Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Αφιέρωμα στον Γιάννη Αθηνιώτη έκανε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας

Αφιέρωμα στον Γιάννη Αθηνιώτη έκανε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας

0

Την Παρασκευή, 5/4/2019 και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου & 3ου Δημοτικών Σχολείων Λευκάδας πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη εκδήλωση του 3ου Δημοτικού Σχολείου – την οποία οργάνωσαν  οι μαθητές της Δ΄ τάξης (με την παιδαγωγική καθοδήγηση της εκπ/κού της τάξης, κ. Ελένης Σγουροπούλου και την καλλιτεχνική του εκπ/κού των καλλιτεχνικών, κ. Φίλιππου Σκλαβενίτη)- προς τιμή του σπουδαίου Λευκαδολάτρη ποιητή και ζωγράφου Γιάννη Αθηνιώτη.

Η εκδήλωση αυτή – η οποία ήταν στα πλαίσια του γλωσσικού μαθήματος και αποτελούσε προαιρετική προέκτασή του – είχε σκοπό να αναδείξει την ανεκτίμητη προσφορά του Αθηνιώτη στα πνευματικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Λευκάδας με μοναδικό κίνητρο την ανιδιοτελή αγάπη  για τον τόπο του και τους ανθρώπους του.

Η εκδήλωση περιέλαβε:

  • Ομιλία από τη Δ/ντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Μαρία Ρούσσου.
  • Έκθεση ζωγραφικής με πίνακες και προσχέδια του Γιάννη Αθηνιώτη.
  • Φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του και τα έργα του.
  • Παρουσίαση από τους μαθητές της Δ΄ τάξης αποσπασμάτων από το «Οδοιπορικό Λευκάδας» και άλλα ποιήματα.
  • Προβολή εικόνων από τη ζωή, την ποιητική του δημιουργία, την αισθητική του προσφορά στον στολισμό της πασίγνωστης αίθουσας χορού «ΠΑΝΘΕΟΝ» και την καλλιτεχνική του έφεση στη ζωγραφική.
  • Παρουσίαση αποσπασμάτων του θεατρικού έργου «28 Οκτώβρη, τα παλικάρια πάνε στον πόλεμο» από το βιβλίο «Θεατρικά και άλλα κείμενα».

Πολύτιμη η συνεισφορά της οικογένειας του Γιάννη Αθηνιώτη,  όχι μόνο για το πλούσιο υλικό που προσέφερε, αλλά και για το ότι μας εμπιστεύτηκε στιγμές της ζωής του, οι οποίες  αναδεικνύουν τον χαρακτήρα και το έργο του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗΣ

Υπήρξε ένας ρομαντικός και ονειροπόλος Λευκαδολάτρης, μεγάλο ταλέντο, πνευματική προσωπικότητα, που άφησε τη σφραγίδα του στην πνευματική, καλλιτεχνική και αθλητική ζωή της Λευκάδας.

Γεννήθηκε το 1914 στη Λευκάδα, παιδί μιας φτωχής πολυμελούς οικογένειας, είχε την ατυχία, μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο Λευκάδας να χτυπηθεί από μια βαριά ασθένεια των ποδιών του, που τον καθήλωσε για πολλά χρόνια στο κρεβάτι.

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, οπλισμένος με Ιώβεια υπομονή και επιμονή στα χρόνια αυτά,  κατάφερε να αναπτύξει και να καλλιεργήσει το πολύπλευρο ταλέντο του σε τομείς άγνωστους εκείνη την εποχή , στη μικρή, φτωχική πόλη της Λευκάδας.

Αυτοδίδακτος σε όλα, πήρε με άριστα πτυχίο Γαλλικής γλώσσας από το Γαλλικό Ινστιτούτο και δίδαξε τη γλώσσα του Ουγκώ σε πολλούς Λευκαδίτες μαθητές. Παράλληλα ασχολήθηκε με το θέατρο (ηθοποιϊα, σκηνογραφία, σκηνοθεσία), ανεβάζοντας δεκάδες θεατρικές παραστάσεις στην ιστορική αίθουσα του «Πάνθεον».

Η διακόσμηση και ιδιαίτερα η ζωγραφική ήταν από τα αγαπημένα ενδιαφέροντα του. Σαν κεντρικό άξονα είχε την τοπιογραφία. Εκατοντάδες πίνακες ζωγραφικής  του παρουσιάζουν θέματα από τη φύση του νησιού μας , πλημμυρισμένα με ευαισθησία και νοσταλγία για μια Λευκάδα, εντελώς διαφορετική από τη σημερινή.

