Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Απόφαση του Δ.Σ. για τις επιχορηγήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων

Απόφαση του Δ.Σ. για τις επιχορηγήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων

0
fel-orfeas

fel-orfeas

Διαβάστε το πρακτικό της συνεδρίασης.

ΘΕΜΑ 1ο της ηµερήσιας διάταξης της αρ. 13/13 Συνεδρίασης του ∆.Σ.

Απόφαση ∆.Σ. για έγκριση επιχορήγησης Πολιτιστικών Συλλόγων.

Εισηγητής: Γαζής Αναστάσιος, Αντιδήµαρχος.

Ο Αντιδήµαρχος κ.Αναστάσιος Γαζής, εισηγούµενος το θέµα, είπε στο ∆.Σ.:

1)Σύµφωνα µε το άρθρο 202 παρ. 1 του Ν. 3463/2006 (∆ΚΚ) µε απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου είναι δυνατή η παροχή χρηµατικών επιχορηγήσεων σε νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου, περιλαµβανοµένων και των εκκλησιαστικών, σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους που έχουν την έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων του ∆ήµου, σε τοπικά παραρτήµατα οργανώσεων πανελλήνιας δράσης, που αναπτύσσουν κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα καθώς και σε πρωτοβάθµιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζοµένων στους οικείους ∆ήµους για την πραγµατοποίηση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

2) Σύµφωνα µε το άρθρο 94 του Ν. 3852 /2010, προστίθενται αρµοδιότητες στο άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα ∆ήµων και Κοινοτήτων υπο τον τοµέα στ΄(Παιδείας, Πολιτισµού και Αθλητισµού) στο οποίο αναφέρεται: «Η επιχορήγηση φορέων που αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες στη χωρική αρµοδιότητα του ∆ήµου, καθώς και όσων συµβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή του, ύστερα από απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου που λαµβάνεται µε πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των µελών του».

1) Ο Μουσικοφιλολογικός ΄Οµιλος ΟΡΦΕΥΣ Λευκάδας ,µε την αριθ. 165/13-5-2013 αίτησή του ,αιτείται την επιχορήγηση του ∆ήµου Λευκάδας για την διοργάνωση των εκδηλώσεων του καλοκαιριού µε προϋπολογιζόµενη δαπάνη ποσού 4.800€ όπως αναλυτικά αναφέρεται στην ανωτέρω αίτησή του.
2)O Πολιτιστικός Σύλλογος Νυδριού και Περιχώρων ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ µε την αριθ 167/13-5- 2013 αίτησή του, αιτείται την επιχορήγηση του ∆ήµου Λευκάδας για την διοργάνωση των εκδηλώσεων του καλοκαιριού µε προϋπολογιζόµενη δαπάνη ποσού 5.000€ όπως αναλυτικά αναφέρεται στην ανωτέρω αίτησή του.
3) Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικιάνας Λευκάδας « ΟΙ ΣΚΑΡΟΙ» µε την αριθ. 170/15-5-2013 αίτησή του ,αιτείται την επιχορήγηση του ∆ήµου Λευκάδας για την διοργάνωση των εκδηλώσεων του καλοκαιριού µε προϋπολογιζόµενη δαπάνη ποσού 17.500€ όπως αναλυτικά αναφέρεται στην ανωτέρω αίτησή του.
4)Η Φιλαρµονική Εταιρία Λευκάδας µε την αριθ. 8783/4-4-2013 αίτησή της, αιτείται την επιχορήγηση του ∆ήµου Λευκάδας για την συµµετοχή της στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ∆ήµος Λευκάδας όπως αναλυτικά αναφέρονται στην αίτησή της.

Προτείνουµε λοιπόν την συνδιοργάνωση και εφέτος των ανωτέρω εκδηλώσεων όπως ανωτέρω περιγράφονται και την επιχορήγηση από το ∆ήµο
1)Του Μουσικοφιλολογικού Οµίλου «ΟΡΦΕΥΣ» Λευκάδας για την διοργάνωση των Εκδηλώσεων που αναφέρονται στην αίτησή του µε το ποσό των 1.000,00€
2)Του Πολιτιστικού Συλλόγου Νυδριού και Περιχώρων «ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ» για την διοργάνωση των Εκδηλώσεων που αναφέρονται στην αίτησή του µε το ποσό των
1.000,00€
3)Του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικιάνας Λευκάδας « ΟΙ ΣΚΑΡΟΙ» για την διοργάνωση των Εκδηλώσεων που αναφέρονται στην αίτησή του µε το ποσό των 1.000,00€
4)Την Επιχορήγηση της Φιλαρµονικής Εταιρίας Λευκάδας (έτος ιδρύσεως 1850) µε το ποσό των 3.500,00€ για τη συµµετοχή της στις εκδηλώσεις του ∆ήµου.

