Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Μια επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Ιρά

Μια επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Ιρά

0

Βρέθηκα για λίγες ώρες στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Ιρά  (Νηρά   λέμε εμείς) και θαύμασα όσα περικαλή  εκτελούνται από την αδελφότητα των μοναχών που εκεί  μονάζουν.

Όποιος θέλει να δει και να μάθει περισσότερα,  ας επισκεφτεί τον θαυμάσιο αυτό τόπο.  Εγώ αυτή τη στιγμή  μπορώ μόνο να  αντιγράψω  τα λόγια που η γερόντισσα Αντωνία, μου έδωσε να διαβάσω φεύγοντας:

«Ι Ρ Α»
Η Ιερά γη…

 Στον κάμπο της Ιράς, γης όντως ιεράς, στην εσχατιά της Λευκάδας, σμίγει η δύση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού με την ανατολή του ελληνορθόδοξου πνεύματος, τα ερείπια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα με την Ιερά μονή του Αγίου Νικολάου, το μοναστήρι που για  11 αιώνες αποτελεί, πνευματικό φάρο για κάθε ναυτικό και λιμάνι σωτηρίας για της ζωής το ναυαγό.

Στο καθολικό της  Ι .Μονής, ο ταπεινός  πιστός έχει την  ευλογία να προσκυνήσει  το ιερό λείψανο του θαυματουργού Αγίου Νικολάου, του προστάτου των θαλασσινών, την ιστορική εφέστια εικόνα του και το εξαιρετικής μεταβυζαντινής τέχνης τέμπλο.

Στον περίβολο του μοναστηριού, σε απόλυτη ηρεμία, ο προσκυνητής ατενίζει την εξαίσια θέα του πελάγους με τα διάσπαρτα νησιά και μένει έκπληκτος εμπρός στις σπάνιες πέτρινες  μελισσοθυρίδες του 17ου μ.Χ, τα παλιά αλώνια και το παραδοσιακό «λιτροβιό»¨.

Οι μοναχές, με κόπο και απαράμιλλη φροντίδα, επιμελούνται για σας παραδοσιακά προϊόντα, δίνοντας την ευκαιρία να δοκιμάσετε και να επιλέξετε ένα σπιτικό γλυκό, μέλι, κρασί, ποτό, ελιές ή λάδι οικολογικό. Αφήνοντας τη μονή, είναι βέβαιο πως θα είστε γεμάτοι από αγάπη και ευλογία…»

Θανάσης Μελάς
26-08-18

Προηγούμενο άρθροΣτην τελική ευθεία οι 6οι «εν Νικοπόλει Άκτια» αγώνες δρόμου
Επόμενο άρθροΣυγκροτήθηκε το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ)