Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Ανταλλαγή βιβλιο…διαθέσεων

Ανταλλαγή βιβλιο…διαθέσεων

0
vivlio19

vivlio19

Εκδήλωση της Equal Society. Φωτογραφίες της Δ. Φούρου από την εκδήλωση.

Εκατοντάδες ιστορίες από παλιούς και σύγχρονους καιρούς, «ζωντάνεψαν» την Κυριακή 21 Απριλίου στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, Equal Society, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου, έστησε ένα μοναδικό σκηνικό όπου μεταχειρισμένα βιβλία συνέχισαν το ταξίδι τους αλλάζοντας «ιδιοκτήτες».

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ζεστό και κυρίως φιλικό κλίμα, πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Οργανισμού καθώς σε δύο μόλις ώρες περισσότερα από 300 βιβλία, ελληνικοί και ξένοι τίτλοι, άλλαξαν χέρια. Η προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Μαρία Ρούσσου έκανε μάλιστα την ανταλλαγή ακόμη πιο ενδιαφέρουσα πραγματοποιώντας ένα μικρό αφιέρωμα στα 60 χρόνια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και χαρίζοντας παράλληλα στον πρώτο επισκέπτη της ημέρας ένα ιδιαίτερο σύγγραμμα από τις εκδόσεις της βιβλιοθήκης, που αναφέρεται στην αντισεισμική δόμηση της Λευκάδας.

Η άρτια οργανωμένη εκδήλωση, τράβηξε επιπλέον και το ενδιαφέρον των ξένων που ζουν στην πόλη της Λευκάδας, κυρίως ευρωπαίων, οι οποίοι συμμετείχαν και αυτοί ενεργά με τη σειρά τους στην ανταλλαγή των ξενόγλωσσων βιβλίων. Η παρουσία τους στο χώρο έγινε ακόμη πιο οικία καθώς είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και οι ίδιοι το αφιέρωμα της κ. Ρούσσου στα αγγλικά χάρη στην εθελόντρια της Equal Society, Φωτεινή Φίλιππα, που έκανε τη μετάφραση της ομιλίας.

Ανάμεσα στους πάγκους, μικροί και μεγάλοι βρήκαν αρκετά βιβλία που τους εκφράζουν καθώς οι τίτλοι κυμαίνονταν σε ολόκληρη την αναγνωστική γκάμα και άγγιζαν το κοινό κάθε ηλικίας. Στο χώρο παρατεταγμένα, από τη μια βρίσκονταν τα παιδικά βιβλία και από την άλλη, βιβλία κάθε είδους καθώς και ξενόγλωσσα δημιουργήματα.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για τα μικρά παιδιά που βρέθηκαν στην εκδήλωση η παρουσία της εθελόντριας νηπιαγωγού Βίβιαν Αραβανή, η οποία και ανέλαβε να τα απασχολήσει δημιουργικά, διαβάζοντάς τους παραμύθια και κάνοντας χειροτεχνίες που τελικά τράβηξαν το ενδιαφέρον όχι μόνο των μικρών επισκεπτών αλλά και των… μεγαλύτερων παιδιών που γέμιζαν το χώρο.
Οικοδέσποινα της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Κατερίνα Σκλαβενίτη, που είχε αναλάβει και το συντονισμό της δράσης με τις Σοφία Κάλλη, Παναγιώτα Κάτσενου, Δήμητρα Φρεμεντίτη, Κατερίνα Κατωπόδη και Λαμπρινή Χαλικιά να συμβάλουν σημαντικά στην πραγμάτωση της επιτυχημένης εκδήλωσης.

Οι εθελοντές της Equal Society δέχτηκαν τον ενθουσιασμό του κόσμου για την πρωτοβουλία αυτής της δράσης. Σε αφίσα που είχε τοιχοκολληθεί στον χώρο ο καθένας μπορούσε να γράψει τα σχόλια του για την ανταλλαγή ή γνωστές φράσεις από αγαπημένα βιβλία. Αν κάτι κρατάμε από αυτήν τη δράση είναι η μεγάλη αγάπη και ο σεβασμός του κόσμου της Λευκάδας για τα βιβλία και τους δημιουργούς τους. «Ταξίδια στο άπειρο», «Όσο μεγαλύτερη η γνώση, τόσο μικρότερο το εγώ, όσο μικρότερη η γνώση τόσο μεγαλύτερο το εγώ» και «σας ευχαριστώ βρήκα το αγαπημένο μου βιβλίο» ήταν μερικές από τις φράσεις που έγραψαν ορισμένοι από όσους παραβρέθηκαν.
«Όταν ανταλλάσεις ένα βιβλίο που το έχεις διαβάσει είναι σαν να μοιράζεσαι ένα κομμάτι του εαυτό σου με κάποιον άλλο, είναι πολύ σημαντικό που βρεθήκαμε σήμερα εδώ για να προσφέρουμε μέσα από αυτή τη δράση την αγάπη μας για τη γνώση» ανέφερε ο πρόεδρος της Equal Society Σπύρος Φρεμεντίτης στο καλωσόρισμά του.

Η ανταλλαγή βιβλίου με τον ευρηματικό τίτλο «βιβλιο…διαθέσεις» κατάφερε εκτός από τη διάθεση μεταχειρισμένων βιβλίων να προσφέρει και… καλή διάθεση χάρη στην προσπάθεια των εθελοντών της Equal Society να εξυπηρετήσουν τον κόσμο και χάρη στην προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Μαρία Ρούσσου που στήριξε από την πρώτη στιγμή τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Υποστηρικτές της δράσης ήταν οι χορηγοί επικοινωνίας Ράδιο Λευκάδα 88,4 η ηλεκτρονική ενημερωτική σελίδα MyLefkada.gr, το blog okoursaros.com και οι εφημερίδες «Τα νέα της Λευκάδας», «Λευκαδίτικος Λόγος» και «Lefkas News». Ουσιαστική επίσης υπήρξε η αρωγή της εταιρείας βιολογικού καφέ Organo Gold, των Ζαχαροπλαστείων «Σταύρακας» και του τυπογραφείου Dreamworx.

Το γραφείο της Equal Society θα το βρείτε στην Κεντρική πλατεία Λευκάδας ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε στο τηλέφωνο 26450 22578 και στην ιστοσελίδα www.equalsociety.gr

Ακολυθεί φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση της Δώρας Φούρου.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
Προηγούμενο άρθροΦωτιά σε σπίτι στο Βλυχό της Λευκάδας
Επόμενο άρθροΑΓΑ TAEKWON DO Ευκλέας: Διεθνές σεμινάριο και αγώνες στην Πρέβεζα