Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη στην Αθήνα

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη στην Αθήνα

0
Jag visar boken

Jag visar boken

Ούλοφ Πάλμε, Η πολιτική είναι θέμα αρχών.

Την 21 Απριλίου και ώρα 11 το πρωί, θα γίνει η παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου
ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΡΧΩΝ

Χώρος : Θέατρο του Ιδρύματος ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Διεύθυνση : Πειραιώς 206 ώρα 11 π.μ.
Ημερ. 21η Απριλίου 2013

Απαραίτητη προυπόθεση είναι η κράτηση θέσεων διότι απαγορεύονται οι όρθιοι.
Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο του Ιδρύματος “Μιχάλης Κακογιάννης” : 210 2418579, Δευ-Παρ:11:00- 14:00

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Γιώργο Λογοθέτη, η ημερομηνία 21 Απριλίου έχει άμεση σχέση με τον Ούλοφ Πάλμε. Και αυτό διότι ο αείμνηστος Σουηδός Πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους πολιτικούς από όλα τα σουηδικά κόμματα που στήριξαν τον αγώνα για την Δημοκρατία στην Ελλάδα την περίοδο της χούντας.
«Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να τιμήσουμε την μνήμη του Πάλμε αλλά και την φίλη χώρα της Σουηδίας» τονίζει ο Γιώργος Λογοθέτης.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο πρόεδρος του Ιδρύματος ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ κ. Pierre Schori που θα έρθει στην Αθήνα ειδικά για την εκδήλωση. Ο κ. Schori ήταν ο πλέον στενός συνεργάτες του Πάλμε. Διετέλεσε ευρωβουλευτής, Υπουργός, εκπρόσωπος της Σουηδίας στον ΟΗΕ, με σημαντική δράση στα πλαίσια της Σουηδικής Επιτροπής για την Δημοκρατία στην Ελλάδα και η παρουσία του θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Σουηδίας. Να σημειωθεί ότι αν και στην Σουηδία έχουν εκδοθεί πάνω από 10 βιβλία, η ελληνική έκδοση είναι η πρώτη εκτός Σουηδίας.
Εκτός από μεγάλος πολιτικός, ο Ούλοφ Πάλμε ήταν θερμός φίλος της Ελλάδας. Αγαπούσε ιδιαίτερα την Κρήτη όπου και συνήθιζε να κάνει διακοπές. Γι αυτό και φίλοι από την Κρήτη πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν Σύλλογο με το όνομα ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ ! Μετά το θάνατο του Πάλμε, ένα από τα πιο συνταρακτικά γεγονότα που συγκίνησαν την σουηδική κοινή γνώμη ήταν ένα βίντεο από την Κρήτη. Όταν η τραγική είδηση έφτασε στην Κρήτη, οι μοιρολογίστρες του χωριού Μοχός έκλαψαν για τον χαμό του Πάλμε, όπως το θέλει η κρητική παράδοση. Και ήταν αυτές οι εικόνες που βοήθησαν τον απλό σουηδό πολίτη να συνειδητοποιήσει τι έχασαν όχι μόνο οι Σουηδοί, αλλά όλοι οι καταπιεζόμενοι σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Με βάση τα παραπάνω ο Γιώργος Λογοθέτης καλεί τους Λευκαδίτες και τους φίλους τους στην εκδήλωση και τονίζει :

«Η παρουσία σας θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθειά μας ώστε με την βοήθεια της πολύτιμης κληρονομιάς του Ούλοφ Πάλμε, να μεταδώσουμε Αισιοδοξία αυτή την δύσκολη περίοδο που η χώρα μας δοκιμάζεται…»

Η εκδήλωση υλοποιείται,
Με την στήριξη :
Του Ιδρύματος OLOF PALME με έδρα την Στοκχόλμη,
Της Βουλής των Ελλήνων
Της Σουηδικής Πρεσβείας
και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης,

Συμμετέχουν :
Η Παιδική Χορωδία «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΥΠΑΛΔΟΣ»
Ο Σύλλογος ΦΙΛΩΝ ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ
Ομάδα Εθελοντών με τον Χάρη Μακρυγιώργο, Νίκο Βερνίκο (π. υφυπουργό) και Τάσο Μπιρσίμ
Ο εκδοτικός οίκος ΑΛΔΕ

Πρόγραμμα :

– Χαιρετισμοί.
– Κύριος ομιλητής : Ο κ. Pierre Schori, πρόεδρος του Ιδρύματος OLOF PALME , π. Ευρωβουλευτής, π. Υπουργός, Πρέσβης της Σουηδίας στον ΟΗΕ και στενός συνεργάτης του Ούλοφ Πάλμε.
– Προβολή βίντεο με ρεπορτάζ για την δολοφονία του Πάλμε στην Σουηδική Τηλεόραση.
– Ο Πάλμε μιλάει για τις πολιτικές του θέσεις.
– Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για τον φίλο του Ούλοφ Πάλμε
– Αφήγηση κειμένων από το βιβλίο.
– Μουσικό πρόγραμμα υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Τυπάλδου.

Είσοδος ελεύθερη.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο :
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΔΕ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 43,
10681, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210 3828464
fax: 210 3828464
E-MAIL: aldeker@gmail.com

Πληροφορίες :
Γιώργος Λογοθέτης
2310 454902 6946003661
logothetis.georgios@gmail.com

«Η υλοποίηση των πολιτικών ιδεών αφορά όλους.
Αν η πολιτική αφεθεί στους πολιτικούς, η πολιτική πεθαίνει και η κοινωνία μένει μετέωρη. Αν σταματήσουμε να είμαστε οραματιστές, χάνεται η ηθική και η ιδεολογική μας δύναμη»
Ούλοφ Πάλμε

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ο συγγραφέας Γιώργος Λογοθέτης
ο Σύλλογος ΦΙΛΩΝ ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ
και ο εκδοτικός οίκος ΑΛΔΕ
σας προσκαλούν στην εκδήλωση που οργανώνεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης προς τιμήν του αείμνηστου Σουηδού Πολιτικού ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ

Χώρος : Θέατρο του Ιδρύματος ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Διεύθυνση : Πειραιώς 206 ώρα 11 π.μ.
Ημερ. 21η Απριλίου 2013

Στην εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου :
ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΡΧΩΝ
του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Λογοθέτη.

Κύριος ομιλητής : Ο κ. Pierre Schori, πρόεδρος του Ιδρύματος OLOF PALME , π. Ευρωβουλευτής, π. Υπουργός, Πρέσβης της Σουηδίας στον ΟΗΕ και στενός συνεργάτης του Ούλοφ Πάλμε.

Πρόγραμμα :

Χαιρετισμοί.
Προβολή βίντεο με ρεπορτάζ για την δολοφονία του Πάλμε στην Σουηδική Τηλεόραση.
Ο Πάλμε μιλάει για τις πολιτικές του θέσεις.
Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για τον φίλο του Ούλοφ Πάλμε
Αφήγηση κειμένων από το βιβλίο.
Μουσικό πρόγραμμα υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Τυπάλδου.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο :
ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 43,10681, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210 3828464 fax: 210 3828464
E-MAIL: aldeker@gmail.com
Γιώργος Λογοθέτης 2310 454902 6946003661
logothetis.georgios@gmail.com www.theodorakisstory.gr

Να σημειωθεί ότι ο Ούλοφ Πάλμε ήταν προσωπικός φίλος του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Γιώργος Λογοθέτης έχει γράψει και την βιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο :
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Για πληροφορίες : τηλ. 210 3418550 6946003661
http://www.mcf.gr/el/foundation/cultural_centre/theatre_2_floor/
http://www.mcf.gr/ http://www.mcf.gr/el/foundation/

Στο βιβλίο ο συγγραφέας, ως δημοσιογράφος στην κρατική Σουηδική Τηλεόραση, γνώρισε από κοντά τον Πάλμε, καταθέτει προσωπικές μαρτυρίες για την προσωπικότητα, τις πολιτικές θέσεις και τα οράματα του Ούλοφ Πάλμε.

Η παρακάτω βιβλιοκριτική δημοσιεύτηκε στο Λέξημα

Μια πολιτική βιογραφία του μεγάλου φιλέλληνα σουηδού πολιτικού

Μετά την αυτοβιογραφία του Τζην Γουάιλντερ «Φίλα με σαν ξένος» οι εκδόσεις ΑΛΔΕ εκδίδουν μια βιογραφία, την βιογραφία του Ούλοφ Πάλμε, γραμμένη από τον Γιώργο Λογοθέτη. Ο Γιώργος Λογοθέτης σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δημοσιογραφία στη Σουηδία, και εργάστηκε στην σουηδική τηλεόραση, από όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον Πάλμε.
Ήξερα ότι ο Πάλμε ήταν ένας χαρισματικός πολιτικός που πολύ στήριξε τους έλληνες κατά τη διάρκεια της επταετίας, όμως αγνοούσα το μέγεθος της προσωπικότητάς του· και έμεινα κυριολεκτικά έκπληκτος διαβάζοντας αυτή τη βιογραφία.
Η βιογραφία, όπως αναφέρεται σε λεζάντα του εξωφύλλου, είναι πολιτική. Ο Λογοθέτης επικεντρώνεται κυρίως σε επεισόδια που σχετίζονται με την πολιτική του σταδιοδρομία, αλλά όχι μόνο· παραθέτει και επεισόδια που δείχνουν το ήθος του ανδρός. Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο που, όντας φοιτητής στην Αμερική, σε ένα λεωφορείο κάθεται προκλητικά στις πίσω θέσεις που ήταν για τους μαύρους και όχι στις μπροστινές που ήταν για τους λευκούς, με κίνδυνο να προκαλέσει την οργή της Κου Κλουξ Κλαν.
Ως υπότιτλο στο έργο του ο Λογοθέτης παραθέτει τη ρήση του Πάλμε ότι «Η πολιτική είναι θέμα αρχών». Όμως αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το ήθος και όχι οι αρχές. Δεν ήταν εξάλλου ο μόνος ηγέτης που καταδίκασε εξίσου τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Βιετνάμ και την σοβιετική επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία. Και, όπως φαίνεται, το ήθος του Πάλμε δεν ήταν μόνο προσωπικό, ήταν ένα ήθος που διαπερνούσε την πολιτική ζωή της Σουηδίας. Το ηθικό ανάστημα ήταν προαπαιτούμενο για μια επιτυχημένη πολιτική καριέρα. Ο Λογοθέτης παραθέτει τη σημείωση που έγραψε στο ημερολόγιό του ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και πρωθυπουργός της Σουηδίας Τάγγε Ερλάντερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον νεαρό Πάλμε, ηγέτη του φοιτητικού κινήματος: «Είναι πολύ έξυπνος. Θα έχει όμως τις ηθικές αντιστάσεις που χρειάζεται ένας πολιτικός;» (σελ. 66).
Η πολιτική στη Σουηδία στηριζόταν στη συναίνεση για το καλό της χώρας και δεν απέβλεπε στην εξασφάλιση των μικροπολιτικών συμφερόντων. Αξίζει να παραθέσουμε το παρακάτω απόσπασμα.
«Για να κατανοήσουμε την απόσταση που χωρίζει τους Έλληνες πολιτικούς από τους Σουηδούς, αξίζει να αναφέρουμε μια δήλωση του υπουργού οικονομικών της Σουηδίας Anders Borg που ανήκει στο δεξιό κόμμα. Αν και είναι ομοϊδεάτης του Αντώνη Σαμαρά, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Anders Borg κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να συνεργαστεί με τον Παπανδρέου και τα άλλα κόμματα για να αντιμετωπίσουν από κοινού την επερχόμενη οικονομική κρίση και δε δίστασε να τον κατηγορήσει για την άρνησή του να στηρίξει την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Και αυτό διότι οι Σουηδοί ηγέτες σε πρώτο πλάνο βάζουν τη συνεργασία και όχι τα μικροκομματικά συμφέροντα» (σελ. 170-171).
Αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ο Borg ήταν πως η πολιτική αυτή του Σαμαρά θα εκτίνασσε τα εκλογικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας ενώ θα καταβαραθρωνόταν το ΠΑΣΟΚ. Όταν έγινε όμως κυβέρνηση υπέγραφε και ο Σαμαράς τα δικά του μνημόνια.
Αυτό που μου έκανε επίσης εντύπωση είναι πως οι σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί δεν ενδιαφερόντουσαν για την αρχηγία. Σε δυο περιπτώσεις, αναφέρει ο Λογοθέτης, δεν υπήρχαν υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, και κατέβαλαν προσπάθειες για να πείσουν κάποιους να θέσουν υποψηφιότητα. Διαβάζουμε: «Τελικά η ηγεσία του κόμματος έπεισε τον Stefan Löfven, επάγγελμα ηλεκτροσυγκολλητής, να θέσει υποψηφιότητα για νέος αρχηγός» (σελ. 174). Στη χώρα μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, όλοι εποφθαλμιούν τις αρχηγικές θέσεις, και τα πισώπλατα μαχαιρώματα δεν είναι κάτι σπάνιο.
Ο Λογοθέτης τελειώνει την βιογραφία του ξεσπώντας σε ένα χείμαρρο αγανάκτησης για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, και η οποία θα ήταν αδιανόητη για μια χώρα σαν τη Σουηδία. Από όσα γράφει θα ήθελα να σχολιάσω το παρακάτω απόσπασμα.
«Τη δεκαετία 2000-2009, οι μισθοί στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 75%, εκ των οποίων 22% τη διετία 2008-2009. Το ίδιο διάστημα (της δεκαετίας) στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 23%» (σελ. 179).
Μιλάει για μέσο όρο. Γιατί σε εμένα που υπηρέτησα ως εκπαιδευτικός ο μισθός μου ούτε κατά διάνοια δεν αυξήθηκε κατά 75%, και θα μπορούσα να πω ούτε καν κατά 23%. Οι αυξήσεις δόθηκαν στους πελάτες, και εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν υπήρξαμε ποτέ πελάτες, γιατί διοριζόμασταν παλιά με την επετηρίδα και τώρα με τον ΑΣΕΠ, ποτέ με μέσο και από παραθυράκια.
Είχα την εντύπωση πως ο Πάλμε δολοφονήθηκε από μυστικές υπηρεσίες, ή από άτομο που εξυπηρετούσε μυστικά συμφέροντα. Εδώ μαθαίνω, σύμφωνα με τη μαρτυρία της συζύγου του, ότι δολοφονήθηκε κατά λάθος. Για άλλον τον πέρασε ο δολοφόνος. Χωρίς να αποκλείεται να μην είναι έτσι τα πράγματα, είναι παρ’ όλ’ αυτά η πιο πιθανή εκδοχή. Η Σουηδία δεν είναι Αμερική, αν και, τηρουμένων των αναλογιών, ο Πάλμε υπήρξε ένας άλλος Λίνκολν. Ο Πάλμε ήθελε να εξαλείψει τη φτώχεια, η Λίνκολν τη δουλεία.
Το βιβλίο κοσμείται με άφθονες φωτογραφίες. Πολλές είναι παρμένες στην Κρήτη, όπου παραθέριζε συχνά ο Πάλμε, και συγκεκριμένα στο Μοχό Ηρακλείου. Μπορώ να υποθέσω ότι αυτό που τράβηξε περισσότερο τον Πάλμε δεν είναι τόσο η ομορφιά του τοπίου όσο η φιλοξενία των κατοίκων. Του δώρισαν μάλιστα και ένα παλιό σπίτι, και όταν πέθανε τον μοιρολόγησαν οι γυναίκες του χωριού. Το μοιρολόι αυτό, όπως μας λέει ο Λογοθέτης, καταγράφηκε σε βίντεο και προβλήθηκε από τη Σουηδική τηλεόραση.
Όλοι οι έλληνες πρέπει να διαβάσουν αυτό το βιβλίο· για να απαιτήσουν τέτοιου είδους πολιτικούς, και για να βάλουν τους υπάρχοντες στον προκρούστη του Πάλμε.

Μπάμπης Δερμιτζάκης

Προηγούμενο άρθροΟδοιπορικό στο Πωγώνι
Επόμενο άρθροΒ΄Χαιρετισμοί στην Ι.Μ. Αγ. Ιωάννου Προδρόμου στο Λιβάδι της Καρυάς