Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας

Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας

0

Το Σωματείο Φίλων του Χορού και του Θεάτρου ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Λευκάδας και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας παρουσιάζει στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα, την χοροθεατρική παράσταση ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ του Βιτσέντζου Κορνάρου. 

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Αυγούστου, στις 21.30, βραδιά Νέας Σελήνης, στο πλαίσιο της δράσης «Εν νυκτί» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θεματική τις ιστορίες της νύχτας.

Στην ερώτηση γιατί αυτή η επιλογή, η απάντηση δίνεται από τα σημεία των καιρών. Πέρασε καιρός μέχρι όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση ήταν και είναι αξιακή και γι’ αυτό έχουμε οδηγηθεί στο σημερινό αδιέξοδο. Στο αδιέξοδο αυτό ο καθένας έχει την υποχρέωση να ψάξει για το δικό του εσωτερικό φως, προκειμένου να οδηγηθεί  στην έξοδό του.

Πέραν της αδιαμφισβήτητης λογοτεχνικής αξίας που έχει διαχρονικά το έργο του ενετοκρητικής καταγωγής Βιτσέντζου Κορνάρου Πετράκη,  το μήνυμα που μεταφέρει ο Ερωτόκριτος, είναι πάντα επίκαιρο, πόσο μάλλον στις κρίσιμες ιστορικές ζυμώσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και η επιλογή του από την ομάδα ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ υπήρξε μια απόλυτα συνειδητή επιλογή.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:

Ένας ύμνος στα χρώματα, στην αξιοπρέπεια, στο καθήκον, στην ειλικρίνεια, στον σεβασμό και πάνω από όλα στην αγάπη.

Ο Ρωτόκριτος, όπως ο Κορνάρος  τον αναφέρει στο έργο, είναι ένας νέος προερχόμενος από αστική οικογένεια, με καλλιέργεια στα γράμματα, στη μουσική, στη ζωγραφική και στο σπαθί. Ο πατέρας του Ερωτόκριτου τυχαίνει να είναι ο προσωπικός σύμβουλος του βασιλιά της Αθήνας Ηρακλή.

Η Αρετή, η κόρη του βασιλιά Ηρακλή, η πιο όμορφη του παλατιού, περιμένει τον πρίγκηπά της καβάλα σε άσπρο άλογο… και αυτός έτσι έρχεται.. με άσπρη φορεσιά σε άσπρο άλογο φέροντας μαζί του την αιώνια αγάπη. Καμία αγάπη όμως δεν είναι εύκολη, ούτε και αυτή.  Η Αρετούσα, δηλώνοντας αιώνια πιστή στον αγαπημένο της, θα περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια στην φυλακή, φυλακισμένη από τον ίδιο της  τον  πατέρα, που διατάζει  να κόψουν τα μακριά ξανθά μαλλιά της,. Ο Ερωτόκριτος θα εξοριστεί και θα μεταμορφωθεί σε Μαυριτανό με φίλτρα μαγισσών, προκειμένου να σώσει τον παλάτι και τον βασιλιά που τον έδιωξε σε μια πράξη ύψιστης τιμής και καθήκοντος.

Στο τέλος όμως θριαμβεύει η αγάπη και όλα γίνονται ένα σ΄ έναν κρητικό χορό.

Συντελεστές της παράστασης:

ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ – ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ – ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΛΥΡΑ
ΑΦΗΓΗΣΗ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΓΛΗΣ
ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Προηγούμενο άρθροΘερινές Σκακιστικές εκδηλώσεις στην Πρέβεζα
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα ιερών ακολουθιών Αυγούστου στην Ι.Μ. Φανερωμένης και τα μετόχια της