Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Παρουσίαση του βιβλίου “Χορεύουν τα κόκκινα” του Ηλία Γεωργάκη στην Αθήνα

Παρουσίαση του βιβλίου “Χορεύουν τα κόκκινα” του Ηλία Γεωργάκη στην Αθήνα

0

Η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στο κέντρο της Αθήνας, χτες το απόγευμα (18/12/2015),  γέμισε από ήχους, εικόνες και στίχους Λευκάδας.

Γέμισε από εκατοντάδες Λευκαδίτες που βρέθηκαν εκεί να τιμήσουν τον καταξιωμένο δημοσιογράφο, συγγραφέα, ποιητή και πάνω από όλα λάτρη του νησιού του, Ηλία Γεωργάκη, στην παρουσίαση του βιβλίου του “Χορεύουν τα κόκκινα“.

Μέχρι ότου ξεκινήσει η εκδήλωση, εικόνες του Θανάση Κατωπόδη, που βρισκόταν εκεί, υπενθύμιζαν την ομορφιά της Λευκάδας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μανιάτης, και χαιρετισμούς απηύθυναν η γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ Φανή Πετραλιά, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών Θανάσης Μελάς, οι οποίοι μίλησαν για το ήθος, την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα του Ηλία Γεωργάκη ως δημοσιογράφο των ΝΕΩΝ, σε ένα δύσκολο πόστο (ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα).

Η βραδιά ξεκίνησε με τους ήχους του πιάνου της Αναστασίας Γεωργάκη, αδερφής του Ηλία, και τη μελωδική φωνή της Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού που ερμήνευσε τραγούδια για τη Λευκάδα σε στίχους Ηλία Γεωργάκη.

Για τον συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο συγγραφέας Θανάσης Νιάρχος και η Λευκαδίτισσα ιστορικός Ελισάβετ Γράψα που ταξίδεψε με το λόγο της και τη θεατρική της έκφραση στα παλιά αγαπημένα χρόνια στο ΠΑΝΘΕΟΝ.

Ποιήματα του Ηλία Γεωργάκη απήγγειλαν η μικρή Έλενα Ντελέζου και η κόρη του Μυρτώ Γεωργάκη.

Ο αγαπημένος ηθοποιός και νονός του συγγραφέα, Ηλίας Λογοθέτης, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο και τόνισε την αγάπη του αλλά και τον θαυμασμό του για εκείνον, ενώ περιέγραψε με το γνωστό γλαφυρό του ύφος το περιστατικό για το πώς έδωσε το δικό του όνομα στον νεοφώτιστο και όχι του παππού του, όπως του είχε ζητηθεί.

Το λόγο τέλος πήρε το τιμώμενο πρόσωπο που αφιέρωσε το βιβλίο του στους γονείς του και φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους σε αυτήν την εκδήλωση.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, που είναι πάντα παρών σε κάθε εκδήλωση για τη Λευκάδα.

Λαδόπιτα και μελομακάρονα περίμεναν στη συνέχεια τους καλεσμένους του Ηλία Γεωργάκη που υπέγραφε τα βιβλία του και μέσα από τις συζητήσεις αφέθηκαν όλοι να ταξιδέψουν στο αγαπημένο νησί, τη Λευκάδα.

Το σύνθημα “χορεύουν τα κόκκινα” ήταν το κάλεσμα του κομπέρ για να ανέβουν στην πίστα όσα ζευγάρια στο “Πάνθεον” φορούσαν στο πέτο τους ένα μικρό κόκκινο ύφασμα που το καρφίτσωναν στην είσοδο προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στην πίστα. Σε άλλους φορούσαν ένα κομμάτι από μπλε ύφασμα.

Το “χορεύουν τα κόκκινα δεν ακούγεται πια. Το “Πάνθεον” δεν λειτουργεί. Η παλιά Λευκάδα χάθηκε σαν μονόξυλο που βούλιαξε στο Ιβάρι. Αλλά οι μνήμες όρθιες, αντρειωμένες, περήφανες, στέκουν. Οι μνήμες φωνάζουν: “Χορεύουν τα κόκκινα” !!!(Χορεύουν τα κόκκινα, Εκδ, Αγκυρα, σελ 12-13)

Ο Ηλίας Γεωργάκης ειναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ”ΤΑ ΝΕΑ”(από το 1983) και συγγραφέας(Λευκάδα 1960). Σπούδασε δημοσιογραφία. Καλύπτει το ρεπορτάζ για ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα. Το 2004 τιμήθηκε με το Βραβείο Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Μπότση για την εγκυρότητα των ρεπορτάζ που έχουν σχέση με την ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα. Aπο το 2007 εως το 2011 διετέλεσε εκλεγμένος εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στα ”ΝΕΑ” στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών).Το 2005 βραβεύτηκε για τη δημοσιογραφική συμβολή του κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL. Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές με τίτλους :«Θαλασσινό Ελεγείο», «Το Άλλο Μπλέ», «Ορφέως 2» (εκδόσεις ‘ΑΓΚΥΡΑ’), και «Χορεύουν τα Κόκκινα»(εκδόσεις ‘ΑΓΚΥΡΑ). Στίχοι του έχουν μελοποιηθει από γνωστούς Έλληνες συνθέτες.Παντρεμένος με τη Σοφία Αναγνωστοπούλου εχει δύο παιδιά:τον Παναγιώτη και τη Μυρτώ.

Σκλαβενίτη Χρυσούλα

Φωτογραφίες της Χρυσούλας Σκλαβενίτη

Φωτογραφίες του Κώστα Πατρίκιου

Προηγούμενο άρθροΤα εκλογικά κέντρα του Νομού Λευκάδας και πληροφορίες για τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας
Επόμενο άρθροΕορταστικές εκδηλώσεις της Νέας Χορωδίας