Ξ.ΒΕΡΓΙΝΗΣ: Θα πρέπει να υπάρχει επιτροπή αξιολόγησης των αιτηµάτων όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων. Κάνω πρόταση να µας δοθεί από το ∆.Σ. ποιο ποσό είναι διαθέσιµο, να µαζευτούν τα αιτήµατα όλων των Συλλόγων και να οριστεί προθεσµία κατάθεσης των αιτηµάτων.

Κ.∆ΡΑΚΟΝΤΑΕΙ∆ΗΣ: Είχαµε πει ότι µέσα στο πρώτο τρίµηνο κάθε έτους θα έρχονται οι αιτήσεις µε βάση τις οποίες ο κάθε Σύλλογος θα καταθέτει το αίτηµα της εκδήλωσης- δραστηριότητας και µια επιτροπή από το ∆.Σ. θα φέρνει ολοκληρωµένη εισήγηση και αξιοκρατική στο ∆.Σ.

Η Φ.Ε.Λ. έχει µία ιδιαιτερότητα γιατί συµµετέχει στις Υπηρεσίες του ∆ήµου όλο το έτος. Θα πρέπει να έρθει ολοκληρωµένη και συγκεκριµένη εισήγηση στο ∆.Σ. Αυτά τα ποσά ως λογική δεν τα δεχόµαστε. Στο επόµενο ∆.Σ. να έρθει εισήγηση µε βάση συγκεκριµένα κριτήρια αξιολόγησης συνολικά, ώστε να είµαστε δίκαιοι και αποτελεσµατικοί.

Γ.ΑΡΑΒΑΝΗΣ:Οι µοµφές έχουν βάση, δεν είναι τρόπος λειτουργίας αυτός. Υπάρχει αίτηµά µας να γίνει µια µεγάλη συζήτηση στο ∆.Σ. για τον πολιτισµό. Τη σηµερινή εισήγηση δεν θα την ψηφίσουµε. Επίσης, το ζήτηµα της Φ.Ε.Λ. πρέπει να το δούµε ξεχωριστά. Πρότασή µας είναι να ετοιµαστεί µια εισήγηση στο ∆.Σ. για συζήτηση σχετικά µε τον Πολιτισµό, στην οποία θα περιλαµβάνεται και υποεισήγηση για τη χρηµατοδότηση.

Μ.ΝΙΚΗΤΑΚΗΣ: Έχουν δίκιο οι προηγούµενοι οµιλητές για τα κριτήρια που πρέπει να υπάρχουν ώστε οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να επιχορηγούνται αξιοκρατικά.

Ε.ΖΟΥΡΙ∆ΑΚΗΣ: Όλοι οι Σύλλογοι έχουν ανάγκη και είναι αρκετοί Σύλλογοι που έχουν να παρουσιάσουν σηµαντικό έργο.

Β.ΣΤΡΑΓΑΛΙΝΟΣ: Οι Σύλλογοι και τα Σωµατεία έπρεπε και πρέπει να στηρίζονται στη βάση του εθελοντισµού.

Β.ΜΕΛΑΣ: Συµφωνώ ότι πρέπει να γίνεται προγραµµατισµός και να δίνονται προτεραιότητες και νοµίζω µια επιτροπή αξιολόγησης από το ∆.Σ. θα δηµιουργούσε καλύτερες προϋποθέσεις.

Ζ.ΣΚΙΑ∆Α: Ο Νόµος είναι σαφέστατος για την επιχορήγηση των Πολιτιστικών Σωµατείων και προβλέπει επιχορηγήσεις για δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο στον ΟΡΦΕΑ, όσο και στη Φ.Ε.Λ. κατασκεύασε κτίρια για τη στέγασή τους. Τα χρήµατα, όπως γνωρίζετε, είναι περιορισµένα και οι δυνατότητες µικρές. Σύµφωνα µε τα αιτήµατα των Σωµατείων η κατανοµή είναι δίκαιη.

