Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων το φετινό Φεστιβάλ ΛΕΑ στην Λευκάδα

Παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων το φετινό Φεστιβάλ ΛΕΑ στην Λευκάδα

0

Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν Αθήναις – ΛΕΑ, που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία Φεστιβάλ ΛΕΑ – Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, αποτελεί ένα σημείο συνάντησης μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Ελλάδας, έναν χώρο έμπρακτης προβολής της γλώσσας και του πολιτισμού μέσω της λογοτεχνίας, της τέχνης, της μουσικής, του κινηματογράφου και του θεάτρου. Χάρη σε διάφορες εκδηλώσεις στις τρεις γλώσσες, το προσερχόμενο κοινό απολαμβάνει και βιώνει από κοντά τον πολιτιστικό και λογοτεχνικό πλούτο των χωρών αυτών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στην Λευκάδα:

Παρασκευή 16 Ιουνίου

20.30

Προβολή της ταινίας «Βενέτσια» από τη Βενεζουέλα

Σκηνοθεσία: Χαΐκ Γασαριάν. Έτος: 2009. Διάρκεια: 1:46.

Βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία, που διαδραματίστηκε στη Βενεζουέλα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και όπου εμπλέκονται ο κόσμος των κατασκόπων και ένα ερωτικό τρίγωνο. Το 1942, οι ναζί καταφέρνουν να βουλιάξουν στην Καραϊβική μερικά δεξαμενόπλοια που τροφοδοτούσαν με καύσιμα τους Συμμάχους. Προκειμένου να εξασφαλίσει αυτόν τον ανεφοδιασμό, ο αμερικανικός στρατός στέλνει στη Βενεζουέλα τον Φρανκ, έναν τεχνικό των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα ερωτικό τρίγωνο με τη Βενέτσια, τη σύζυγο ενός Βενεζουελανού λοχαγού. Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sonoma στις ΗΠΑ.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Βενεζουέλας.
Στα ισπανικά και τα ελληνικά 

Σάββατο 17 Ιουνίου

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας  

19.00 – 20.00

Διάλεξη του Εδουάρδο Αλμπέρτο Κάνο: Η παραδοσιακή παναμέζικη φούστα

Η παραδοσιακή φούστα (pollera) αποτελεί κομμάτι της εθνικής ταυτότητας του Παναμά.

Σε κάθε γωνιά της χώρας, η ενδυμασία αυτή αντιπροσωπεύει την κοινωνία της κάθε περιοχής του Παναμά και μας υπενθυμίζει ότι κάθε χωριό έχει και τη δική του ταυτότητα.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Παναμά. Στα ισπανικά και τα ελληνικά 

20.30-21.30

Σύγχρονη κολομβιανή λογοτεχνία. Συζήτηση με τον Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε και τον Σαντιάγο Γκαμπόα 

Ο Ισπανός ποιητής Χουάν Βιθέντε Πικέρας και ο Έλληνας συγγραφέας Μιχάλης Μακρόπουλος συζητούν με δύο εμβληματικούς συγγραφείς της Κολομβίας, τον Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε και τον Σαντιάγο Γκαμπόα, για τη σύγχρονη κολομβιανή λογοτεχνία και την πρόσφατη δημοσίευση στα ελληνικά των βιβλίων τους: «Η λήθη που θα γίνουμε», του Αμπάντ Φασιολίνσε, Εκδόσεις Πατάκη, και «Νυχτερινές ικεσίες» του Γκαμπόα, Εκδόσεις Πόλις. Προλογίζει η Μαρία Ρούσσου-Προϊσταμένη Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κολομβίας στη Ρώμη, του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας και των Εκδόσεων Πατάκη και Πόλις. Στα ισπανικά και τα ελληνικά 

22.00

«Απ’ τη Χιλή στη Μεσόγειο» 

Μουσική παράσταση με τον Αλέξανδρο Τεφαρίκη 

Ο διακεκριμένος συνθέτης και κιθαρίστας Αλέξανδρος Τεφαρίκης, μας παρουσιάζει ένα τρίο που κινείται σε ένα ηλεκτροακουστικό fusion μεταξύ μεσογειακής και χιλιανής μουσικής.

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Χιλής και το Ίδρυμα Μουστάκη της Χιλής 

—-

Κυριακή 18 Ιουνίου

19.00-20.00

«Μια ιστορία με συνταγή». Αφήγηση παραμυθιών με τη Ρακέλ Λόπεθ 

Η λαϊκή παράδοση ανακατεύεται σε ιστορίες σημερινές για να δώσει μορφή σ’ αυτήν την ιδιαίτερη κουζίνα, ένα μέρος όπου τα χέρια φτιάχνουν, το στόμα μιλά και τα μάτια λάμπουν. Παραμύθια και μαγειρέματα, νοστιμιές και αφηγήσεις, ό,τι χρειάζεται για να θρέψει το σώμα και την ψυχή. Τρώμε ένα παραμύθι;

Με την υποστήριξη της Acción Cultural Española και  της Πρεσβείας της Ισπανίας. Στα ισπανικά και τα ελληνικά 

20.30

Ποιητική βραδιά 

Οι ποιητές Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία), Κώστας Βραχνός (Ελλάδα) και Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε (Κολομβία) διαβάζουν στο κοινό ης Λευκάδας τα αγαπημένα τους ποιήματα.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κολομβίας στη Ρώμη, του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα και  της Πρεσβείας της Ισπανίας. Στα ισπανικά και τα ελληνικά 

Προηγούμενο άρθροΜια θαυμάσια βραδιά στο Νυδρί από τις 3 σχολικές χορωδίες
Επόμενο άρθροΈνα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα σε δυο λήψεις