Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Αφιέρωμα στην Επτανησιακή ποίηση

Αφιέρωμα στην Επτανησιακή ποίηση

0

Μεγάλη επιτυχία, όπως ήταν αναμενόμενο, σημείωσε και η τέταρτη ενότητα του πολύμηνου Αφιερώματος στην Επτανησιακή Ποίηση με θέμα: “Αριστοτέλης Βαλαωρίτης-Από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα στην Ένωση της Επτανησιακής με την Αθηναϊκή Σχολή”,που οργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θρακομακεδόνων, πρωτοστατούντων των συμπατριωτών μας καθηγητών, Θεοδόση Πυλαρινού και Λαμπρινού Πλατυπόδη.

Την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής, παρόντων του Δημάρχου Θρακομακεδόνων, Θέμη Οικονόμου, των Βουλευτών της Περιφερείας, των Νομαρχιακών και Δημοτικών Αρχών, Πανεπιστημιακών, Καλλιτεχνών και πολλών φιλόμουσων Αθηναίων κήρυξε την έναρξη της τέταρτης ενότητας του εν λόγω Αφιερώματος για τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Ο Νομάρχης στον εναρκτήριο λόγο του, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση τους συντελεστές του Αφιερώματος και ιδιαιτέρως το δραστήριο πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου με λόγο λιτό και μεστό εξήρε τη σημασία της συνύπαρξης της ποίησης με την πολιτική, όπως αυτή ουσιοποιήθηκε στο λόγο και στο έργο του μεγάλου Επτανήσιου-Λευκαδίτη ποιητή και πολιτικού Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Για τον μεγάλο ποιητή και πολιτικό μίλησε ο έγκριτος νεοελληνιστής, κος Θεοδόσης Πυλαρινός, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Ο συμπατριώτης μας, κ Πυλαρινός, ξεφεύγοντας από το πλαίσιο ομιλιών– επαίνων και εκμεταλλευόμενος το υψηλό επίπεδο των παρισταμένων ανέπτυξε και ανέλυσε με καθόλα επιστημονικό και τεκμηριωμένο λόγο τη σημασία και τον απόηχο του έργου του ποιητή και του πολιτικού, όπως αυτό αντιμετωπίστηκε στην εποχή του, αλλά και όπως αποτιμάται θετικά ή επικριτικά στις μέρες μας. Ο καθηγητής είπε πολλές αλήθειες, προβλημάτισε και κατέστησε αναντίλεκτα πιο σοφό και πιο υποψιασμένο το εκλεκτό κοινό.
Το κοινό επίσης απήλαυσε τον ποιητικό λόγο του Βαλαωρίτη από τις έξοχες απαγγελίες της διακεκριμένης ηθοποιού κας Μαρίας Φιλίππου και της θεατρικής της ομάδας, της συναποτελούμενης από τις: Ε.Γιαλαμά, Σ.Καλαϊτζή,Δ.Κωνσταντίνου, Φ.Λαμπροπούλου, Χ.Μπαζιοπούλου, Κ.Πρωτοψάλτη, Β.Τασοπούλου, Μ. Τοκατλίδη.

Στη συνέχεια η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Πιοτόπουλου και τη συνοδεία της Αγάπης Κόλεβα στο πιάνο και η Παιδική Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κωνσταντινίδη απέδωσαν τραγούδια σε ποίηση Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Στο κύριο μουσικό μέρος του Αφιερώματος ανταποκρίθηκαν επάξια οι καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Χάρις Ανδρανός- βαρύτονος και Δημήτρης Γιάκας- πιανίστας. Ο διάσημος βαρύτονος Χάρις Ανδριανός, που πρωταγωνιστεί και φέτος στην Εθνική Λυρική Σκηνή στην παράσταση « Το Μικρόβιο του Έρωτα» του Κώστα Γιαννίδη με τη μοναδική φωνή του και με συνοδεία στο πιάνο τον εξαιρετικό Δημήτρη Γιάκα ερμήνευσε τα ακόλουθα γνωστά μουσικά έργα:
GIOACCHINO ROSSINI : Largo al factotum …
(Άρια του Φίγκαρο από την όπερα Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ)
MITCH LEIGH : The impossible dream
από το μιούζικαλ MAN OF LA MANCHA
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΟΔΙΟΣ : Η Μουσική ( σε ποίηση Ιωάννη Πολέμη)
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ : Μέρες του 1903 (σε ποίηση Κων/νου Καβάφη ) – από τον ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΙΚΟ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΞΥΝΔΑΣ : Νάνι-νάνι (σε ποίηση Αρ. Βαλαωρίτη)
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ : Ρετσίνα
ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΡΕΡ : Ο Γερο-Δήμος (σε ποίηση Αρ. Βαλαωρίτη) – από την όπερα ΜΑΡΚΟΣ .

Το τέλος της εκδήλωσης τους βρήκε όλους κατενθουσιασμένους, ενώ το επόμενο ραντεβού δόθηκε για τις 30 Μαΐου 2010, στο Αφιέρωμα για τον Λορέντζο Μαβίλη.
Στην Πανηγυρική λήξη του Αφιερώματος στην Επτανησιακή Ποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου 2010, στο ανοικτό θέατρο του Δήμου Θρακομακεδόνων, θα συμμετέχουν και Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος με τη μουσική παράσταση «Διονύσιος Σολωμός – Ποίηση και Μελωδία».

Πηγή : Ημέρα τση Ζάκυθος – http://www.imerazante.gr

Προηγούμενο άρθροΠανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης στην Κέρκυρα
Επόμενο άρθροΟ Κ. Δρακονταειδής για τον Καλλικράτη