Αρχική Top Stories Εγκαίνια της Συλλογής παραδοσιακής Τέχνης του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας

Εγκαίνια της Συλλογής παραδοσιακής Τέχνης του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας

0

Εχέγγυο ειρήνης, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών, το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας εγκαινιάστηκε το 1962, ως μέρος των εκδηλώσεων για τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης οι οποίες διοργανώνονται στην πόλη της Λευκάδας ήδη από το 1955.

Εμπνευστής του ήταν ο Αντώνης Τζεβελέκης ο οποίος, ως Προέδρος του Συλλόγου Λευκαδίων Αθηνών και με τη βοήθεια της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών, την αρωγή του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Ορφεύς καθώς και άλλων παραγόντων του νησιού, ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, υλοποιώντας έτσι το όνειρό του  να «μεταμορφωθεί» η Λευκάδα σε κέντρο Λόγου, Τέχνης και Πολιτισμού.

Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει μέρος της συλλογής που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Φεστιβάλ και αποτελείται από αντικείμενα που έχουν άμεση σχέση με τις εκδηλώσεις του, δώρα των συμμετεχόντων χορευτικών συγκροτημάτων που καταδεικνύουν τη χώρα προέλευσής τους, καθώς και τμήμα της συλλογής Αντώνη Τζεβελέκη, η οποία δωρίστηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας από την κόρη του Ελίζα Τζεβελέκη.

Εκτός από τα αντικείμενα της συλλογής Τζεβελέκη, η αντικειμενική/υλική αξία των αντικειμένων αυτών (δώρων και ενθυμίων) δεν είναι απαραίτητα μεγάλη. Πρόκειται για ετερόκλητες προσφορές-καθώς προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες- με συμβολική σημασία, που αποκαλύπτουν τοπικές παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύεται η πολυπολιτισμική διάσταση του Φεστιβάλ η οποία αποτυπώνεται στην αλληλεπιδραστική σχέση των χωρών που συμμετέχουν, μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας και της ουσιαστικής πνευματικής ανταλλαγής.

Η συλλογή, σε διαδικασία τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης, παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά το 2012. Το εγχείρημα τέθηκε υπό την εποπτεία και το συντονισμό του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (συμπεριλαμβανομένης της τεκμηρίωσης, καθώς και της ψηφιοποίησης υλικού που αφορά τις Γιορτές Λόγου & Τέχνης) με αφορμή τον εορτασμό των πενήντα χρόνων του Φεστιβάλ. Ωστόσο, ο διαρκής εμπλουτισμός της με νέα αντικείμενα έκανε σαφή την ανάγκη για αναδιοργάνωση του υλικού, λαβάνοντας υπόψη την παράμετρο της «ανατροφοδότησης» της έκθεσης με νέα αποκτήματα, χάρη στην ετήσια πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. Με αίτημα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, το Τμήμα ΔΟΕΠΤΜ-κατεύθυνση Μουσειολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε τη μουσειολογική μελέτη (συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού και της μουσειογραφικής υλοποίησης). Το υλικό αναπτύσσεται σε ένα εικαστικό «αφήγημα», που αφήνει περιθώρια σκέψης και ανακάλυψης, μιας περιδιάβασης στο «πανηγύρι των λαών», όπως αυτό ενσαρκώνεται στο Φεστιβάλ. Ο υπομνηματισμός είναι εσκεμμένα στοιχειώδης, ώστε ο επισκέπτης να έχει την ευκαιρία να ενεργοποιήσει τη φαντασία του κυρίως μέσα από την περιήγηση, χωρίς την επιβεβλημένη συνθήκη της ειδικής γνώσης, αλλά με μια καθαρή πολυαισθητηριακή προσέγγιση.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες που φιλοξενούνται σε επτά αίθουσες:

Ενότητα 1η: «Συλλογή Αντώνη Τζεβελέκη» (Αίθουσα 1)

Ενότητα 2η: «Δώρα και προσφορές: κεραμικά, ξύλινα και μεταλλικά σκεύη» (Αίθουσα 2)

Ενότητα 3η: «Οι ενδυμασίες των λαών» (Αίθουσες 3-4-5)

Ενότητα 4η: «Συνάντηση Πολιτισμών» (Αίθουσα 6)

Ενότητα 5η: «Μουσικές του κόσμου» (Αίθουσα 7)

Τα αντικείμενα της έκθεσης, «χνάρια» της άυλης πολιτιστικής συνύπαρξης, στοιχειοθετούν τη βάση για την επιστημονική τεκμηρίωση ενός υλικού σε διαρκή ανατροφοδότηση, δημιουργώντας την προοπτική ενός Μουσείου που θα φιλοξενήσει την υπάρχουσα συλλογή αλλά και την εμπλουτισμένη εκδοχή της στο μέλλον.

Δρ Μαρία Βίγλη
Ιστορικός Τέχνης/Μουσειολόγος

Προηγούμενο άρθροΣυμμετοχή των αθλητών του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας σε σε δύο ημερίδες σε Κεφαλλονιά και Κέρκυρα
Επόμενο άρθρο3η Ανθοκηπευτική Έκθεση ΕΕΕΕΚ Λευκάδας