράτη στην Γ’ Εθνική Κατηγορία