Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Με χρώμα Λευκάδας η παρουσίαση του βιβλίου «ΤΗΣ ΑΛΜΥΡΑΣ ΛΟΓΙΑ» του Μίμη...

Με χρώμα Λευκάδας η παρουσίαση του βιβλίου «ΤΗΣ ΑΛΜΥΡΑΣ ΛΟΓΙΑ» του Μίμη Κούρτη, στην Αθήνα

0

 

Μια ακόμη εξαιρετική εκδήλωση της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018,σε συνεργασία με τις εκδόσεις ”ΟΣΕΛΟΤΟΣ’, με αφορμή την στην παρουσίαση του βιβλίου του ποιητή και συγγραφέα Μίμη Κούρτη «ΤΗΣ ΑΛΜΥΡΑΣ ΛΟΓΙΑ», στον πολυχώρο ΑΙΤΙΟΝ (Τζιραίων 8 – 10, Μακρυγιάννη).

Στην υποδοχή της αίθουσας, παραδοσιακοί δίσκοι διακοσμημένοι με το καρσάνικο κέντημα της Λευκάδας, γεμάτοι με συσκευασμένα κομμάτια από την παραδοσιακή λαδόπιτα της Λευκάδας (προσφορά της αρτοποιείας Καλού στη Λυγιά Λευκάδας), προσφερόταν στον κόσμο, προμηνύοντας ότι η βραδυά θα κυλούσε με έντονες πινελιές από το νησί των ποιητών.

 

H παρουσίαση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Προέδρου της Ε.Ε.Ε. κου Δημήτρη Πολλάτου και της εκδότριας του ΟΣΕΛΟΤΟΥ κας Λένας Παντοπούλου, για να δώσουν τη σκυτάλη στην αναπληρώτρια Έφορο, της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης, συγγραφέα και νομική σύμβουλο κα Εύη Ρούτουλα,που είχε και το συντονισμό της παρουσίασης για τη συνέχεια της εκδήλωσης. Καθ΄όλη τη διάρκεια της βραδυάς, ο σκηνοθέτης, ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος και η Ντομένικα Ρέγκου με τη συνοδεία της Αρετής Κοκκίνου στην κιθάρα, ταξίδεψαν τον κόσμο στα μονοπάτια του βιβλίου, τόσο με τα τραγούδια τους όσο και με αποσπάσματα από τις ιστορίες και τα ποιήματα, τα οποία συγκαταλέγονται στην έκδοση του 2ου βιβλίου του Μίμη Κούρτη, σε ένα ταξίδι όπου η τέχνη της δημιουργίας συναντούσε ευφάνταστα τη μουσική σε μια εναλλαγή με τις ομιλίες που ακολούθησαν.

Η Λευκαδίτισσα εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής κα Ευαγγελία (Λίλιαν) Γαζή, Υπεύθυνη της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης της Ε.Ε.Ε., μέσα από το μεστό λόγο της, αναφέρθηκε στη γνωριμία της με το Μίμη Κούρτη και την κοινή τους καταγωγή εστιάζοντας στο νέο βιβλίο του και τον εξαιρετικό τρόπο γραφής του, διαβάζοντας κομμάτια από σημεία του βιβλίου που της προξένησαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου κος Κων/νος Θεριανός, αναφέρθηκε στην πρόσφατη γνωριμία του με τον συγγραφέα και την καλή εντύπωση που του προξένησε η ανάγνωση του βιβλίου, προτρέποντας τον να συνεχίσει το δημιουργικό έργο του μέσα από την συγγραφή βιβλίων.

Με την ολοκλήρωση των ομιλητών, ο Μίμης Κούρτης, φανερά συγκινημένος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Ε.Ε.Ε. καιτ την ΙΟΝΙΟ Βιβλιοθήκη (στην οποία εκπροσωπεί τη Λευκάδα ως μέλος στην επιτροπή εποπτείας), για την πρωτοβουλία τους να παρουσιάσουν το βιβλίο του στην Αθήνα, τους ανθρώπους που με κατάθεση ψυχής μίλησαν για τις ιστορίες του και τον βοήθησαν να τις μεταφέρει στο βιβλίο του, τους ομιλητές για την τιμή που του έκαναν να διαβάσουν το βιβλίο του και να μιλήσουν με λόγια καρδιάς για τον ίδιο και το έργο του, αλλά και τον κόσμο που κατάκλυσε τον πολυχώρο ΑΙΤΙΟΝ δείχνοντας την αγάπη του προς αυτόν. Κλείνοντας, αφιέρωσε στους παρευρισκόμενους ένα ποίημα, που έγραψε ειδικά για όσους βρέθηκαν σε αυτή την παρουσίαση, λίγο πριν ξεκινήσει η βραδυά.

Ξεχωριστή νότα της παρουσίασης, η έκπληξη που επιφύλασσε η καλλιτεχνική ομάδα της παρουσίασης με το μελοποιημένο ποίημα της ιστορίας του «Ζακό», του περίφημου παπαγάλου, από την Αρετή Κοκκίνου και τη μελωδική φωνή της Ντομένικας Ρέγκου.

Στο τέλος της εκδήλωσης η Ιωάννα Καιροφύλαξ από τα παραδοσιακά τμήματα εκμάθησης επτανησιακών χορών του Πολιτιστικού Συλλόγου ΗΓΕΧΟΡΟΣ, ντυμένη νε παραδοσιακή φορεσιά της Λευκάδας, συνόδευε τους εκπροσώπους της Ε.Ε.Ε., της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης και άλλων φορέων, στα τιμητικά ευχαριστήρια που δόθηκαν μαζί με ένα καλάθι από τοπικά προϊόντα της Λευκάδας (προσφορά της αρτοποιείας Καλού στη Λυγιά Λευκάδας), στους βασικούς συντελεστές της έκδοσης του βιβλίου τόσο με τις ιστορίες τους όσο και με την εθελοντική υποστήριξή τους, και τα οποία παρέλαβαν:

Ο Ηλίας Λαχανάς για την ιστορία «Η χλαίνη», ο Σωτήρης Στέφας για την ιστορία «Αλμύρας Λόγια», το ζεύγος Πάνου και Όλγας Κούρτη για την Ελένη Κορφιάτη και την ιστορία «Η Ελένη της ξενητιάς», ο κ. Γ. Λογοθέτης, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Εγκλουβισιάνων Αθήνας για τον Νώντα Θερμό και την ιστορία του « Ένας χιονιάς,φονιάς», η κα Α. Γαβρίλη για την Χαριστούλα Χατζηγιάννη -Μαλωναρά και την ιστορία «Ο Ζακό» και ο Μ. Κοντογιώργης πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Εγκλουβισιάνων Αθήναςγια τον Θωμά Φραγκούλη και την συμβολή του στην έκδοση του βιβλίου.

Μετά το τέλος της βραδυάς, ο Μίμης Κούρτης δεχόταν τις φιλοφρονήσεις και την αγάπη όλων, υπογράφοντας τα βιβλία του, που είχαν προμηθευτεί από την εκδότρια.

Περισσότερες πληροφορίες: ΙΟΝΙΟΣ Βιβλιοθήκη ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Προηγούμενο άρθροLEFKAS TRAIL RUN 2018: Μεταγωνιστικό Δελτίο Τύπου
Επόμενο άρθροΠανελλήνιο Πρωτάθλημα TKD 2018 Ηγουμενίτσα