Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών Λευκάδας

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών Λευκάδας

0
kpe-sfakioton

Από το φετινό Σεπτέμβρη ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών Λευκάδας, σύμφωνα με την 101102/Γ7/29-7-08 (ΦΕΚ 1972/τ.Β΄/24-9-2008) Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και προστέθηκε στο δυναμικό των υπόλοιπων 68 Κέντρων ανά την Ελλάδα.


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ

 

Από το φετινό Σεπτέμβρη ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών Λευκάδας, σύμφωνα με την 101102/Γ7/29-7-08 (ΦΕΚ 1972/τ.Β΄/24-9-2008) Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και προστέθηκε στο δυναμικό των υπόλοιπων 68 Κέντρων ανά την Ελλάδα.

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι θεσμός που ξεκίνησε το 1993 και έργο τους είναι αφενός να συμβάλουν στη στήριξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφορία και αφετέρου στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Οι δράσεις τους αφορούν στην εκπαίδευση μαθητών, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, την ανάπτυξη θεματικών δικτύων, τοπικών, εθνικών και διεθνών συνεργασιών καθώς και την έρευνα σε θέματα περιβάλλοντος και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών στελεχώθηκε με 5μελή ομάδα έμπειρων εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης και στεγάζεται σε χώρους του σχολικού συγκροτήματος Σφακιωτών, που παραχώρησε με 15ετή σύμβαση ο Δήμος Σφακιωτών στο Υπουργείο και περιλαμβάνουν : Αίθουσα υποδοχής, παρασκευαστήριο, αίθουσα θεατρικού παιχνιδιού, εργαστήριο Η/Υ, βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, αίθουσα σεμιναρίων, αίθουσα εργασίας μαθητών, γραφεία εκπαιδευτικών και αποθήκες.

Το ΚΠΕ Σφακιωτών, στη βάση του θεσμικού πλαισίου, που διέπει την οργάνωση και λειτουργία των ΚΠΕ, γνωστοποιεί το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ως εξής :

 

Α/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση μονοήμερων, διήμερων και τριήμερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητικές ομάδες σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης από το νομό μας και τους άλλους νομούς της χώρας.

Β/ ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

– Οργάνωση και συντονισμός τοπικού Δικτύου για σχολικά προγράμματα ΠΕ του νομού, με θέμα την αλλαγή συμπεριφορών και επίκεντρο το μαθητή-ενεργό πολίτη στο αειφόρο σχολείο, στη βιώσιμη κοινότητα.

– Συνεργασία του Κέντρου, συμμετοχή σε Συντονιστικές επιτροπές και Παιδαγωγικές Ομάδες Εθνικών και Διεθνών Δικτύων άλλων εκπαιδευτικών φορέων.

Γ/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Παραγωγή εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού, έντυπου και ηλεκτρονικού.

Δ/ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Οργάνωση και υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης ώστε να στηριχθεί το εκπαιδευτικό τους έργο.

– Βιωματικά σεμινάρια με έμφαση στις σύγχρονες διδακτικές τεχνικές

– Θεματικά σεμινάρια στο πλαίσιο δράσεων της δεκαετίας του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση για την Αειφορία,  καθώς και για τα μέλη των Δικτύων που υποστηρίζει

– Εκπαιδευτικά συνέδρια, συμπόσια κλπ

Ε/ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΤ/ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ανάπτυξη συνεργασιών με εκπαιδευτικούς φορείς του εξωτερικού για εκπαιδευτικά προγράμματα, δίκτυα, παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, σεμινάρια, συνέδρια, συμπόσια, εργαστήρια κλπ.

Ζ/ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ανάπτυξη συνεργασιών με την τοπική κοινωνία (Αυτοδιοίκηση, Σχολεία, Επιστημονικά Ιδρύματα, ειδικούς επιστήμονες, ΜΜΕ, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς, συλλόγους κλπ.) για θέματα περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και γενικότερα κοινωνικά θέματα, όπως δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, προγράμματα διαχείρισης και προστασίας περιβάλλοντος, ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, κύκλους διαλέξεων-συζητήσεων, κύκλους εργαστηρίων κ.ά.

 

Όλες οι δράσεις θα υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η έναρξη των δραστηριοτήτων του ΚΠΕ  Σφακιωτών προγραμματίζεται για τις 9 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30΄ στα Λαζαράτα, με το πρώτο σεμινάριο επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του νομού και θέμα  «Δομή, λειτουργία και μεθοδολογία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Το ΚΠΕ Σφακιωτών».

 

Λαζαράτα  26  Νοεμβρίου  2009

                                                                   Για την Παιδαγωγική Ομάδα

                                                              Η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Σφακιωτών

                                                                                    Κωνσταντίνα Παναρίτου

Ταχυδρομική  διεύθυνση :  Λαζαράτα

Δήμου   Σφακιωτών

Λευκάδας  31080

Τηλ:  26450-61316

   Φαξ:  26450-61638 

e-mail:  kpelefka@otenet.gr

 


 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ φωτογραφία της Πρέβεζας
Επόμενο άρθροJames Brown “The Godfather of Soul”