Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Φωτεινός: Εγκαίνια 4ης Έκθεσης Παραδοσιακών Προϊόντων και Γιορτή Λαδόπιτας

Φωτεινός: Εγκαίνια 4ης Έκθεσης Παραδοσιακών Προϊόντων και Γιορτή Λαδόπιτας

10527464 10202847986864776 3223154683530842763 n

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του Θανάση Κατωπόδη.

Την Τρίτη 5.8.2014 πραγματοποιήθηκαν στα Λαζαράτα τα εγκαίνια της Έκθεσης Παραδοσιακών Προϊόντων και Ειδών Λαϊκής Τέχνης και η γιορτή λαδόπιτας που διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφακιωτών «Φωτεινός».

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου το κοινό καλωσόρισε η νέα Πρόεδρος, κ. Έμυ Κτενά, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Αυγούστου ενώ έκανε μια σύντομη αναφορά στην παρασκευή της λαδόπιτας όσο οι Σφακισάνες ανακάτευαν το χαλβά. Αρκετοί ήταν οι επισκέπτες που ήθελαν να φωτογραφίσουν τη διαδικασία από κοντά αλλά και να βοηθήσουν στην παρασκευή της. Τα κορίτσια του «Φωτεινού» με τις παραδοσιακές φορεσιές φίλεψαν τον κόσμο που είχε γεμίσει την πλατεία των Λαζαράτων με χαλβά και λαδόπιτα.

Στη συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν απέναντι από την πλατεία, στο χώρο όπου φιλοξενείται η 4η Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων και Ειδών Λαϊκής Τέχνης. Τα εγκαίνια τέλεσε ο π. Παναγιώτης Λάζαρης.

Στην έκθεση φιλοξενείται μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, όλα προερχόμενα από τη Λευκάδα. Κεντήματα, υφαντά, ξυλόγλυπτες δημιουργίες, παραδοσιακά γλυκίσματα κι εδέσματα, αρωματικά φυτά, φακές Εγκλουβής, κρασιά, ούζο, αλλά και κοσμήματα και άλλες δημιουργίες για τη γυναίκα έχουν πάρει τη θέση τους στους πάγκους του «Φωτεινού».

Στην έκθεση, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, φιλοξενούνται αντικείμενα λαογραφικής αξίας. Ένας αργαλειός, μια πινακωτή, ένα σκαφίδι, μια μηχανή προβολής κινηματογραφικών ταινιών, λευκαδίτικες φορεσιές και άλλα αντικείμενα δωρεών προς τον «Φωτεινό» περιμένουν να σας ταξιδέψουν σε περασμένες δεκαετίες.

Στην έκθεση μπορείτε να βρείτε ακόμα βιβλία συλλεκτικών εκδόσεων και άλλο οπτικοακουστικό υλικό που αναφέρονται στην ιστορία, στη λαογραφία και στην παράδοση των Σφακιωτών και της Λευκάδας καθώς και να δείτε τις αναμνηστικές πλακέτες και τα δώρα που έχει δεχθεί ο «Φωτεινός» στην πολύχρονη παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Δίπλα από τον εκθεσιακό χώρο τα μέλη του «Φωτεινού» έχουν ζωγραφίσει και διακοσμήσει ένα μικρό και όμορφο καφενείο, όπου μπορείτε να ξαποστάσετε.

Η 4η Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων και Ειδών Λαϊκής Τέχνης θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 25 Αυγούστου, καθημερινά 19:00-23:00. Αξίζει να την επισκεφθείτε τόσο για την ποικιλία και τον «πλούτο» των εκθεμάτων όσο και για να στηρίξετε την μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια του «Φωτεινού».

Ειρήνη Βονιτσάνου

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο του Θανάση Κατωπόδη από τη βραδιά των εγκαινίων.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1