Σ.ΒΛΑΧΟΣ: Η µοναδική µορφή αντίστασης που έχει παραµείνει είναι αυτοί οι Σύλλογοι και θα πρέπει να τους βοηθήσουµε.

Α.ΓΑΖΗΣ: Εγώ αυτά τα χρήµατα έχω να διαχειριστώ, αυτή την πρόταση φέρνω. Για λόγους ευθιξίας αποσύρω την πρόταση για χρηµατοδότηση του Αλέξανδρου Νυδρίου µε 1.000 ευρώ.

Ε.ΖΟΥΡΙ∆ΑΚΗΣ: Να µην αποσυρθεί η πρόταση για τον Αλέξανδρο Νυδρίου, να µπει σε ψηφοφορία.

Τίθεται σε ψηφοφορία η εισήγηση, όπως διαµορφώθηκε από τον κ.Γαζή (µε την απόσυρση της πρότασης για χρηµατοδότηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Νυδριού και περιχώρων “ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ” µε το ποσό των 1.000 ευρώ).

Υπέρ ψήφισαν 14 ∆ηµοτικοί Σύµβουλοι, οι κ.κ. Α.Αραβανής, Σ.Αραβανής,
Π.Γιαννούτσος, Ν.Βικέντιος, Σ.Ρόκκος, Ζ.Σκιαδά, Ελ.Αραβανής, Ν.Πεντεσπίτης, Π.Σούνδιας,
Φ.Σώλος, Ε.Ζουριδάκης, Α.Γαζής, Ι.Καρτάνος, Β.Γεωργάκης.

Στη συνέχεια ετέθη σε ψηφοφορία η παρακάτω κοινή πρόταση των κ.κ.Κ.∆ρακονταειδή, Ξ.Βεργίνη, Γ.Αραβανή: “Στο επόµενο ∆.Σ. µε συγκεκριµένα κριτήρια να έρθει ολοκληρωµένη πρόταση αξιολόγησης και χρηµατοδότησης όλων των πολιτιστικών σωµατείων”.

Η πρόταση αυτή έλαβε 12 ψήφους, των κ.κ. Γ.Αραβανή, Σ.Βλάχου, Γ.Φίλιππα, Ν.Μπραντζουκάκη, Κ.∆ρακονταειδή, Μ.Νικητάκη, Γ.Μαργέλη, ∆.Γαβρίλη, Α.Καββαδά, Ξ.Βεργίνη, Β.Στραγαλινού, Β.Μελά.

Μετά τα παραπάνω και διαλογική συζήτηση, το ∆.Σ. αφού έλαβε υπόψη του την παραπάνω εισήγηση, όπως διαµορφώθηκε από τον κ.Γαζή,

Κατά πλειοψηφία αποφασίζει
Α) Εγκρίνει την συνδιοργάνωση εκδηλώσεων όπως ανωτέρω περιγράφονται και την επιχορήγηση από το ∆ήµο
1)Του Μουσικοφιλολογικού Οµίλου «ΟΡΦΕΥΣ» Λευκάδας για την διοργάνωση των Εκδηλώσεων που αναφέρονται στην αίτησή του µε το ποσό των 1.000,00€
2)Του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικιάνας Λευκάδας « ΟΙ ΣΚΑΡΟΙ» για την διοργάνωση των Εκδηλώσεων που αναφέρονται στην αίτησή του µε το ποσό των 1.000,00€
3)Την Επιχορήγηση της Φιλαρµονικής Εταιρίας Λευκάδας (έτος ιδρύσεως 1850) µε το ποσό των 3.500,00€ για τη συµµετοχή της στις εκδηλώσεις του ∆ήµου.
Β) ∆ιαθέτει πίστωση ποσού 5.500 € σε βάρος του Κ.Α. 00-6735 των εξόδων του προϋπολογισµού οικονοµικού έτους 2013, για να δοθεί στους παραπάνω πολιτιστικούς συλλόγους και σωµατεία.

Η απόφαση αυτή πήρε αρ. 158/13.

Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ

Προηγούμενο άρθροBalkan June Festival 2013
Επόμενο άρθροΗμερίδα για τη λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου Ψυχικής Υγείας