Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού στο Θέατρο Έαρ Βικτώρια

Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού στο Θέατρο Έαρ Βικτώρια

0

Μια βιωμένη εμπειρία ποίησης η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού «Όλα καλά αξιότιμοι κύριοι», στο Θέατρο Έαρ Βικτώρια

Μέσα σε μυσταγωγική ατμόσφαιρα, που πραγματικά υλοποιούσε την ποίηση ως βιωματική εμπειρία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, με τίτλο: Όλα καλά αξιότιμοι κύριοι, εκδ. Μελάνι, Αθήνα 2006, τη Δευτέρα 15 Μάη 2017. Στην κατάμεστη, αμφιθεατρικά δομημένη μικρή σκηνή του θεάτρου Έαρ Βικτώρια, όπου αρχίζει να γράφεται μια καινούρια σελίδα πολιτισμού, άνθρωποι της λογοτεχνίας, της ποίησης και της τέχνης, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι συλλόγων Λευκαδίων, φίλοι της ποιήτριας και φίλοι όλοι του βιβλίου, παρακολούθησαν και συμμετείχαν επί δύο ώρες σε μια πνευματική μυσταγωγία ποίησης και λόγου. Χαμηλός φωτισμός, συγκέντρωση, στοχαστικότητα, συγκίνηση, γνησιότητα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο συντονιστής Γιάννης Φαλκώνης, ο άξιος Λευκαδίτης σκηνοθέτης, φωτογράφος και ποιητής ο ίδιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαίσθητη σχέση δασκάλου-μαθητή, που τον συνδέει με ακατάλυτους δεσμούς με τη Βιβή Κοψιδά-Βρεττού, μια σχέση που ανάστησε μέσα του την υπάρχουσα δυναμική της συνεχούς έρευνας και δημιουργίας. Με σεμνότητα, με γνώση και με το πρέπον μέτρο συντόνισε μέχρι το τέλος την εκδήλωση, συνδέοντας τις μεταβάσεις από το ένα μέρος στο άλλο, με εύστοχους σχολιασμούς και παρατηρήσεις. Ακολούθησε η ανάγνωση του χαιρετισμού του Δημάρχου Λευκάδας Κώστα Δρακονταειδή, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: Η πατρίδα μας η Ελλάδα, η ιδιαίτερη πατρίδα μας η Λευκάδα, μπορούν ακόμα και αντιστέκονται, κόντρα στους μίζερους οικονομικά καιρούς, μέσα από τους ανθρώπους του πνεύματος… Η Λευκάδα μας, γνωστή σαν το νησί των ποιητών, και όπως περίτρανα αποδεικνύεται, όχι μόνο των παλιών, αλλά και των νέων ποιητών, των σημερινών δημιουργών, δίνει τροφή και φως στο πνεύμα και την ψυχή μας…Είμαστε υπερήφανοι που η ποιήτριά μας, η κ. Βιβή Κοψιδά – Βρεττού ζει ανάμεσά μας, γνήσια απόγονος των μεγάλων δημιουργών μας.

