Αρχική Top Stories Ολοκληρώθηκε η διημερίδα με τίτλο «Ο Πολιτισμός ως μοχλός Ανάπτυξης»

Ολοκληρώθηκε η διημερίδα με τίτλο «Ο Πολιτισμός ως μοχλός Ανάπτυξης»

0

DSCN9206 (1024x768)

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου η διημερίδα «Ο Πολιτισμός ως μοχλός Ανάπτυξης. Οι δυνατότητες της Λευκάδας και η πρόκληση του αρχαίου θεάτρου» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου εγκαινιάζοντας τις φετινές “Γιορτές Λόγου και Τέχνης”.

Η δεύτερη ημέρα εργασιών είχε δυο κύριες θεματικές: “Τα μνημεία της Λευκάδας, προστασία και ανάδειξή τους” και “Σύγχρονη δημιουργία, τεχνολογία και διαδραστικότητα”. Η πρώτη θεματική αναπτύχθηκε από προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και την Προϊσταμένη του τμήματος Έργων της Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ η δεύτερη από νέους ανθρώπους με μια φρέσκια ματιά.

DSCN9195 (1024x768)

Μετά το χαιρετισμό του Αντιπροέδρου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας κ. Σπύρου Αρβανίτη, η κ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ανέπτυξε την εισήγησή της με τίτλο “Η συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Λευκάδας. Προτάσεις για στοχευμένες μελλοντικές δράσεις”. Η κ. Βικάτου μίλησε μεταξύ άλλων για τις πρόσφατες ανασκαφές στο Ανοιχτό Θέατρο στην περιοχή του Κούλμου, οι οποίες σύντομα θα ξεκινήσουν ξανά, τονίζοντας την σημασία της ανάδειξής του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η ανάδειξη του οικοδομικού συγκροτήματος που έχει εντοπιστεί στο Αθάνι. Παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάδειξη του Κάστρου της Αγίας Μαύρας, επέμεινε στην χρήση ψηφιακών μέσων και επεσήμανε το ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η κοινωνία της Λευκάδας στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων.

Στη συνέχεια η κ. Έλενα Κατσούλη, πολιτικός μηχανικός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, παρουσίασε τα άμεσα σωστικά μέτρα που ελήφθησαν στα σεισμόπληκτα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία της Λευκάδας μετά τον ισχυρό σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015. Έγιναν αυτοψίες περίπου σε 60 μνημεία σε όλη την περιοχή της Λευκάδας και πάρθηκαν επείγοντα μέτρα αντιστήριξης για την διάσωσή τους.

DSCN9231 (1024x768)

Η κ. Ιωάννα Καράνη, Προϊσταμένη του τμήματος Έργων της Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, μίλησε για την επίδραση των σεισμών στα μνημεία της Λευκάδας και παρουσίασε προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τονίζοντας, όπως και η κ. Κατσούλη, τη σημασία της πρόληψης και τη διατήρηση των υπαρχόντων συστημάτων δόμησης της περιοχής, όπως το ποντελάρισμα. Πρότεινε τα μνημεία να ενταχθούν σε ένα δίκτυο διαδρομών πεζοπορικών, ποδηλατικών ή με αυτοκίνητο και η προβολή τους να συνδεθεί με την ιστορία του τόπου και με τις σημαντικές προσωπικότητες που έδρασαν στο νησί ώστε να δοθεί συνολική εικόνα της διαχρονικής πνευματικής παρουσίας της Λευκάδας.

DSCN9241 (1024x768)

Στο δεύτερο μέρος η κ. Λουκία Κατωπόδη, Περιφερειακή Σύμβουλος, Σκηνοθέτης, Υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας ανέπτυξε την εισήγησή της με τίτλο “Προβληματισμοί σε allegro agitato”. Η κ. Κατωπόδη μίλησε για πολλές ελλείψεις που υπάρχουν και αποτελούν τροχοπέδη για την πολιτιστική ανάπτυξη συγκρίνοντας την Ελλάδα με τα πεπραγμένα άλλων χωρών. Πρότεινε μεταξύ άλλων να δοθεί εμπιστοσύνη στους νέους δημιουργούς και στις ιδέες τους, να δοθεί έμφαση στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να εκπαιδευτούν οι υπάλληλοι για την καλύτερη αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να υπάρξει, τέλος, ένας ειλικρινής διάλογος με την κοινωνία, τους δημιουργούς και τους εαυτούς μας που θα οδηγήσει σε ένα όραμα.

DSCN9252 (1024x768)

Στη συνέχεια, σαν φυσική συνέχεια των λεγομένων της κ. Κατωπόδη, μίλησε ένας νέος δημιουργός, η Εικαστικός και υπεύθυνη του ξενώνα “Νήιον” κ. Δήμητρα Κονδυλάτου. Η εισήγησή της είχε τίτλο “Η επανανοηματοδότηση ως (προσωπική) στρατηγική για την πολιτιστική ανάπτυξη”. Η κ. Κονδυλάτου ανέπτυξε προβληματισμούς για την πολιτιστική ανάπτυξη που θέλουμε να έχουμε στο νησί και χρησιμοποίησε το πρότζεκτ φιλοξενίας καλλιτεχνών “The island – resignified”, που η ίδια σχεδίασε και ήδη υλοποιείται για δεύτερη χρονιά στον ξενώνα “Νήιον” στον Αλέξανδρο, για να παρουσιάσει μια διαφορετική πρόταση για τον τουρισμό που σχετίζεται με τον πολιτισμό. Αυτό που η ίδια προσπαθεί να εφαρμόσει και πρότεινε είναι η επανανοηματοδότηση της ίδιας της ζωής μας και των επιλογών μας ως στρατηγική, εργαλείο, πρακτική ή μέθοδο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αλλαγή της παρούσας κατάστασης και άρα στην πολιτιστική ανάπτυξη. “Μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι αυτό που έχουμε γύρω μας μας αρέσει, μόνο τότε αυτό θα αφορά και τους άλλους”.

DSCN9262 (1024x768)

Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο κ. Μάρκος Σφέτσας, Απόφοιτος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και Δημιουργός του ντοκιμαντέρ: «Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας από το 1300 έως και σήμερα». Ο κ. Σφέτσας πρότεινε την χρήση ψηφιακών μέσων για την τουριστική προβολή της ιστορίας του Κάστρου της Αγίας Μαύρας, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή ο επισκέπτης μπαίνει στο Κάστρο και δεν γνωρίζει τίποτα γι’ αυτό.

DSCN9282 (1024x768)Ακολούθησε διάλογος με τοποθετήσεις του Δημάρχου Λευκάδας και του κ. Σταύρου Μπένου, οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις προτάσεις των τριών τελευταίων ομιλητών. Εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδος και Ιθάκης τοποθετήθηκε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης. Το λόγο πήραν επίσης ο πρώην Δήμαρχος Λευκάδας κ. Βασίλης Φέτσης καθώς και ο ζωγράφος κ. Θανάσης Σίδερης.

Κείμενο – φωτογραφίες: Ειρήνη Βονιτσάνου

Για την πρώτη ημέρα των εργασιών μπορείτε να δείτε [εδώ].

Προηγούμενο άρθροΟ Υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης και ο Δήμαρχος Λευκάδας στο My Lefkada [video]
Επόμενο άρθροΣτην έναρξη των Γιορτών Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων