Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Λευκαδίτης ο νικητής της Γκιόστρας της Ζακύνθου

Λευκαδίτης ο νικητής της Γκιόστρας της Ζακύνθου

0

DSC_0641 (1) copy

Με κάθε επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος, ένα από τα παλιότερα δρώμενα της Ζακύνθου, η Γκιόστρα, η μοναδική που πραγματοποιείται στον ελληνικό χώρο. Μια τριήμερη διοργάνωση μέσω της οποίας αναβίωσαν οι ξεχασμένες έννοιες του ελληνισμού και του πολιτισμού. Η μαζική συμμετοχή ελλήνων και ξένων επισκεπτών επιβεβαίωσαν τον πανευρωπαϊκό και πανιόνιο χαρακτήρα της.
Οι ιππικοί αγώνες της Γκιόστρας ένωσαν τη Ζάκυνθο με τα Ιόνια Νησιά και την Ιταλία, (Σουλμόνα και Σαν Μαρίνο). Πρόκειται για μια γιορτή, η οποία συνδέεται άμεσα με τις παραδόσεις του νησιού μας, τις σύγχρονες ανάγκες και με την επικοινωνία με όσον το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και τόπους.
Μια διοργάνωση που έχει πια κερδίσει με το σπαθί της τη θέση που της αξίζει στο πολιτιστικό και όχι μόνο γίγνεσθαι της Ζακύνθου. Η “Γκιόστρα” ανέδειξε και πάλι το νησί μας, αναβιώνοντας στιγμές σημαντικές από την πολύμορφη ιστορία μας. Για μια ακόμα φορά έγινε ο πρεσβευτής του πολιτισμού μας και αποτέλεσε την πιο καλή διαφήμιση για τον τουρισμό μας.

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη παρέλαση όπου ξεκίνησε από το πλάτωμα των Αγίων Σαράντα και μέσω της Αλ. Ρώμα και της Ελ. Βενιζέλου, κατέληξε στη Στήλη των Πεσόντων όπου πραγματοποιήθηκε η διεξαγωγή των πανάρχαιων έφιππων αγώνων, στους οποίους οι συμμετέχοντες διεκδικούσαν το έπαθλο, όπου ήταν ένα αργυρό σπαθί, για τον πρώτο νικητή και τιμή μιας γυναίκας, προς χάριν της οποίας αγωνίζονταν. Νικητής αναδείχθηκε η Λευκάδα για την οποία αγωνίστηκε ο Διονύσης Τσουράκης. Μετά τη βράβευση του νικητή, ακολούθησε η νικητήρια πομπή του, ενώ οι αντιπροσωπείες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και έκαναν επιδείξεις.

DSC_02271

Η παιδική “Γκιόστρα”
Το Σάββατο, ήταν η μέρα των παιδιών. Με τους σαλπιγκτές και τους τυμπανιστές μπροστά, άρχισε η απογευματινή παρέλαση της παιδικής “Γκιόστρας”. Παιδιά κάθε ηλικίας ντυμένα με κοστούμια Ενετικής εποχής, παρέλασαν από τους Αγίους Σαράντα μέχρι την Στήλη των Πεσόντων. Εκεί μπροστά στην επιτροπή των αγώνων, οι λιλιπούτειοι ιππότες, διαγωνίστηκαν με τα κοντάρια τους στο αγώνισμα του κρίκου. Ο μεγάλος νικητής που ήταν ο Νικόλαος Παπαδάτος από την “Γκιόστρα” χρίστηκε ιππότης από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Αγίου Μαρίνου. Νωρίτερα μικρούς και μεγάλους μάγεψε η επίδειξη με τα γεράκια και τους γύπες στην οποία συμμετείχε και το κοινό.

DSC_0148

Πανηγυρική Συνεδρίαση
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιο για την υποδοχή των εκπροσώπων των Δήμων της Σουλμόνα και του Σαν Μαρίνο, καθώς και των εκπροσώπων των Ιονίων Νήσων, που έλαβαν μέρος στο δρώμενο της Γκιόστρας. Έτσι, στο νησί μας για μια ακόμη χρονιά βρέθηκε ο εκπρόσωπος του Δήμου Σουλμόνας, Τσεζάρε Σαλβατόρε, καθώς και ο πρόεδρος της «Γκιόστρα Καβαλαρέσκα ντι Σουλμόνα», Μαουρίτσιο Αντονίνι. Επίσης, ο πρόεδρος της «Σιεστιέρε Πόρτα Γιαπάσερι», Αντόνιο Τσίνκουε. Ο εκπρόσωπος του Δήμου του Καστέλο Ντι Σεραβάλε, Ρομπέρτο Ερκολάνι, καθώς και ο πρόεδρος της Ομάδας «Φαντσιούλι ντελά Κόρτε ντι Ολνάνο και Κομπάγνια ντελ Ιστρίτσε», Πατρίτσιο Μενικούτσι.Στην πανηγυρική αυτή συνεδρίαση ήταν η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας, κ. Λίζα Αλεξάκη, η εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων Κεφαλονιάς, Βενετία Παπαλενδράτου, η εκπρόσωπος του Κυθηραικού Συνδέσμου, κ. Λίτσα Γαλανάκη, και ο Αντιπρόεδρος του «Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Ορφεύς Λευκάδας, κ. Χρήστος Προδρομίτης. Όλοι τους υπέγραψαν στο ειδικό βιβλίο συνεδριάσεων. Υπήρξε ανταλλαγή δώρων, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου και η Χορωδία «Φιόρο του Λεβάντε».

Ένα Επτανησιώτικο γλέντι
Η μεγάλη γιορτή άρχισε το απόβραδο της Παρασκευής έξω απο το Δημαρχείο, όπου έγινε η έπαρση των σημαιών για να τιμηθούν οι συμμετέχουσες χώρες. Η Ελληνική, γιά τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και τα Κύθηρα. Η Ιταλική, γιά τη Σουλμόνα, την γραφική πόλη του Αμπρούτσο. Του Αγιου Μαρίνου, του κρατιδίου της Ιταλίας που δημιουργήθηκε το 301 και κατάφερε να μένει ανεξάρτητο και υποδειγματικά δημοκρατικό. Από νωρίς τα συγκροτήματα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για ν” αναβιώσουν την Γκιόστρα και το λαϊκό γλέντι που έστηναν οι ποπολάροι και οι χωρικοί, μέχρι να ρθει η ώρα των αγώνων που θα έκαναν οι αριστοκράτες του »λίμπρο ντ” όρο».
Με μπροστάρηδες τα λάβαρα των πόλεων, η γιορτή μεταφέρθηκε μπροστά από την Στήλη των Πεσόντων, όπου έγινε η προκήρυξη της Γκιόστρας. Εκεί η οικοδέσποινα Ζάκυνθος με το “Φιόρο του Λεβάντε” ξεκίνησε το γλέντι με τοπικούς χορούς στη συνέχεια η εντυπωσιακή αντιπροσωπεία της Κέρκυρας, ξεκίνησε το γλέντι με κέφι και μπρίο που μόνο οι Κερκυραίοι διαθέτουν. Ακολούθησαν τα Τσιριγώτικα, από την αντιπροσωπεία των Κυθήρων, του νησιού της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης. Σειρά πήρε το Αργοστόλι που ξεφάντωσε Κεφαλονίτικα κι έπειτα ήρθε η σειρά της Λευκάδας.

Πηγή: imerazante.gr

Προηγούμενο άρθροΗμέρες Λευκάδιου Χέρν: Εργαστήρι γνωριμίας με την ιαπωνική γλώσσα
Επόμενο άρθροΈκθεση παιδικής ζωγραφικής του Συλλόγου Φίλων Ζωγραφικής & Αγιογραφίας