Ασχολήθηκε επίσης για πολλά χρόνια με το ιστορικό Σωματείο του Τηλυκράτη  που τον γέμιζε χαρά και πάθος για ένα τομέα, που η αρρώστια των ποδιών του, δεν τον είχε αφήσει να χαρεί στα εφηβικά του χρόνια.

Εκεί όμως που δόθηκε με όλη του την ψυχή, είναι η Λογοτεχνία και ειδικότερα η Ποίηση. Ασχολείται συνέχεια με την ποίηση και εστιάζει κυρίως σε θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο  και την κοινωνία. Γράφει ποιήματα με πανανθρώπινα μηνύματα που συγκλονίζουν με την αγωνιστικότητα, την ευθύτητα και την ειλικρίνεια που τα χαρακτηρίζουν και μπορούν να σταθούν μέχρι και σήμερα. Αυτό είναι και κάτι που πρέπει να τονισθεί και να υπογραμμισθεί με κάθε τρόπο, ότι ο Αθηνιώτης γράφει στρατευμένη ποίηση με κεντρικό άξονα τον φτωχό και βασανισμένο άνθρωπο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Όσο ζούσε είτε από σεμνότητα,είτε από ατολμία δεν θέλησε ποτέ να δημοσιεύσει έστω και ένα ποίημα του.

Και η ζωή του κλείνει το 1988, όπου γυρίζοντας με το μηχανάκι του από το Κάστρο, χάνει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Και τότε η αδελφή του, η Τασία Αθηνιώτη που όλα του τα χρόνια, του στάθηκε μάνα και αδελφή , αποφάσιζει, βάζοντας σκοπό της ζωής της να εκδώσει όλο το λογοτεχνικό έργο του αδελφού της.

Με εξ’ολοκλήρου δικά της έξοδα εκδίδεται το 1989 η πρώτη συλλογή του που τιτλοφορείται «ΛΥΡΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ» και το προλογίζει ο αδερφικός του φίλος, ο Δήμος Μαλακάσης.

Είναι συλλογή ποιημάτων που γράφτηκε από το 1938 έως το 1980 και απότυπώνει σε μια ιστορική διαδρομή τους πόνους και τα βάσανα, τους καημούς και τις ελπίδες της Ρωμιοσύνης, αλλά και ολόκληρου του κατατρεγμένου κόσμου σε κάθε άκρη του Πλανήτη μας.

Το τελευταίο ποίημα της συλλογής, το «ΑΙΝΕΙΤΕ ΑΥΤΟΝ», εκφράζει τον πανανθρώπινο πόνο των λαών για αυτοδιάθεση, δικαιοσύνη, ισότητα και αδελφότητα. Η πολύ λυρική  μελοποίησή του έγινε από τον επίσης μεγάλο Λευκαδίτη μουσικό, κ. Διονύση Γράψα. Είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο.

Λίγους μήνες μετά εκδίδεται «Το οδοιπορικό της Λευκάδας», μια πολύχρονη προσπάθεια του Αθηνιώτη να διασώσει ότι έχει απομείνει από την Λευκαδίτικη παράδοση, ενώ η «Κατοχική Τριλογία» που ακολουθεί είναι ένα δυνατό ποιητικό κείμενο, μια συγκλονιστική μαρτυρία για τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο στο νησί μας.

Τελευταίο βιβλίο του που εκδόθηκε είναι «Τα Θεατρικά Κείμενα και οι Κατοχικές αναμνήσεις».

Η προσφορά του Αθηνιώτη, καλλιτεχνική, αθλητική, ποιητική, γράφτηκε και αποτυπώθηκε στην ιστορία του αγαπημένου του μικρού νησιού της Λευκάδας μας!

Γιατί μπορεί να έζησε και να πέθανε φτωχός, στο χαμηλό του σπιτάκι της οδού Οδυσσέως, στην παραλία της πόλης μας, άφησε όμως πίσω του μια πλούσια, πνευματική κληρονομιά που τιμάει τον Τόπο μας!!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Προηγούμενο άρθρο1η Έκθεση Ζωγραφικής των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας
Επόμενο άρθροΗ D-Marin με την Μαρίνα Λευκάδας ως μέγας αποκλειστικός χορηγός του 9ου Πράσινου Ημιμαραθωνίου