Στη συνέχεια-ως ποιητική εισαγωγή στην ατμόσφαιρα του βιβλίου- ακούστηκαν ποιήματα από τις δύο εξαίρετες ηθοποιούς Φωτεινή Φιλοσόφου και Γεωργία Ζώη, οι οποίες, σε όλες τις παρεμβάσεις τους, με μοναδική αισθαντικότητα και μετρημένη θεατρικότητα ανέγνωσαν και ερμήνευσαν τα ποιήματα, μεταδίδοντας στο κοινό τον ηλεκτρισμό των στίχων αλλά και της ερμηνείας τους. Το βιβλίο παρουσίασε η συγγραφέας και κριτικός βιβλίου Νένα Κοκκινάκη. Με σημαντικές υπογραμμίσεις από την ανάγνωση των ποιημάτων και με την έμπειρη κριτική της ματιά μίλησε με ευαίσθητο και ουσιαστικό λόγο για την ποιήτρια και το έργο, συμπυκνώνοντας τον παλμό και την προθετικότητα του ποιητικού λόγου του βιβλίου: «Όλοι εκείνοι που έμαθαν από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφηβείας και της πρώτης νεότητας να διασώζουν τα όνειρά τους και να τα υπερασπίζονται με το ανάλογο πάθος ακόμα και μέσα σε δύσκολους καιρούς, εκείνοι που έχασαν τον ήσυχο, δίχως εφιάλτες ύπνο μιας ανέμελης ζωής και, παρ’ όλα αυτά, επιμένουν να εκπληρώσουν ένα χρέος τιμής, να εκστομίσουν την βαθιά αλήθεια τους σε πείσμα της εποχής που ζουν, μιας εποχής που διδάσκει στον άνθρωπο την αποθέωση μέσα σε άπειρες πιθανότητες καταστροφής του, όλοι αυτοί δεν είναι ιεραπόστολοι σ’ έναν κόσμο απογυμνωμένο από νόημα. Είναι απλώς ποιητές, άνθρωποι που τους δόθηκε η ευλογία να κρατούν το μαγικό ραβδί της μεταμόρφωσης του κόσμου. Ανάμεσά τους η Βιβή Κοψιδά-Βρεττού, πεζογράφος αρχικά και συγγραφέας δοκιμίων και ιστορικών – κοινωνιολογικών μελετών, βιβλίων που τα χαρακτηρίζει η στοχαστικότητα και η ευαισθησία της γραφής, κάτι που αποκαλύπτει προφανώς την ποιητική της ιδιοσυγκρασία.

Η ίδια η ποιήτρια έπειτα, μιλώντας για το έργο της, με μαγική συγκίνηση και υψηλή ενσυναίσθηση της ποιητικής λειτουργίας, αναφερόμενη στο δώρο που της αντιπρόσφερε ο άξιος μαθητής της, Γιάννης Φαλκώνης, θύμισε την επιστολή που ο Αλμπέρ Καμύ απέστειλε στον δάσκαλό του Louis Germain, μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ λογοτεχνίας, το 1957, υπογραμμίζοντας την ποιητική ουσία που μπορεί να αναδυθεί από τις ανθρώπινες σχέσεις. Αποκάλυψε στη συνέχεια πώς η εποχή μας και η παρούσα ιστορική στιγμή προσλαμβάνει την ποίηση και πώς η ίδια ως δημιουργός μετουσιώνει την απλή, αδιάφορη στο σύνηθες βλέμμα, πεζή στιγμή σε ποιητική έλλαμψη μιας άλλης αλήθειας. Τι μένει να κάμει ο ποιητής; Να γράψει τίμια ποίηση, είπε με συγκίνηση, εσωτερικεύοντας του Ουμπέρτο Σάμπα την απάντηση.

Κι ακολούθησαν στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα κι άλλες αναγνώσεις ποιημάτων από τις προαναφερθείσες χαρισματικές ηθοποιούς και τη φιλόλογο και συγγραφέα Φόνη Πολίτου-Ρέπουλη, την αρχοντική και εμπνευσμένη εκπαιδευτικό και άνθρωπο των γραμμάτων, η οποία και έκλεισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης με την επική, συναισθηματικά φορτισμένη και ρωμαλέα απαγγελία της.

Από το κοινό, που ενεργητικά συμμετείχε στη διάρκεια της ανέλιξης του προγράμματος, πήρε το λόγο πρώτα ο Λευκαδίτης συγγραφέας Σπύρος Βρεττός: που έθεσε το ζήτημα κατά πόσον η ως εδώ λογοτεχνία από την αρχαία τραγωδία και τον Σαίξπηρ-μέχρι και το σύνολο της λογοτεχνικής παραγωγής, μπορεί να εκφράσει αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας. Αυτή η συλλογή ποιημάτων, τόνισε, Όλα καλά αξιότιμοι κύριοι, βρίσκεται σ’ένα καινούριο αφετηριακό σημείο στην απαίτηση των νέων καιρών που βιώνουμε σήμερα. Και όπως ο Τ. Σ. Έλιοτ είχε παρατηρήσει, η γενικότερη θέαση της κοινωνίας και του κοινωνικού στοιχείου αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της ποιητικής δημιουργίας.

