Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Ανδρέας Σταματέλος, ένας σύγχρονος Οδυσσέας

Ανδρέας Σταματέλος, ένας σύγχρονος Οδυσσέας

0

Μερικοί άνθρωποι έχουν το χάρισμα να κερδίζουν αμέσως την συμπάθεια σου, την προσοχή σου και τον σεβασμό σου. Ο Ανδρέας Σταματέλος είναι ένας από αυτούς τους χαρισματικούς ανθρώπους, δεν είναι όμως μόνο αυτό το μοναδικό χάρισμα του Ανδρέα. Άνθρωπος με μυαλό πολυμήχανο σαν του Οδυσσέα κατάφερε και χρησιμοποίησε αυτήν την δύναμη του μυαλού του στην μηχανική , στην λιθογραφία (γραφιστική) αλλά και στην τέχνη.

 

Ο Ανδρέας Σταματέλος γεννήθηκε στις Τσουκαλάδες και από μικρός ζωγράφιζε ενώ πολύ νωρίς άρχισε να κατασκευάζει μακέτες σπιτιών πολύ προχωρημένες για την ηλικία του.

To 1970 μετέβη στην Αθήνα όπου γρήγορα αναγνωρίζεται το μεγάλο του ταλέντο και δουλεύει σε μια από της μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες της εποχής ενώ παράλληλα σπουδάζει σε νυχτερινό σχολείο Μηχανολογικό, Αρχιτεκτονικό και Τεχνικό σχέδιο (!). Για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με εργαστήρια Διαφημιστικής φωτογραφίας, εργαστήρια γραφικών τεχνών αλλά και μεταξοτυπίας, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας μηχανήματα που άφηναν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Εργάσθηκε για αρκετά χρόνια σε μεγάλες Αθηναϊκές εφημερίδες όπως η Ελευθεροτυπία και ο Ελεύθερος Τύπος κ.α. ενώ το 1986 πήγε στην Νέα Υόρκη για να στελεχώσει και οργανώσει το ένθετο της Ελευθεροτυπίας «Ελ. Ταχυδρόμος» .

Κατέχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας παγκόσμια αναγνωρισμένο για τον μηχανισμό εξοικονόμησης νερού που έχει κατασκευάσει ενώ σε στάδιο εξέλιξης είναι το φορητό οικολογικό ελαιοτριβείο που θα δώσει την δυνατότητα στους αγρότες να παράγουν το ελαιόλαδο αμέσως μετά το μάζεμα του καρπού της ελιάς καθώς το φορητό ελαιοτριβείο είναι μια κατασκευή που μπορεί να δουλέψει ακόμα και πάνω σε ένα αγροτικό αυτοκίνητο. (!)

Η μεγάλες τους αγάπες όμως η ζωγραφική και η μηχανική δεν έμειναν μόνο στο επίπεδο της κατασκευής μακετών και μηχανημάτων. Με μεράκι και φαντασία κατάφερε να κάνει τέχνη την μηχανική τέχνη κατασκευάζοντας μοντέλα από για άλλους άχρηστα κομμάτια από μέταλλο ή παλιά εξαρτήματα μηχανών. Μερικά από τα μοντέλα μηχανών που έχει κατασκευάσει κοιτάζοντας τα νομίζεις ότι θα βάλουν μπρος την μηχανή και θα φύγουν . Οι πέτρες στα χέρια του κ. Ανδρέα γίνονται έργα τέχνης μετά από ώρες που περνάει σκαλίζοντας τες , το πινέλο οι μπογιές και ο μουσαμάς ή άλλα υλικά πάνω στα οποία έχει τοποθετήσει ένα ειδικό υλικό δικής του κατασκευής γίνονται πίνακες ζωγραφικής η αγιογραφίες.

Ένας άνθρωπος που αξίζει να τον γνωρίσεις να πιεις έναν καφέ κουβεντιάζοντας μαζί του και μαθαίνοντας πράγματα που ποτέ δεν μπορούσες να φανταστείς.

Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακή 29 Νοεμβρίου η έκθεση του κ. Ανδρέα βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο “The City” και αξίζει όλοι όσοι μπορούμε να την επισκεφθούμε να δούμε από κοντά της θαυμαστές κατασκευές του κ. Ανδρέα να θαυμάσουμε τους πίνακες ζωγραφικής και να μπούμε σε σκέψη με την κατασκευή της εξοικονόμησης νερού αλλά και για να γνωρίσουμε από κοντά αυτόν άνθρωπο. 

Ώρες που μπορούμε να επισκεφθούμε την έκθεση : 12 : 00 μ.μ. – 14 : 00 & 17 : 00 μ.μ. –  22 : 00 μ.μ.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Η Πετρούλα, η Λευκάδα κι εγώ…».
Επόμενο άρθροΟ άγριος κόσμος που ζούμε