Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Ολοκληρώθηκε η 1η Επτανησιακή συνάντηση Φιλαρμονικών στην Ζάκυνθο

Ολοκληρώθηκε η 1η Επτανησιακή συνάντηση Φιλαρμονικών στην Ζάκυνθο

0
Φωτογραφία: Νίκος Μιλάνος

scan0001Το χρονικό της εκδήλωσης

Γιορτάστηκε με επισημότητα και εφέτος στο νησί μας από το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο σε συνεργασία με την Π.Ε. Ζακύνθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπόχαλης «Το Κάστρο» η επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου ή του ΙΟΝΙΟΥ όπου διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή νοτίως των Εχινάδων Νήσων στο τρίγωνο Πατραϊκού Κόλπου-Κεφαλλονιάς-Ζακύνθου.

Πηγή: Εφημερίδα "Ερμής"(Μαριλένα Παπαδάτου)
Πηγή: Εφημερίδα “Ερμής”(Μαριλένα Παπαδάτου)

Το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο θεσμοθέτησε εδώ και 13 χρόνια την ημέρα μνήμης, εστιάζοντας στην ηρωική συμμετοχή των Ζακυνθινών, αλλά και γενικότερα των Επτανησίων.

Το νικηφόρο αποτέλεσμα υπέρ των Χριστιανικών Δυνάμεων όπου εμάχοντο ενάντια στην αήτητη μέχρι τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία (Σταυρός εναντίον Ημισελήνου) καθόρισε τα σύνορα της Ευρώπης και έσωσε τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Πηγή: Εφημερίδα "Ερμής"(Μαριλένα Παπαδάτου)
Πηγή: Εφημερίδα “Ερμής”(Μαριλένα Παπαδάτου)

Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της 1ης Επτανησιακής συνάντησης Φιλαρμονικών με ένα λαμπερό ήλιο που λες πως συμμετείχε στον εορτασμό και που σου προξενούσε αισιοδοξία για την επόμενη επέτειο. Κοντά μας ήταν η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκίμμης Κέρκυρας, η Φιλαρμονική «Θέμος Αμούργης» της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κεφαλλονιάς, η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας και φυσικά η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων.

Πηγή: Εφημερίδα "Ερμής"(Μαριλένα Παπαδάτου)
Πηγή: Εφημερίδα “Ερμής”(Μαριλένα Παπαδάτου)

Αφετηρία το προσκύνημα στον πολιούχο μας Άγιο Διονύσιο απ’ όλες τις Φιλαρμονικές, ακολούθησε πανηγυρική παρέλαση στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης κατευθυνόμενη στη Στήλη Ναυμάχων (Πλατεία Σολωμού) όπου έγιναν καταθέσεις στεφάνων από τις Τοπικές Αρχές και τις Ιόνιες Φιλαρμονικές, ενώ στη θάλασσα το σκάφος του Λιμενικού πραγματοποίησε έπαρση Σημαίας και ρίψη στεφάνου στην περιοχή όπου αποβιβάστηκαν οι νικητές, ενώ μικρά σκάφη συμμετείχαν στον εορτασμό.

Πυροτεχνήματα κάλυψαν τον καταγάλανο ουρανό.

Επισκεφθήκαμε το Λόφο του Στράνη-Μπόχαλη όπου αποδώσαμε τιμές στον Εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό όπου έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία.

Φωτογραφία: Νίκος Μιλάνος
Φωτογραφία: Νίκος Μιλάνος

Το απομεσήμερο οι επικεφαλής των αποστολών ξεναγήθηκαν στους χώρους του «ΜΙΛΑΝΕΙΟΥ» Ναυτικού Μουσείου στο Τσιλιβί και το βράδυ της ίδιας ημέρας δόθηκε Συναυλία από τις Φιλαρμονικές με μεγάλη επιτυχία παρουσία πλήθους κόσμου.

Συγκινητικό και μοναδικό στιγμιότυπο ήταν όταν το απόβραδο έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου έμπροσθεν του αδριάντα του ποιητή από τις μπάντες Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λευκάδας.

Φωτογραφία: Νίκος Μιλάνος
Φωτογραφία: Νίκος Μιλάνος

Την ημέρα μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής, οι Τοπικές Αρχές Περιφέρειας και Δήμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αναπληρωτής Δημάρχου Κεφαλλονιάς κ. Διονύσιος Λυκούδης και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κεφαλλονιάς κ. Άγγελος Κωνσταντάκης.

Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε όλες τις Ιόνιες Φιλαρμονικές για τις μοναδικές και υπέροχες στιγμές που μας χάρισαν.

Φωτογραφία: Νίκος Μιλάνος
Φωτογραφία: Νίκος Μιλάνος

Υποκλίνομαι όμως στο υπέροχο Ζακυνθινό κοινό που παρά τα χρονικά απρόοπτα, παρέμεινε με πείσμα στο χώρο της εκδήλωσης με αποτέλεσμα να συμβάλλει έτσι στην επιτυχία της ιστορικής αυτής βραδιάς και να αποδείξει τον πολιτισμό του και τη μουσική του παιδεία.

Και ένα μήνυμα προς κάθε αποδέκτη: η ημέρα μνήμης-Ναυμαχία Ναυπάκτου έχει ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.

Φωτογραφία: Νίκος Μιλάνος
Φωτογραφία: Νίκος Μιλάνος

Όσο για τη Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας εντυπωσίασε και επιβεβαίωσε τη μακρά της ιστορία. Σε ένα φιλόμουσο Ζακυνθινό κοινό ξεδίπλωσε τη μουσική της δεξιοτεχνία αποσπώντας ένα μεγάλο μπράβο. Η μουσική παιδεία των μελών της όπως και η ακριβής εκτέλεση του προγράμματος από το Μαέστρο κ. Κωνσταντίνο Μεσσήνη ο οποίος διηύθυνε με παρρησία την Μπάντα του απέδειξε το υψηλό μουσικό του ταλέντο και γνώσεις, γεγονός που εισέπραξαν οι Ζακυνθινοί και το επιβράβευσαν με το θερμό τους χειροκρότημα. Την αποστολή συνόδευε και ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Λευκάδας κ. Βασίλης Προδρομίτης. Ανάμεσα στο υπέροχο μουσικό σύνολο μας ήταν και ο καλός φίλος Πάνος Καλλίας.

Μπράβο λοιπόν σε όλους.

Μεταφέρω και το χαιρετισμό του Αντώνη Μιλάνου, Ζωγράφου-Καραβογράφου-Ιδρυτή του «ΜΙΛΑΝΕΙΟΥ» Ναυτικού Μουσείου και εμπνευστή της υλοποίησης της εν λόγω εκδήλωσης.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!
στη 2η Πανιόνια συνάντηση Φιλαρμονικών στη Ζάκυνθο.

Σταματία Γασπαράτου-Μιλάνου
Υπεύθυνη «ΜΙΛΑΝΕΙΟΥ» Ναυτικού Μουσείου

Προηγούμενο άρθροΠολλαπλά τα οφέλη από το ταξίδι αντιπροσωπείας του Δήμου Λευκάδας στην Κίνα (photos)
Επόμενο άρθροΈντγκαρ Άλλαν Πόε