Στη συνέχεια ο Ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Πετρόχειλος, μίλησε με υψηλή ευγένεια και γλαφυρότητα για τη λυρικότητα της ποίησης και της ανθρώπινης φύσης της ποιήτριας, μετακινώντας τον σολωμικό λυρισμό, mutatis mutandis, στη σύγχρονη πραγματικότητα της ποιητικής της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού. Τέλος, ο Αντώνης Φωστιέρης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές μας, με συνεχή  παρουσία από τη δεκαετία του 1970 στο λογοτεχνικό στερέωμα του τόπου, υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα της κοινωνικής ποίησης της Βιβής Κοψιδά, την ικανότητά της να διαπερνάει με ηλεκτρισμένη ποιητικότητα και λυρισμό ακόμα και ψυχρές, απρόσωπες λέξεις και όρους και να περνάει τα κοινωνικά της μηνύματα ακόμα και μέσα από προσωπικά ή υπαρξιακά της ποιήματα.

Την ποιήτρια τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τους φίλους, συναδέλφους, παλιότερους μαθητές και φοιτητές της και στενούς της συγγενείς, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών Αθανάσιος Μελάς, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Μ. επίτ. Σχ. Σύμβουλος Άγγελος Χόρτης, η Μιράντα Κουνιάκη-Κορδελλίδη, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ., ο Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Πετρόχειλος, η Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, οι ποιητές Αντώνης Φωστιέρης και Αγαθή Δημητρούκα, ο π. βουλευτής Αθηνών Ηλίας Παπαηλίας και η σύζυγός του φιλόλογος Μαίρη Παπαηλία, ο  φιλόλογος και εκδότης του περιοδικού Χορτάτα Έκτορας Χόρτης, η χαράκτρια και ζωγράφος, και εξαιρετική φίλη της Λευκάδας Ρένα Ανούση-Ηλία, ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Χριστοδούλου, διευθυντής του θεάτρου Έαρ Βικτώρια, ο ποιητής Στέφανος Μεσσήνης, ο δικηγόρος Άγγελος Βρεττός, οι εκπαιδευτικοί Θανάσης και Σταυρούλα Μωλ, η Δήμητρα Δημοπούλου, οι Λευκαδίτισσες φιλόλογοι Αγγελική Σπηλιά και Πέπη Βερυκίου, η δικηγόρος Τέρη Βερυκίου, η εκπαιδευτικός και λογοτέχνις Αργυρώ Βερυκίου και ο σύζυγός της Χρήστος Μπαλντάς, η λογία Τακούλα Κοκκαλιάρη, οι παλιές φοιτήτριες της Βιβής Κοψιδά Κατερίνα Παπαγεωργίου και Έφη Μουστάκα, ο ποιητής Μίμης Κούρτης και η Πόπη Σολδάτου, η φωτογράφος και δημοσιογράφος Ελεωνόρα Φιώρου και πολλοί ακόμα άνθρωποι του βιβλίου και της τέχνης όλοι.

Με θερμό χειροκρότημα έληξε η μοναδικής πνευματικότητας βραδιά, ενώ ανθρώπινες εκδηλώσεις μεταξύ της ποιήτριας και των ανθρώπων που παραβρέθηκαν ήταν ένα ακόμα «ποιητικό γεγονός».

Προηγούμενο άρθροΣε Ιωάννινα και Τρίκαλα ο Φίλανδρος
Επόμενο άρθροΣυνάντηση σχολικών χορωδιών στο Νυδρί