Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Όταν οι νέοι επισκέπτονται το Μουσείο φωνογράφου, γραμμοφώνου, ραδιοφώνου στην Καρυά

Όταν οι νέοι επισκέπτονται το Μουσείο φωνογράφου, γραμμοφώνου, ραδιοφώνου στην Καρυά

0

DSC00782

Γράφει και φωτογραφίζει η Φρόσω Κοσπεντάρη.

Μια από τις πιο σπάνιες πανελληνίως εκθέσεις και αυτό το καλοκαίρι στο χωριό της Καρυάς.

DSC00731

Η έκθεση Γραμμοφώνων ήταν ιδέα του Χρήστου Βλάχου (Ζλούμη) ο οποίος μετά από πολλά εμπόδια και δυσκολίες κατάφερε να παρουσιάσει αυτή τη δουλεία σε έναν όμορφο χώρο. Σε 4 αίθουσες βλέπουμε, μαθαίνουμε και μεταφερόμαστε σε μια “άλλη εποχή” όπου δεν υπήρχαν όπως σήμερα κινητά τηλέφωνα ή τηλεοράσεις αλλά πικαμπ, γραμμόφωνα, ραδιόφωνα μιας άλλης “νοοτροπίας”, juke box και πολλά άλλα. Τότε ο κόσμος χρησιμοποιούσε το γραμμόφωνο για τις “καντάδες” του, όπως και για την ψυχαγωγία του. Από την ταινία ο “Μπακαλόγατος” παίρνουμε μια γεύση της απλής, αγνής και υπέροχης εποχής εκείνης. Το γραμμόφωνο που χρησιμοποιούσε ο λεγόμενος ως “Ζήκος” περιλαμβάνεται στην πανέμορφη αυτή έκθεση όπως και γραμμόφωνα από τον υπόλοιπο ελληνικό κινηματογράφο και από διαφορετικές χώρες π.χ Ινδία, Κίνα, Αγγλία κ.λπ.

DSC00794

Στις υπόλοιπες αίθουσες γνωρίζουμε τα ραδιόφωνα, τα οποία είναι παγκόσμιας εμβέλειας και συντονίζονται με σταθμούς σε οποιοδήποτε μέρος και από οπουδήποτε, ύστερα τον εσωτερικό μηχανισμό γραμμοφώνων και ραδιοφώνων και τέλος τα juke box τα οποία καταλαμβάνουν ένα ξεχωριστό μέρος στη ζωή και στη καρδία των παλιών γιατί έχουν και μια ξεχωριστή ιστορία. Στα παλιά χρόνια όταν δύο νέοι ήταν ερωτευμένοι δεν επικοινωνούσαν όπως σήμερα, αλλά με ένα τραγούδι. Ο νέος πήγαινε στο καφενείο της γειτονίας έβαζε το τραγούδι που είχε συνεννοηθεί με τη νέα κοπέλα ,εκείνη το άκουγε και πήγαινε στη βρύση με το κανάτι της ώστε να τον δει, γιατί τα πράγματα τότε ήταν διαφορετικά και για το ζευγάρι και για την κοινωνία.

Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να αναφέρει κάνεις για αυτήν την έκθεση. Είναι μια εξαιρετικά άριστη δουλεία που κατά τη γνώμη μου πρέπει όλοι να τιμήσουμε με την παρουσία μας.

Περισσότερα για την ιστορία του συλλέκτη μπορείτε να δείτε στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Θανάση Κατωπόδη την βραδιά των εγκαινίων του μουσείου [εδώ].

Προηγούμενο άρθροΤο Σάββατο 3 Σεπτέμβρη οι κεντρικές εκδηλώσεις για το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή
Επόμενο άρθροΠροσανατολισμός της ΕΟΚ είναι να δοθεί η θέση στην A1 σε Ηράκλειο ή Λευκάδα