Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις 1η Ημέρα Επιστημονικού Συνεδρίου

1η Ημέρα Επιστημονικού Συνεδρίου

1
mt_gallery

IMG 4509

Σήμερα στις 5:15 η δεύτερη και τελευταία ημέρα.

Ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας με τίτλο «Κοινωνική διάρθρωση και πολιτιστικά ρεύματα στη Λευκάδα: διαχρονική θεώρηση»
Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδας και Ιθάκης, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεράσιμος Ζαμπέλης, ο οποίος και διάβασε το χαιρετισμό του Μητροπολίτη κκ. Θεόφιλου και ο Δήμαρχος Λευκάδας και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας κ. Κώστας Αραβανής.

Στη συνέχεια ο συντονιστής κ. Χαράλαμπος Μελετιάδης έδωσε το λόγο στους εισηγητές της πρώτης ημέρας να αναπτύξουν τη θεματολογία τους. Ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κ. Αναστάσιος Γαζής, αναφέρθηκε στην πολυσχιδή δράση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας μέσα από μια αναδρομή στο χρόνο φτάνοντας μέχρι και στις τωρινές του δράσεις. Ο προϊστάμενος των ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Πρέβεζας και Διδάκτωρ Ιστορίας, κ. Σπύρος Σκλαβενίτης αναφέρθηκε στην εξέγερση των χωρικών της Λευκάδας το 1819 προσκομίζοντας, βάσει της δικής του έρευνας, νέα στοιχεία. Για το ίδιο θέμα παρενέβη ο κ. Σπύρος Φλογαΐτης κάνοντας τις δικές του επισημάνσεις. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συντονιστής, κ. Χαράλαμπος Μελετιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου ο οποίος ανέπτυξε την εισήγησή του «Το άρθρο 21 του Κρητικού Συντάγματος (1899) και ο Θ. Ν. Φλογαΐτης». Τελευταίος εισηγητής της βραδιάς ο Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, τ. Αντιπρύτανης, κ. Γεώργιος Κοντογιώργης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Ζαμπέλιο και το ζήτημα της ελληνικής συνέχειας.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας ο Δήμος Λευκάδας τίμησε για το επιστημονικό του έργο τον ιστορικό Σπύρο Λουκάτο. Ο κ. Λουκάτος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και την τιμητική πλακέτα παρέλαβε εκ μέρους του ο κ. Παύλος Καρούσος, ο οποίος διάβασε και ένα μήνυμα του τιμώμενου. Την απονομή έκανε ο Δήμαρχος Λευκάδας αφότου ο κ. Μελετιάδης παρουσίασε την αντιστασιακή του δράση στην Κεφαλλονιά και το μετέπειτα πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο του Σπύρου Λουκάτου.

Σήμερα, Σάββατο 30 Νοεμβρίου, οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 5:15 το απόγευμα καθώς πέραν των ομιλιών που περιλαμβάνονται στο τελικό πρόγραμμα του επιστημονικού συνεδρίου θα αναγνωστούν τελικά και οι ομιλίες της κ. L. Belοusova, Υποδιευθύντριας του Κρατικού Αρχείου του Νομού της Οδησσού και του πρόσφατα θανόντος Διδάκτορα ΕΜΠ, Ιστορικού κ. Αντώνη Παπαναστασόπουλου.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
Προηγούμενο άρθροΑναβολή συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων
Επόμενο άρθροΤο Λιμενικό για την σύλληψη του δολοφόνου του Μαρίνου Ζαμπάτη