Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΒ’ Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΒ’ Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Το ΚΒ’ Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών ολοκλήρωσε χτες, Πέμπτη 10 Αυγούστου, τις διήμερες εργασίες του στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Το θέμα που απασχόλησε τους ομιλητές του ήταν: “Λογοτεχνία και Λογοτέχνες της Λευκάδας, 19ος – 20ος αιώνας”.

Το Συμπόσιο εντάσσεται κάθε χρόνο στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης της Λευκάδας και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών αναλύουν ιδιαίτερα θέματα που αφορούν στην πλούσια πολιτιστική και ιστορική πορεία του νησιού μας.

Η πρώτη μέρα του συμποσίου με προεδρεύουσα την κα Χριστίνα Ε. Παπακώστα, ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου κ. Κώστα Δρακονταειδή, του Αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκειου Ζαμπέλη (εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλου), του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Θεόδωρου Χαλικιά και  του Βουλευτή Λευκάδας κ. Αθανάσιου Καββαδά.

Στον χαιρετισμό τους όλοι τόνισαν το σημαντικό έργο που γίνεται μέσω της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών στον τομέα των ανθρωπιστικών μελετών, στη μελέτη και διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού της Λευκάδας και το σημαντικό εκδοτικό της έργο.

Τις εργασίες του Συμποσίου άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΛΜ κ. Αθανάσιος Μελάς που παρουσίασε τη θεματική του ΚΒ Συμποσίου και έκανε ένα γρήγορο απολογισμό των πεπραγμένων της ΕΛΜ από το Σεπτέμβρη του 2016 μέχρι και σήμερα.

Πρώτος ομιλητής ο Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και πολύτιμος συνεργάτης της ΕΛΜ, κ. Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, που μας έδωσε τα βασικά χαρακτηριστικά της Λογοτεχνίας και των Λογοτεχνών της Λευκάδας τον 19ο και 20ο αιώνα, τις επιδράσεις και την πορεία που ακολούθησαν, το σκεπτικό της θεματικής, τα είδη λογοτεχνίας που αφορά και άλλα σημαντικά στοιχεία του θέματος.

Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Ξούρας, Επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μας παρουσίασε τη ζωή και κυρίως το έργο των Ιωάννη και Σπυρίδωνα Ζαμπελίου (“Περί Ιστορίας εν τη ποιήσει”).

Αμέσως μετά ο κ. Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μας ταξίδεψε στο έργο και την πολιτική ζωή του μεγάλου μας εθνικού ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη σε μια εποχή με σημαντικές αλλαγές στα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα του νησιού μας, (“Ποίηση και πολιτική στον καιρό της Μεγάλης Ιδέας”).

Τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συμποσίου έκλεισε ο γραφίστας και μελετητής κ. Βασίλης Φίλιππας που μας σύστησε τους “ελάσσονες” Λευκαδίτες λογοτέχνες που δημιούργησαν ένα σημαντικό έργο υπό τη σκιά όμως του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη: Ο Ιωάννης Μαρίνος, ο Γεώργιος Καββαδίας, ο Σπυρίδων Καββαδάς, ο Ιωάννης Σταματέλος, ο Άγγελος Καλκάνης, ο Αναστάσιος Βερύκιος, ο Επαμεινώνδας Κονιδάρης, ο Τηλέμαχος Σουλαϊδόπουλος, ο Νικόλαος Σταματέλος. Προσωπικότητες, κάποιες εντελώς άγνωστες στο πλατύ κοινό, που όμως αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικό κομμάτι στην Λευκαδίτικη Γραμματεία αν και το έργο τους κινήθηκε παράλληλα και σκιάστηκε από το έργο του Βαλαωρίτη.

Η δεύτερη μέρα του Συμποσίου με προεδρεύουσα την κ. Βιβέτ Τσαρλαμπά-Κακλαμάνη, ξεκίνησε με την εισήγηση της κ. Ευθαλίας Παπαδάκη, Δρ. Ιστορίας, που μας ταξίδεψε στον μαγικό κόσμο της ποίησης του Άγγελου Σικελιανού, επιλέγοντας και σαν τίτλο της ομιλίας της, στίχους από το ποίημα του “Μήτηρ Θεού” (1917), που γράφτηκε μετά το θάνατο της αδερφής του ποιητή και παραπέμπει στη μητέρα της ζωής και του θανάτου, τη Μητέρα του Θεανθρώπου: “Xνούδια και πούπουλα, μικρά φτερά, ξυλάκια, φύλλα, όσα σωρεύει το πουλί στου δάσου τη μαυρίλα …”. Η κα Παπαδάκη ιδιαίτερα συγκινημένη στην αρχή της ομιλίας της ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τρ. Σκλαβενίτη για την τιμή που της έκανε να αποτελέσει εισηγήτρια στο συμπόσιο αυτό.

Στη συνέχεια ο Δημητρής Τσερές, φιλόλογος και συγγραφέας, μας παρουσίασε Λευκάδιους πεζογράφους του 19ου αιώνα με τον ειδικό τίτλο: “Από την ηθογραφία του 19ου αι. προς την ψυχογραφία και την κοινωνική αναζήτηση”. Μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στη ζωή και το έργο των: Ευστάθιου Βεργιώτη, Νικόλαου Σταματέλου, Δημήτρη και Ανδρέα Δεβάρη, Ανδρομάχης Φίλιππα Χαριτωνίδου κ.α.

Αμέσως μετά η κ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού μας παρουσίασε τους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, τις κατευθύνσεις και τα όρια μέσα στα οποία κινήθηκε το έργο τους. Επικεντρώθηκε κυρίως σε όσους γεννήθηκαν γύρω στα 1880 και η λογοτεχνική πορεία τους αφορούσε μέχρι και στα πρώτα χρόνια του μεσοπολέμου.

Τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συμποσίου, έκλεισε αντί του κ. Παντελή Μπουκάλα που για οικογενειακούς λόγους δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, ο κ. Σωκράτης Πουλής, που έχει την φιλολογική και τυπογραφική επιμέλεια των εκδόσεων της ΕΛΜ και ανέλαβε να μας παρουσιάσει την εισήγηση του κ. Μπουκάλα, με θέμα: “Αναφορά στο Νίκο Κατηφόρη και στο Γεράσιμο Δ. Γρηγόρη και η τέχνη της ξερολιθιάς”.

Η εκδήλωση έκλεισε με την καθιερωμένη απονομή του βραβείου Πέτρου και Νίτας Αργύρη στον μαθητή και την μαθήτρια που αρίστευσαν στο σχολικό έτος 2016-2017. Φέτος τα βραβεία και το χρηματικό ποσό των 2000 ευρώ απονεμήθηκαν στην Σοφία Ροντογιάννη (βαθμός απολυτηρίου 19.9) και στον Διονύση Γαντζία (βαθμός απολυτηρίου 19.8). Η απονομή των βραβείων έγινε από τον κ. Νίκο Κατηφόρη και τον πρόεδρο της ΕΛΜ κ. Αθανάσιο Μελά.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη ημέρα του Συμποσίου:

Δείτε φωτογραφίες από τη δεύτερη ημέρα του Συμποσίου:

Δείτε φωτογραφίες από την απονομή των βραβείων Πέτρου και Νίτας Αργύρη:

Σκλαβενίτη Χρυσούλα